Finalul lunii septembrie obligă zootehniștii la anumite activități necesare bunei creșteri a animalelor. Iată ce recomandă specialiștii ANZM:
-
Oile coboară de la munte și
începe campania de montă;
-
Acum este și vremea
„răvășitului oilor”, care înseamnă și sfârșitul de „contract” pentru
ciobani. În ultima perioadă, acestui obicei îi sunt dedicate adevărate
sărbători unde carnea fragedă sfârâie în proțap, mămăliga bolborosește în
ceaun și oamenii se pot înfrupta din bucatele tradiționale preparate de
ciobani. Una dintre cele mai cunoscute sărbători tradiționale de acest gen
se ține în zona Bran, de obicei în ultimul week-end din septembrie;
-
În sate, oile și caprele venite
de la munte sunt date înapoi proprietarilor, cei care primesc și brânza
cuvenită pentru “închirierea” oilor sau caprelor pe timp de vară;
-
Tot acum se pregătesc
adăposturile pentru stabulaţia din timpul iernii;
-
Și bovinele coboară de la munte
în această perioadă, iar până la Sf. Dumitru, dată la care ar trebui să
înceteze pășunatul, în mod tradițional, ele se hrănesc cu otava care
crește pe fânețe după recoltarea fânului.
-
Se continuă strângerea şi
depozitarea furajelor necesare pe perioada stabulaţiei.
-
Trebuie acordată atenție la
pășunatul bovinelor și ovinelor pe suprafețele unde s-a recoltat sfecla
furajeră sau de zahăr și trifolienele, mai ales pe timp umed, deoarece pot
apărea cazuri de meteorism, asfixiere mecanică sau înec prin consumul de
colete de sfeclă prea mari.