(Autor: Jean Pascard, Valentine Auroy - Responsabili Produse rumegătoare, CCPA - Franța; Traducere: Dinu Pircioagă - Nutristar România) Comparativ cu porcul sau pasărea, eficiența furajării la rumegătoare este scăzută, datorităspecificității tubului digestiv și a fermentației microbiene intense, de la nivelul rumenului. Numeroase lucrări și studii au fostdemarate pentru a controla aceaste procese ale fermentației ruminale, pentru a crește utilizarea nutrienților din rație. Se pare că aditivii fitogenici sunt o soluție promițătoare, dar acest domeniu al cercetării este încă nou și în lipsă de dovezi din teren. Încă din 1990, grupul CCPA a decis să lucreze pe acest subiect și a implementat un program științific, în colaborare și parteneriat cu INRA(Institutul Național de Cercetare în Agronomie din Franța) NOTA: Eficiența furajării, la vacile de lapte, se traduce prin raportul dintre consumul de masă uscată, pentru a produce un litru de lapteTestări “in vitro” și confirmarea rezultatelor” in vivo” În urma cercetării bibliografice, primul pas constă în caracterizarea diferitelor surse de uleiuri esențiale și extracte de plante, cu efect benefic pentru rumegătoare. Apoi, aceste ingrediente active sunt testate singure sau în combinație, pentru a decela cele mai bune combinații și dozajul ideal. Testările efectuate ne-au permis să observăm că uleiurile esențiale pot cauza răspunsuri variate, asupra fermentațiilor ruminale, depinzând de uleiul esențial și doza folosită. Într-adevăr, testările au relevat necesitatea stabilirii unei doze limită, atunci când avem de a face cu uleiurile esențiale. După selectarea ca urmare a experimentelor “in vitro”, combinația de ingrediente alese se testează “in vivo”, într-o fermă experimentală. Controlul de calitate pentru a verifica eficiența pe parcursul procesului de fabricație Fiind naturale , extractele din plante și uleiurile esențiale sunt variabile, în mare măsură. Din acest motiv, este necesar controlul concentrației de principii active, în diferite etape ale procesului de producție, de la materie primă, până la furaj finit. Laboratorul grupului CCPA este capabil să determine cu precizie concentrația diverselor principii active, ale uleiului esențial, atât în materia primă, cât și în produsul finit, prin analize HPLC. Astfel, este garantată eficiența aditivului, în produsul finit. O gamă de aditivi furajeri nutriționali pentru a îmbunătăți valorificarea proteinei și energiei În ultimii 15 ani, CCPA Group a dezvoltat mai multe soluții nutriționale. VivActiv’® reprezintă una dintre soluții, îmbunătățind valorificarea proteinei și energiei din rația rumegătoarelor. Pentru a dezvoltaVivActiv’®, au fost testate peste 400 de molecule, individuale și în combinații. Aceste testări “in vitro”, conduse parțial de INRA, au fost confirmate prin mai mult de 100 de testări “in vivo”, efectuate la nivel mondial. În anul 2014 VivActiv’® a fost încorporat în 1.2 milioane de tone de furaj pentru rumegătoare, peste tot în lume. Această gamă de produse este adaptată la diferite tipuri de dietă (bogate în fibre, amidon, cu energie mare etc.), și compatibilă, de asemenea, cu specificațiile fermelor organice. Incluzând extracte de plante și uleiuri esențiale, VivActiv’® joacă un rol major în digestibilitatea proteinei și amidonului, combinând mai multe acțiuni sinergice :Creșterea sintezei de proteine microbiene, la nivelul rumenuluiControlul echilibrului dintre flora amilolitică și celulolitică, generând mai multă energie.Menține un pH ideal la nivelul florei ruminale preîntâmpinând acidozaruminală subacută.Stimulează enzimele pancreatice și intestinale pentru intensificarea digestiei.Reduce producția de uree, cu impact pozitiv asupra performanței reproductive.Producție mai mare de lapte sau reducerea costurilor de furajare:Încorparate în rația rumegătoarelor, produsele VivActiv’® îmbunătățesc eficiența furajării; în cele 107 testări efectuate între anii 2000-2014, producția de lapte a crescut în medie cu 1.5 L/vacă/zi.(Vezi fig.)Pe lângă acestea, VivActiv’® îmbunătățește semnificativ conținutul în proteină al rației, așa că fermierul poate decide să reducă sursa de proteină din rație (în general soia), menținând același nivel al producției de lapte. Această strategie produce economii, atunci când crește prețul pieței la soia.Protejeză mediul înconjurător:VivActiv’® reduce emisiile de metan printr-un efect represiv asupra protozoarelor care produc metan. Deasemenea, printr-o asimilare mai bună a proteinelor ,VivActiv’® reduce pierderile de azot.Ca să concluzionăm TehnicaVivActiv’® operează (prin extractele de plante), în două locuri: în rumen (la nivelul sintezei florei microbiene ruminale), și intestine (prin proteina by-pass), și reușeste să îmbunătățească digestia intregii rații, rezultând o furajare mai eficientă, în proteină și energie. Într-o piață din ce în ce mai receptivă la economisire, bunăstarea animalelor și protecția mediului, abordarea realizată de CCPA Group reprezintă, în mod indubitabil, o cale de a a face creștereaanimalelor mai profitabilă. (P)