Repere

607

Acordul de liber-schimb UE-Ucraina s-a extins

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Consiliul European extinde acordul de liber schimb cu Ucraina pentru a proteja sectorul agroalimentar al unei țări devastate de război, informează instituția europeană citată de FoodIngredientFirst.

O aprobare controversată

Consiliul European (CE) a aprobat suspendarea taxelor de import și a cotelor la exporturile ucrainene și moldovenești către UE pentru încă un an, ca parte a sprijinului continuu acordat Ucrainei la mai bine de doi ani de război cu Rusia.

În urma discuțiilor de ieri de la Bruxelles, CE a decis că măsurile comerciale autonome ale UE pentru Ucraina se vor aplica de la 6 iunie 2024 până la 5 iunie 2025. Acestea se referă la suspendarea continuă a tuturor taxelor vamale și cotelor restante în temeiul titlului IV al UE-Ucraina Acordul de Asociere (DCFTA).

Aceasta este o reînnoire a unui acord inițial în 2022. Măsurile comerciale vor consolida protecția fermierilor din UE pentru „anumite produse agricole sensibile”, spune CE.

Extinderea include, de asemenea, două noi mecanisme de salvgardare pentru a proteja piața UE și care permit luarea unor măsuri de remediere rapide în cazul unor perturbări semnificative ale pieței UE sau ale unuia sau mai multor state membre.

Acestea permit monitorizarea periodică și, în mod esențial, impunerea de cotații în cazul în care nivelul exporturilor de produse agricole și alimentare cheie îl depășește pe cel din ultimii trei ani.

O „frână de urgență” va fi declanșată automat dacă volumele de import de ouă, păsări de curte, zahăr, ovăz, porumb, crupe și miere ating valoarea medie anuală a importurilor înregistrate între 1 iulie 2021 și 31 decembrie 2023.

Nu sunt planificate restricții pentru cereale precum grâul și orzul.

Tensiuni și proteste

Anterior, decizia Europei de a liberaliza politicile comerciale pentru Ucraina a condus la tensiuni în alte țări ale UE, cum ar fi Polonia, Ungaria și România, unde fermierii și organizațiile agricole au organizat demonstrații împotriva politicilor UE percepute ca subminează agricultura locală și le pun în pericol mijloacele de trai viitoare. Măsurile de liberalizare a comerțului pentru Ucraina reprezintă o sursă continuă de tensiune.

Grupul european agroalimentar și agricol Copa Cogeca spune că măsurile comerciale nu abordează preocupările producătorilor și producătorilor din UE și avertizează că volumele importate vor rămâne probabil semnificative și vor continua să afecteze piețele. În plus, nu sunt planificate restricții pentru cereale precum grâul și orzul.

„Solidaritatea cu fermierii ucraineni rămâne esențială, iar fermierii și producătorii din UE rămân gata să își facă partea. Nu se poate uita că, cu aceste măsuri comerciale autonome ATM, volumele exportate către Europa rămân substanțiale și nu vor fi sustenabile pe termen lung, mai ales cu standardele de producție și de cultură în Ucraina rămânând mai scăzute decât în UE.

Pentru supraviețuirea sectoarelor sensibile ale UE, va fi esențial ca instituțiile europene să se asigure că Acordul de Asociere revizuit va oferi garanțiile necesare pentru a menține viabilitatea economică a producătorilor și producătorilor din UE”, se arată într-un comunicat.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2