228
În condiţiile evoluţiei virusului SARS CoV-2 şi a extiderii îmbolnăvirii cu Covid-19, compania Zimbria informează în cadrul unui comunicat despre măsurile de prevenţie care au fost luate pe tot lanţul de activitate: producţie, procesare, depozitare, transmport, desfacere. Iată conţinutul comunicatului:
“Stimați Colaboratori, ZIMBRIA, cu obiectul de activitate fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasare), va garanteaza continuitatea activitatilor productive aplicand o serie de masuri suplimentare atat in unitatea de productie cat si pe intreg lantul de desfacere al produselor noastre.
Avand in vedere recomandarile Ministerului Sanatatii, ne luam angajamentul de a aplica responsabil o serie de masuri suplimentare de protectie si preventive impotriva raspandirii virusului COVID 19. Astfel, planul de măsuri este constituit din următoarele acțiuni:
1. Monitorizarea zilnică a temperaturii personalului operativ al fabricii la intrarea in unitate si din 2 in 2 ore in timpul desfasurarii activitatii,prin fise de monitorizare.
2. Montarea dozatoarelor cu dezinfectanți pe bază de alcool (min. 60%) în toate zonele comune (spații de acces, zone administrative, spații de servire masă).
3. Montarea in unitatea de productie a unor dispozitive de deinfectie a suprafetelor tip LBA (dispozitive deschise),dotate cu tuburi bactericide de tip UV- C, acestea trebuie utilizate numai in lipsa personalului uman, actionand direct si eliminand complet de pe suprafete mucegaiurile, Listeria, E coli, Salmonella,Stafilococul auriu, si o lista lunga de agenti patogeni periculosi.
4.Montarea, atat in unitatea de productie, cat si in vitrinele frigorifice de pe intreg lantul de distributie si autovechiculele de transport produse alimentare de la unitatea de productie catre punctele de desfacere , a unor dispozitive de dezinfectie a aerului de tip LBAG (dispozitive cu grile).
Acestea sunt special concepute sa fie utilizate permanent in prezenta oamenilor, dupa normele international in vigoare, deoarece sunt amplasate la inaltime pe perete, emit un strat de lumina ultravioleta UV-C invizibil, paralel cu tavanul prin care aerul din incapere se dezinfecteaza permanent circuland prin convective.
Actiunea de dezinfectie este completa, eliminand instantaneu si permanent din aer agentii patogeni periculosi existenti sau introdusi zilnic avand effect de "permanent safeguard" pentru ocupanti ca mucegaiurile,Listeria, E coli, Salmonella, Stafilococul auriu, si o lista lunga de agenti patogeni periculosi.
5. Introducerea modalităților de lucru privind operațiunile de spălare/ dezinfecție în acord cu cerințele emise de Ministerul Sănătății și afișarea acestora în toate spațiile comune, în zone vizibile.
6. Reorganizarea programului de lucru al angajaților, încât prezența la sediile companiei să fie redusă la minim, toate activitățile care nu necesită prezența obligatorie la sediile companiei, se desfășoară de la domiciliu.
7. Instruirea angajatilor si verificarea acestora cu privire la respectarea masurilor de preventive de raspandire a COVID 19.
8. Angajatii au semnat declarațiile pe propria răspundere privind deplasarea în ultimele 14 zile în zone în care se aflau persoane suferinde din cauza infecției cu COVID – 19 (noul coronavirus), intrarea în contact direct cu persoane suspecte sau suferinde cu COVID – 19 (noul coronavirus) sau cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute la serviciu, în vecinătatea locuinței sau vizitând unități medicale în ultimele 14 zile.
9. În spațiile de producție, de depozitare și administrative se menține o distanță între persoane de cel puțin 1 metru, fiind oportună distanțierea corespunzătoare a locurilor de muncă a operatorilor pentru a reduce la minimum eventualele contacte de-a lungul liniei de producție.
10. Personalul operational-productiv este dotat cu dispozitive de protecție individuale corespunzătoare, printre care echipamente de lucru, șorțuri de unică folosință, încălțăminte de protectie, mănuși, măști. Personal special delegat supraveghează respectarea măsurilor privind dezinfectarea mâinilor cu soluție specială, purtarea corespunzătoare a echipamentului de lucru, frecvența de schimbare a măștilor și mănușilor.
