290
Standardele GLOBALG.A.P., împreună cu noile sale produse și sisteme de certificare au fost abordate pe 16 Februarie 2023 în cadrul Conferinței GLOBALG.A.P. România, Ediția a 3-a, care a avut loc la București.
INAQ Consulting și GLOBALG.A.P. au fost organizatorii evenimentului care s-a bucurat de prezenţa unor numeroase companii din agricultura si industria alimentară și a unui număr mare de speakeri, atât români, cât și străini, reprezentanţi ai AMRCR, AFR, autorități naţionale, asociații profesionale în domeniu, precum și patronate.
Deschiderea oficială a celei de-a treia Ediții a Conferinței GLOBALG.A.P. România a fost susținută de Ionuț Nache, Director General INAQ Consulting și Partener GLOBALG.A.P. în România, iar primul speaker care a luat cuvântul a fost Dr. Kilment Petrov, Integrity Assessments & Training GLOBALG.A.P., care a prezentat noutățile și actualizările IFA- Versiunea 6 (Integrated Farm Assurance). Printre acestea se numără strictețea pentru protecția mediului și rigurozitatea cu care se efectuează verificările.
Printre cei 150 de participanții la conferință s-au regăsit producători agricoli, cercetători, membri ai guvernului și ai organizațiilor non-guvernamentale, precum și reprezentanți ai industriei alimentare.
În cadrul discuțiilor s-au abordat teme importante precum Politicile europene din domeniul agricol – Marius Micu, vicepreședinte COPA-COGECA și Abordarea europeană a schemelor de calitate – Ștefan Pădure, președinte APAR, reprezentant al României în cadrul EESC, ambele prezentări fiind susținute online, de la Bruxelles.
Există mai multe programe de investiții disponibile pentru zonele montane, atât la nivel național, cât și la nivelul Uniunii Europene. Aceste programe sunt concepute pentru a ajuta la dezvoltarea economică a acestor zone și la îmbunătățirea calității vieții pentru cei care trăiesc acolo.
Aceste aspecte referitoare la Programe investiții zona montată au fost explicate în cadrul conferinței GLOBALG.A.P. de către Veronica Țaran-Baciu-Georgescu, Director General ANZM, MADR.
Arie Veldhuizen, Agricultural Counsellor România, Bulgaria, Moldova – Embassy of the Kingdom of the Netherlands a adus în fața invitaților Colaborarea Regatului Țărilor de Jos – România în domeniul agriculturii și industriei alimentare, deoarece ambele țări sunt importante producătoare și exportatoare de produse agricole și alimentare. Această colaborare se desfășoară la mai multe niveluri, inclusiv prin intermediul instituțiilor guvernamentale, al organizațiilor de cercetare și al companiilor private.
Prima sesiune a conferinței s-a terminat cu prezentările despre Importanța parteneriatelor dintre fermieri și retaileri, susținută de George Bădescu, Director Executiv AMRCR, urmând apoi ca SașaDjurdjevic, Director Executiv de Operațiuni Control Union Serbia, să prezinte serviciile Control Union România.
Evaluarea riscurilor privind practica socială (GRASP) a fost un alt subiect dezbătut în cadrul conferinței GLOBALG.A.P. România; procesul este unul cu o importanță deosebită prin care se analizează impactul activităților companiei asupra comunității și se identifică riscurile asociate acestor activități.
Joaquin Gonzalez, reprezentant Daymsa în România și în Republica Moldova a vorbit despre beneficiile biostimulatorilor Daymsa pentru agricultura sustenabilă, dar și cea profitabilă, în timp ce Victor Bogdan, Sales & Technical Director Fuchs Lubricants România, a vorbit despreserviciile și produseleFuchs Lubricants România.
Online, din Varșovia, Marek Marzec, CEO EWA-BIS Polonia a fost alături de participanții la conferință, oferindu-le o prezentare despre relația dintre EWABIS și fermierii din Polonia, certificările GLOBALG.A.P. - motorul exportului de fructe și legume; Liliana Piron, directorul executiv LAPAR a vorbit despre sistemul de agricultură durabilă în fermele vegetale care își propune să maximizeze producția agricolă într-un mod sustenabil și durabil, utilizând tehnologii și practici agricole care reduc impactul negativ al activităților agricole asupra mediului și sănătății oamenilor.
Lanțul de custodie și eticheta GGN au fost prezentate de Felix von Eynern, GGN Label KAM Agriculture; Vicepreședintele AFR - Alexandru Tachianu a fost cel care a ținut o prezentare despre Asociația Fermierilor din România.
Printre ultimele subiecte prezentate în cadrul conferinței GLOBAL.G.A.P. România au fost economiile de energie electrică și profitul obținut prin proiectarea și întreținerea corectă a instalațiilor frigorifice, despre care a vorbit Adrian Bălăoi, CEO AB Tehnic Frigo Consult; Ionuț Nache, Director General INAQ Consulting, a fost cel care a încheiat partea a doua a evenimentului prin prezentarea programului de instruiri GLOBAL.G.A.P. organizate de INAQ Consultingîn Româniaîn anul 2023.
Elementul de noutate adus de a 3-a ediție a Conferinței GLOBALG.A.P. România a fost Masa rotundă cu tema:“Lanțul scurt de aprovizionare în agricultura și industria alimentară din România”, dezbatere la care au participat atât reprezentanți ai unora dintre autoritățile române din domeniu, precum și reprezentanți ai unor companii private implicate la nivel național și internațional.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul partenerilor:
Parteneri Platinum: Control Union România, Auchan, Frigo Consult, AB Tehnic Profesional, Daymsa, Fuchs Lubricants România
Parteneri Gold: Cris-Tim Companie de Familie, Eisberg, PepsiCo
Partener Silver: Eurofins Food Testing