Ferma

141

Alertă maximă: Cazurile de gripă aviară cresc în Europa

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Începutul de an 2025 aduce vești proaste din sectorul de creștere a păsărilor. Potrivit FoodNavigator, cazurile de gripă aviară au crescut în Europa și Statele Unite, punând fermierii și producătorii în alertă maximă.

Raportările privind cazurile de gripă aviară în Europa au crescut în ultimul trimestru al anului 2024, deși cifrele rămân mai mici decât în ​​anii precedenți, potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Autoritatea a recunoscut, de asemenea, cazuri mai mari în SUA, unde bovinele au fost infectate. La sfârșitul lunii decembrie, fermierii de lactate din California au raportat că 71% din efective au prins virusul aviar H5N1 de la sfârșitul lunii august.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a început de atunci să testeze brânza, făcută din lapte crud de vacă, pentru virus. Câte cazuri de gripă aviară raportate în Europa?

„Au fost raportate noi focare la păsări sălbatice și domestice în Europa și în întreaga lume între septembrie și decembrie 2024”, a spus EFSA. Aproximativ 657 de cazuri de gripă aviară au fost înregistrate în Europa între 21 septembrie și 6 decembrie anul trecut – 341 la păsări domestice și 316 în sălbatice, în 27 de țări europene.

Nu au fost raportate cazuri noi la mamifere în Europa pentru perioada respectivă, potrivit EFSA. Cazuri de gripă aviară au fost raportate la o fermă de păsări din East Yorkshire din Marea Britanie săptămâna aceasta. Este gripa aviară un risc pentru oameni?

Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale din Marea Britanie a confirmat că toate păsările de la fermă vor fi ucise. O zonă de protecție de două mile și o zonă de supraveghere de opt mile au fost în vigoare pentru a restricționa circulația păsărilor, a cărnii și a ouălor în zonă.

Autoritățile sanitare continuă să minimizeze riscul pentru sănătatea publică, declarând că acesta este un risc scăzut pentru cei care nu lucrează îndeaproape sau care au contact strâns cu păsările de curte. Cu toate acestea, cazurile de infecții la oameni au crescut. Lucrătorii agricoli din State au fost sfătuiți să ia măsuri de precauție, cum ar fi vaccinarea antigripală. „

Acest lucru se datorează faptului că poate reduce prevalența și severitatea gripei sezoniere și ar putea reduce riscul foarte rar de co-infecție cu un virus sezonier uman și un virus aviar în același timp, precum și riscul teoretic ca reasortarea dintre cele două ar putea rezultă un nou virus”, au spus Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. (Foto: Freepik)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2