11. Sunt evitate contactele interpersonale apropiate inclusiv în vestiare sau în spațiile de luat masa, între angajații unor departamente diferite, astfel încât eventuala pozitivitate a unei persoane cu virusul Covid-19 să poată determina consecințe numai cu privire la activitățile departamentului în care acesta lucrează.
12. Măsurile de prevenire și control ale contaminării spațiilor, suprafețelor, echipamentelor vizează:
a) intensificarea frecvenței operațiilor de dezinfecție postoperațională – chimică cu substanță dezinfectantă pe bază de compuși cu acțiune virulicidă și antibacteriană puternică și cu spectru larg de acțiune;
b) efectuarea de operații de dezinfecție suplimentare, în spațiile de vestiare filtru, grupuri sanitare, holuri tehnologice și sală de mese;
c) dezinfecția tuturor balustradelor, mânerelor cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool (min. 60%), din 3 în 3 ore;
d) dezinfecția mijloacelor de transport (bare de susținere, mânere uși, banchete) cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool (min 60%), după efectuarea fiecărui transport la personalului către fabrică;
e) intensificarea frecvenței de prelevare a testelor de sanitație clasică a suprafețelor, echipamentelor de lucru .
13. În ceea ce privește accesul în unitate a unor persoane străine, acesta a fost INTERZIS.
14. În ceea ce privește măsurile de prevenție și protecție pentru transportatorii furnizorilor de materii prime, ingrediente și transportatorii clienților s-au impus:
a) Interzicerea accesului șoferilor și reprezentanților furnizorilor în interiorul platformei de depozitare /încărcare și limitarea accesului acestora în spațiile administrative;
b) Șoferii sau reprezentanții furnizorilor se vor supune controlului efectuat de reprezentanții Companiei;
c) Limitarea coborării din mijlocul de transport al șoferilor (sunt coordonați către rampele de încărcare, parchează în locurile special amenajate din depozite).
d) Reprezentanții societății noastre vor prelua documentele de transport, acolo unde este necesar, purtând echipament de protecție corespunzător, mănuși și masca de protecție, păstrând o distanță de minim 1 metru față de reprezentanții externi și dezinfectându-și mâinile după manevrarea acestora.
15. Șoferii livratori, înainte de plecarea în cursă, sunt dotați cu mănuși de protecție și măști de protecție. Toate produsele sunt manipulate cu mănuși de protecție pe durata distribuirii.
16. Șoferii livratori vor limita la minimum numărul de persoane cu care au contact pe durata distribuirii produselor și vor purta măștile de protecție pentru protecția lor și a clienților noștri. Vor păstra o distanță de minimum 1.5 m față de persoanele cu care au contact.
17. Planul de măsuri este actualizat în permanență, funcție de evoluția situației la nivel național și internațional. Menționăm că până în acest moment nu a fost identificat niciun caz de contaminare cu virusul COVID-19, la nivelul firmei S.C. VERDESI & CO S.R.L.
18. Pentru a garanta continuitatea activității de producție, logistică și transport a Companiei în eventualitatea prezenței suspiciunilor unei posibile infecții cu Covid-19 sau a confirmării infecției cu acest virus, am implementat o serie de Instrucțiuni de lucru privind măsurile ce pot fi aplicate în cazul persoanelor identificate pozitiv cu Covid-19, precum și a celor care au interacționat cu persoanele infectate:
a) În cazul în care un membru al companiei este diagnosticat cu Covid-19, va fi informată imediat Direcția de Sănătate Publică (DSP), autoritate în măsură să ofere informații în luarea celor mai bune măsuri de prevenție și limitare a infecției cu Coronavirus.
b) DSP este singura autoritate care poate derula ancheta epidemiologică și poate furniza măsuri de prevenție și protejare a angajaților.
c) Instruirea personalului din cadrul firmei S.C. VERDESI & CO S.R.L.: cu privire la instrucțiunea de lucru privind măsurile ce pot fi aplicate în cazul persoanelor contaminate.
d) Este asigurat personal productiv de back-up în vederea garantării continuității realizării producției și activităților logistice, în cazul în care se înregistrează cazuri de persoane infectate cu Covid Respectând normele igienico-sanitare precum și acțiunile/ măsurile aplicate în materie de prevenire a răspândirii virusului COVID-19, vă asigurăm că rămân garantate toate activitățile de producție, logistică și transport ale produselor alimentare furnizate de S.C. VERDESI & CO S.R.L”.