Ferma

476

Abordarea strategică a valorificării agronomice și energetice a efluenților zootehnici

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Producția animală a fost decisivă pentru sustenabilitatea sistemelor agricole tradiționale, nu numai datorită utilizării alimentelor care nu concurează cu hrana umană, ci sunt transformate în produse de origine animală (carne sau lapte).

Aceasta se poate face inclusiv prin furnizarea de amelioratori ai solului (dejecții de grajd), după cum arată DGAgri în prezentarea proiectului ”Abordarea strategică a valorificării agronomice și energetice a efluenților zootehnici”, coordonat de o echipă de cercetători portughezi.

Studiul preliminar a constatat că în jur de 70% din nutrienții care, atunci când nu sunt digerați, se pierd prin excreție.

Cu toate acestea, intensificarea acestor sisteme a dus la o pierdere globală de nutrienți la diferite niveluri: concurență cu utilizarea cerealelor pentru consumul uman, eficiență digestivă scăzută din partea animalului, excreție excesivă și impact negativ asupra mediului atunci când managementul este inadecvat sau când se verifică deversarea necorespunzătoare sau accidentală a efluenților.

Cu concentrații mari de ferme în anumite regiuni, limitările privind suprafețele disponibile pentru recuperarea deșeurilor în ferme sunt o realitate.

Conceptele de „economie circulară” și „zero deșeuri” sunt pe ordinea de zi și capătă o importanță mai mare în țările mediteraneene datorită caracteristicilor climatice și geografice:

temperaturi ridicate în timpul verii cu prognoza unei creșteri medii pe decadă de 0,5ºC;

scăderea cu aproximativ 80% a precipitațiilor și creșterea frecvenței și intensității secetelor;

eroziunea și leșierea nutrienților din sol;

solurile din sudul Europei cu valori foarte scăzute de materie organică care se pierd rapid, iar calitatea acestora trebuie îmbunătățită.

Toată această problemă este asociată cu ponderea legislației impuse de UE (directive privind nitrații, apă, plafonul de emisii etc.).

Având în vedere importanța economică, alimentară și de mediu a sectorului agricol și provocările cu care se confruntă, această inițiativă comună care implică instituții relevante din sector își propune să creeze oportunități de implementare a soluțiilor concrete pentru creșterea eficienței utilizării apei și a nutrienților, reducerea efectelor asupra mediului și îmbunătățirea care până de curând era considerat deșeu. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2