Ferma

394

Timmermans: Fermierii din UE nu au nevoie de mai mulți bani pentru tranziția verde

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Pentru vicepreședintele Timmermans, cheia este să demonstreze că UE poate reorienta bugetul PAC „într-o direcție care să-i ajute pe fermieri să-și schimbe modalitățile de gandire si de munca”.

Nu mai mulți bani, ci o altă abordare

Bugetul UE pentru subvenții agricole nu trebuie să fie susținut în perioada următoare, în ciuda solicitărilor de a mări fondul agricol, a declarat vicepreședintele Comisiei Frans Timmermans pentru EURACTIV într-un interviu.

Pentru vicepreședintele Timmermans, cheia este să demonstreze că UE poate reorienta bugetul PAC „într-o direcție care să-i ajute pe fermieri să-și schimbe modalitățile”.

„Ar trebui să începem prin a întreba dacă fondurile pe care le avem – 387 de miliarde de euro reprezintă o sumă destul de substanțială – cheltuim în mod corect acum? Nu cred”, a spus el.

Comentariile sale s-au referit la Politica Agricolă Comună (PAC) a UE, unul dintre cele mai extinse programe de subvenții agricole din lume, reprezentând aproximativ o treime din bugetul UE.

Pentru vicepreședintele Comisiei, această întrebare este punctul de plecare pentru discuții suplimentare despre posibilitatea utilizării altor structuri de finanțare pentru a completa PAC.

„Dar dacă aveți doar o discuție despre îngrijirea mai întâi de interesele create și apoi să vedeți dacă puteți face altceva, tot mai multe state membre nu vor putea să urmeze acest raționament”, a avertizat Timmermans.

Programul actual 2021-2027 este, de asemenea, de așteptat să sprijine tranziția către un viitor mai ecologic și mai durabil pentru agricultură, așa cum este stabilit în politica alimentară emblematică a UE, strategia Farm to Fork.

Însă acest buget a fost întins în ultimele luni, datorită creșterii inflației, care a crescut la peste 10% în unele țări din UE, combinată cu prețurile vertiginoase ale costurilor cheie ale inputurilor, cum ar fi îngrășămintele și furajele, ca urmare a creșterii economice a Rusiei. invazia Ucrainei.

Unii susțin creșterile de fonduri

Acest lucru i-a determinat pe unii părți interesate și parlamentari, inclusiv pe comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, să pretindă pentru un pachet mai mare în următoarea perioadă de finanțare - o idee respinsă ferm de Timmermans, care a susținut că doar un „grup foarte limitat de oameni” pretinde pentru mai multe bani în CAP.

Cota politicii agricole comune (PAC) din bugetul UE ar trebui să fie majorată în următorul program financiar pe șapte ani, începând din 2028, potrivit comisarului UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, deoarece inflația în creștere își pune amprenta asupra sectorului agroalimentar al UE.

Subliniind că reconstrucția Ucrainei va înghiți o mare parte din bugetul UE, vicepreședintele s-a îndoit că ideea va câștiga sprijinul statelor membre.

„Credeți sincer că va exista o circumscripție uriașă în statele membre care va spune „Să dăm mai mulți bani agriculturii”?” a întrebat el, adăugând că „nu există niciun stat membru” care să pledeze pentru distribuirea mai multor bani pentru agricultură.

„Ar putea fi egoist să-l cer, dar aș prefera să fiu mai realist. Chiar dacă nu este o viziune populară de spus, priviți realitatea.”

„Fermieri vs. natură”

Întrebat cum să-i aducă pe fermieri în viziunea sa și să rupă dihotomia „fermieri vs. natură” din narațiunea actuală, Timmermans, care conduce lucrările Comisiei privind Pactul verde european, a fost plin de speranță.

„Cred că, de îndată ce vă puteți întâlni cu fermierii – nu cu [asociația fermierilor din UE] COPA-COGECA, care nu reprezintă întotdeauna cu adevărat toți fermierii – dar dacă puteți ajunge la fermieri, veți vedea că ei „Sunt rezonabili, sunt raționali, știu că nu pot continua așa cum merg lucrurile acum”, a spus el.

Pentru Timmermans, cheia este să demonstreze că UE poate reorienta bugetul PAC „într-o direcție care să-i ajute pe fermieri să-și schimbe modalitățile”.

„Și mulți fermieri doresc să-și schimbe modalitățile, așa că aceasta este o conversație pe care trebuie să o avem.”

Tranziția poate fi făcută mai repede

Întrebat dacă actuala structură instituțională este la înălțimea sarcinii de a negocia următoarea reformă a PAC în contextul obiectivelor durabile ale UE, vicepreședintele a spus că, deși gândirea silozului din Comisie nu a dispărut, aceasta „devine din ce în ce mai puțin” .

„Dacă văd cum [serviciile pentru] mediu, climă, sănătate și agricultură funcționează acum împreună, […] este complet diferit față de acum 10 ani și chiar este destul de diferit față de acum patru ani. Deci ne îndreptăm în direcția corectă”, a spus el.

Cu toate acestea, Timmermans a recunoscut că progresele ar putea fi făcute mai repede. „Și sper că următorul președinte al Comisiei, fie că este vorba de von der Leyen sau altcineva, ar avea un plan pentru a putea chiar să conducă puțin mai departe restructurarea”.

„Mai este de lucru. Dar mai ales tinerii care vin în structuri gândesc foarte mult în termeni de abordare holistică a naturii și agriculturii. Deci, pentru viitor, sunt destul de optimist”, a spus el, adăugând că crede în „evoluție, nu revoluție”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2