237
The Guardian susține că grupul Lactalis a încălcat reglementările de mediu la mai multe fabrici și a deversat în râuri deșeuri rezultate din procesare, cum ar fi derivate din lapte foarte toxice, care au ucis peștii. În acest sens, partenerul media al EURACTIV, The Guardian, relatează:
Cea mai mare companie de lactate din Franța a poluat în mod repetat râurile, în ultimul deceniu, potrivit unui nou raport al organizației media franceze Disclose.
În timpul unei investigații asupra gigantului lactat Lactalis, Disclose a constatat că 38 dintre fabricile companiei din Franța au încălcat reglementările de mediu.
În multe cazuri, potrivit raportului, aceasta a implicat eliberarea în râuri a derivatelor legate de lapte care pot fi letale pentru viața acvatică, în volume mari, sau a produselor secundare din stațiile de epurare a apelor uzate. Raportul conține dovezi ale mai multor cazuri despre care se spune că a dus la moartea peștilor.
Printre râurile presupuse afectate se numără unele dintre cele mai renumite ale Franței, cum ar fi Loire, în zona din jurul Saint-Florent-le-Vieil. Altele includ Véronne în regiunea Auvergne; Seiche, care curge prin Bretania; și Isère la porțile parcului natural Vercors.
„Informațiile pe care le-am putut strânge dezvăluie un scandal imens de poluare a mediului”, a susținut co-redactor-șef al Disclose, Geoffrey Livolsi, care a condus ancheta. „Frecvența poluării și numărul de site-uri industriale în cauză ridică serioase întrebări cu privire la capacitatea grupului de a respecta reglementările de mediu.
„La unele fabrici, am constatat că Lactalis a ignorat, de asemenea, avertismentele administrației, prin faptul că nu a inițiat lucrările de conformitate necesare, lăsând proceduri de câțiva ani, depășind permisele de evacuare a efluenților și poluând căile navigabile”, a susținut el.
În timpul anchetei, au fost examinate activitățile a 60 din cele aproximativ 70 de locații de producție ale companiei. Dintre acestea, mai mult de jumătate par să nu fi respectat reglementările codului de mediu al țării la un moment dat între 2010 și astăzi - multe cazuri de neconformitate apărând în ultimii doi ani, susține raportul.
Potrivit raportului, ancheta a obținut și a analizat sute de documente și date din dosare anterioare ale instanțelor și cereri de libertate de informare. În majoritatea cazurilor, susține raportul, fabricile acuzate că au aruncat poluanți în râuri au fost identificate de oficialii de mediu. În altele, raportul se referă la dovezi obținute prin fotografii și videoclipuri sau de la experți independenți în domeniul apei.
Lactalis se descrie pe sine ca lider mondial în industria produselor lactate. Deține mărci în întreaga lume și are aproximativ 80.000 de angajați în 94 de țări, cu o cifră de afaceri de 18,5 miliarde EUR (16,8 miliarde GBP).
Într-o declarație adresată The Guardian, compania a spus: „Abordarea Lactalis Group în ceea ce privește responsabilitatea socială și de mediu s-a intensificat de-a lungul câtorva ani și resurse semnificative sunt alocate acestui proces de îmbunătățire continuă”.
Compania a subliniat că reglementările permit „depășiri unice și acestea nu implică neapărat că a avut loc poluare”.
Acesta a adăugat: „Acestea fiind spuse, Grupul Lactalis recunoaște existența neconformităților temporare și a implementat un plan de investiții ambițios, astfel încât aceste neconformități să nu se mai repete. De exemplu, în ultimii 10 ani, multe fabrici au fost sau sunt implicate în prezent într-un program de modernizare sau înlocuire. ” Compania a declarat că a investit deja 60 de milioane de euro în îmbunătățirea stațiilor sale de epurare.
Descoperirile vin pe fondul reînnoirii atenției din Franța asupra curățării râurilor țării. În special, a fost stabilit un obiectiv pentru a face ca în Sena să se înoate în siguranță până la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.