Ferma

379

Activitatea umană evidențiată în răspândirea gripei aviare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cercetările au arătat că noile cazuri de gripă aviară se datorează frecvent activității umane și nu infecției directe de la păsările sălbatice, informează PoultryWorld.

Oamenii transportă virusul

Oamenii transportă virusul în incinte pe încălțăminte, haine, mașini, hrană pentru animale și așternut contaminate, conform rezultatelor unui studiu paneuropean de 5 ani.

Profesorul Thomas Mettenleiter, șeful Institutului Friedrich Loeffler pentru Cercetări Animale, Germania, tocmai a finalizat coordonarea proiectului DELTA-FLU, finanțat de UE, care și-a propus să determine factorii cheie virali, legați de gazdă și de mediu care determină dinamica păsărilor. gripa.

Inițiativa, care s-a încheiat la sfârșitul anului trecut, a reunit experți din Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos, Suedia, Marea Britanie, SUA și Hong Kong.

Mettenleiter a spus: „Gripa aviară foarte patogenă a fost o boală majoră a animalelor de ceva timp, dar acest lucru a fost deosebit de adevărat în ultimii 5 ani”.

Risc continuu

Anterior, păsările migratoare din Asia răspândesc virusul la păsările domestice într-un model sezonier, cu perioade de risc scăzut vara. Infecția s-a schimbat acum de la focare rare, sporadice, la o situație de risc continuu.

Adesea, acest lucru duce la sacrificarea păsărilor domestice. Și atunci când gripa aviară este detectată într-o zonă, fie la păsări sălbatice, fie în spații comerciale, păsările care altfel ar circula liber sunt acum ordonate să se plaseze în carantină în hambare.

„Dar studiul nostru a arătat că în mod frecvent activitatea umană și nu infecția directă de la păsările sălbatice este cea care provoacă noi incursiuni ale virusului”, a spus Mettenleiter.

Igienă mai mare

Trebuie acordată mai multă atenție la manipularea păsărilor de curte, iar măsurile de biosecuritate trebuie intensificate. Ca rezultat al studiului, echipa de cercetare a elaborat linii directoare pentru standarde mai ridicate de igienă pentru personalul care lucrează cu efectivele în izolare. Speranța este că orientările vor fi adoptate în toată Europa.

Proiectul de cercetare DELTA-FLU a dezvăluit, de asemenea, componența tulpinilor predominante de gripă aviară pe continent.

Folosind tehnici de secvențiere a întregului genom, cercetătorii au făcut descoperirea surprinzătoare că gripa aviară în Europa este o „incursiune de roi” – cu alte cuvinte, circulă multe variante (mai mult de 15 în Europa).

Gripa aviară la alte animale

Din aceasta, cercetătorii au demonstrat că variantele își combină materialul genetic pentru a crea noi subvariante. În mod îngrijorător, din 2016, unii dintre acești viruși mutați s-au revărsat în alte animale, inclusiv vulpi, nurci și foci. La nivel global, au existat acum cel puțin 200 de cazuri înregistrate la mamifere.

Ei spun că o pandemie de gripă aviară este puțin probabilă, cu excepția cazului în care virusul se stabilește mai întâi la un mamifer intermediar, cel mai probabil un porc. Celulele de porc au calități care fac posibil ca virușii atât de la păsări, cât și de la oameni să prindă și să se replice.

„Îngrijorarea este că un porc va acționa într-o zi ca un vas de amestecare, co-găzduind virusuri gripale atât de la păsări, cât și de la oameni. Acest lucru ar putea duce la o nouă reasortire – un virus hibrid cu material genetic de la ambii viruși”, a adăugat el.

Lucrările științifice privind mai multe vaccinuri împotriva gripei aviare pentru păsări au loc în paralel cu discuții persistente ale guvernelor din întreaga Europă despre meritele vaccinării pentru a contracara boala. Mettenleiter consideră că supravegherea este extrem de importantă în contextul în care animalele vaccinate pot duce la bariere comerciale pe piețele de export.

Consorțiul Delta-Flu

DELTA-FLU își propune să determine factorii cheie virali, legați de gazdă și de mediu care determină dinamica gripei aviare (AI) la păsările de curte și la alte specii gazdă, cu scopul de a îmbunătăți strategiile de prevenire și control împotriva acestei boli.

Ca urmare a dinamicii în schimbare rapidă, IA continuă să provoace focare neașteptate și devastatoare la păsările de curte în UE, precum și în întreaga lume. Potențialul său de a deveni pandemie este, de asemenea, de mare îngrijorare pentru sănătatea publică.

Factorii cheie virali, legați de gazdă și de mediu care conduc dinamica AI sunt puțin înțeleși, ceea ce împiedică în prezent dezvoltarea unor strategii eficiente de control și prevenire.

Întrucât problemele cauzate de IA necesită soluții globale, DELTA-FLU este un consorțiu cu experți de top din Europa, America de Nord și Asia. Prin cercetarea interdisciplinară concentrată pe întrebări cheie ale IA, DELTA-FLU va determina

1) potențialul de menținere a unor viruși de gripă aviară înalt patogeni (HPAIV, de exemplu, clasa H5N8 2.3.4.4) în populațiile de păsări sălbatice și răspândirea pe distanțe lungi;

2) factori cheie virali, gazdă și de mediu pentru pătrunderea HPAIV de la păsările sălbatice în exploatațiile de păsări,

3) rolurile factorilor virali, gazdei și de mediu în tranziția virusului gripei aviare cu patogenitate scăzută la HPAIV la păsările de curte,

4) efectul imunității turmei împotriva IA asupra detectării precoce și a derivării genetice virale și

5) factori genetici virali care permit reasortanților virusurilor gripei aviare și mamifere să se transmită eficient printre porci.

Sectoarele primare și utilizatorii finali sunt implicați prin participarea la Multi-Actor Pa nel, care va juca, de asemenea, un rol important în traducerea rezultatelor în strategii eficiente de prevenire și control.

Ca atare, DELTA-FLU va face progrese semnificative în cunoașterea dinamicii AIV și va oferi baza de dovezi pentru strategii îmbunătățite de diagnostic, prevenire și control pentru IA la păsări, precum și pentru reducerea posibilului risc ca IA să devină potențial pandemică.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2