Denumirea de Tilsit, o brânză maturată semi-tare cu o crustă consistentă și un nivel al grăsimii care poate varia între 30 și 60 %, vine chiar de la orașul de origine, Tilsit, o fostă posesiune prusacă aflată acum sub stăpânire rusească și rebotezat Sovetsk. Destul de comună, ca prezență, și în magazinele României anilor '70, produsul a fost uitat o bună bucată de vreme. Dar, din ce în ce mai mult, el poate fi găsit din nou în galantare, ba, mai mult, fiind produs și de câteva din fabricile de lactate din România.Puțină istorie Tilsit este documentat istoric încă din Evul Mediu, maeștri brânzari fiind nimeni-alții decât cavalerii Ordinului Teuton. Dar, menționată drept aceea care a ”bătut în cuie” rețeta germană de fabricație, în anul 1840, este o anume doamnă Westphal, trăitoare în orașul Limbourg, de unde și a doua denumire: Brânză de Limbourg. Spunem ”rețeta germană”, pentru că, în alte spații germanofile, Tilsit este puțin diferit. Asta, ca urmare a migrației cauzată de repreziunile motivate religios, la care teutonii au supus o parte din populația catolică, între anii 1709-1711. Prima destinație a protestanților neascultători? Salzbourg. Alte grupuri masive de protestanți s-au stabilit în actualele teritorii ale Olandei și Danemarcei, toți aceștia ducând cu ei metoda de fabricare a brânzei Tilsit. Mult timp, breslele nu au protejat denumirea. De exemplu, după cel de-al doilea Război Mondial, în fosta Republică Democrată Germană, brânza Tilsit era comercializată sub numele de Tollenser, la solicitarea expresă a ocupanților sovietici care nu au dorit vreo referire la denumirea germană. Dar, oricum i s-ar fi spus, produsul a cunoscut un succes deosebit, oriunde s-a vândut. Tilsit în Elveția Istoria Tilsit în Elveția e ușor diferită. Ea a fost adusă acolo de către Hans Wergmuller, originar din Bisseg, un orășel din Țara Cantoanelor, acela care s-a văzut neoit să fugă în Prusia, în timpul războiului franco-prusac din 1870, stabilindu-se chiar în Tilsit. Ulterior, în 1893 s-a reîntors în țara natală, aducând cu el câteva bucăți din această delicioasă brânză. Dar, odată ce s-a apucat să o producă, a modificat rețeta, Tilsit-ul fabricat de el și, ulterior, de mulți alți maeștri din Elveția, fiind ceva mai tare decât în alte zone. În momentul de față, în Elveția, celebra brânză este certificată a fi produsă doar în trei cantoane: Thurgovie, Saint-Gall și Zurich, fiind exportat, începând cu anul 1973 sub denumirea de Royalp. Fabricare și catacteristici Tislsit se produce din lapte de vacă, dulce și aromat. După maturare prezintă o crustă naturală, ușor umezită, de culoare brun-roșcată. Pasta este suplă, elastică, ușor umedă, prezentând mici fante neregulate. Brânza poate fi fabricată, atât din lapte crud, cât și pasteurizat, dar, desigur, varianta cu lapte crud este mult mai gustoasă. În variantă originală, Tilsit este o brânză picantă, plină de savoare, producția de masă reușind să păstreze aceste caracteristici predominante. Ea se comercializează în mod tradițional în calupuri cilindrice cu diametre cuprinse între 8 și 25 cm. și o greutate maximă de 4 kg. În ultimii ani, însă, Tilsit se produce în blocuri de dimensiuni și greutăți mai mari.