Ferma

718

A fost înregistrat primul caz de vaci de lapte afectate de gripă aviară

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum informează PoultryWorld, gripa aviară a fost identificată la bovinele de lapte din Texas, Kansas și New Mexico, au confirmat oficialii din SUA. Este pentru prima dată când vacile sunt testate pozitiv pentru gripa aviară.

Investigații în desfășurare

În Texas, Kansas și New Mexico, investigațiile sunt în desfășurare și sunt efectuate de către Departamentul Agriculturii al SUA (USDA), Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), precum și serviciile veterinare de stat și oficiali de sănătate publică.

Un raport al USDA a declarat că investigațiile sunt în primul rând în rândul vacilor de lapte mai în vârstă care prezintă semne de boală, scăderea vizibilă a lactației, apetitul scăzut și alte simptome.

Comisia de Sănătate Animală din Texas a confirmat că subtipul de gripă este cunoscut sub numele de H5N1. Nu au fost raportate decese de vaci, cu toate acestea, acest ultim raport urmează știrile recente conform cărora virusul a fost detectat la o capră din statul Minnesota.

Testarea

Testele au avut loc de luni, 25 martie, pe probe clinice nepasteurizate de lapte de la bovine bolnave colectate de la 2 ferme de lapte din Kansas și una din Texas – aceste probe au fost testate pozitiv pentru gripa aviară înalt patogenă (HPAI).

Pe baza descoperirilor din Texas, se crede că păsările sălbatice sunt cauza gripei aviare la bovine. Păsările sălbatice răspândesc virusul prin fecale și secreții orale, iar păsările migrând în lunile de primăvară și vară, sunt adesea raportate cazuri crescute de fermă.

Siguranța alimentară

Testele inițiale efectuate de Laboratoarele Naționale de Servicii Veterinare nu au găsit modificări ale virusului care să-l facă mai transmisibil la oameni, ceea ce ar indica faptul că riscul actual pentru public rămâne scăzut.

Sectorul produselor lactate este obligat să trimită numai lapte de la animale sănătoase în procesare pentru consum – laptele de la animalele afectate este deturnat sau distrus, astfel încât să nu intre în aprovizionarea cu alimente.

În plus, pasteurizarea laptelui îl face sigur pentru consum – experții au subliniat că nu există probleme cu aprovizionarea cu lapte și că în prezent nu există nicio îngrijorare când vine vorba de sănătatea consumatorilor.

Ce se întâmplă în Europa?

Thijs Kuiken, expert în gripa aviară și profesor la Rotterdam Erasmus MC din Țările de Jos, a declarat pentru publicația de știri nrc:

„Este un mister; de ce nu am văzut asta nicăieri în Europa, în ciuda focarelor masive la păsări sălbatice și domestice? Acest lucru ridică întrebarea dacă cazurile au fost ratate aici.”

Cu referire la Țările de Jos, Kuiken adaugă: „În primul rând, ar trebui să testăm aleatoriu dacă vacile au anticorpi împotriva acestui virus gripal aviar în sânge.

Ar trebui să investigăm și cazurile suspecte de îmbolnăvire în rândul vacilor din ultimii ani, dar și, de exemplu, scăderile bruște ale producției de lapte. Și doar fiți foarte atenți.”

Gripa aviară

Din 2020, HPAI H5N1 circulă printre păsările sălbatice, care a provocat în mod regulat focare și decese în fermele de păsări și s-a răspândit în aproape întreaga lume, provocând moartea animalelor și pagube economice.

În Țările de Jos, peste 6,6 milioane de păsări au fost sacrificate din 2020. Pe lângă milioane de păsări, în întreaga lume au murit și un număr mare de mamifere.

În America de Sud, în jur de 32.000 de lei de mare au murit din cauza virusului în 2023. Vulpile, mustelidele, focile și urșii grizzly au fost, de asemenea, infectați. Este pentru prima dată când rumegătoarele au fost identificate cu gripă aviară, potrivit nrc.

În SUA, pierderea de lapte observată din cauza vitelor simptomatice până în prezent este prea limitată pentru a avea un impact major asupra ofertei și nu ar trebui să existe niciun impact asupra prețului laptelui sau al altor produse lactate, a adăugat USDA. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2