255
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) se implică, potrivit competențelor sale, alături de celelalte autorități în gestionarea situației excepționale generate de conflictul din Ucraina.
Conducerea Autorității a decis să asiste la fața locului modul în care se desfășoară tranzitul de animale de companie care însoțesc refugiații din țara vecină, transporturile de animale și alimente care trec prin punctele de frontieră.
Președintele ANSVSA dr. Alexandru Bociu, alături de directorul general dr. Cristian Togan se află într-o acțiune care vizează punctele de frontieră de pe granița de nord a României.
Prima deplasare a fost la Postul de Control la Frontieră (PCF) Siret, din județul Suceava. Cu acest prilej, au avut loc întâlniri cu oficiali ai autorităților locale, cărora le-au oferit sprijinul în domeniile de competență.
În acest sens, s-a dispus suplimentarea personalului de specialitate pentru a scurta timpii de așteptare. Medici veterinari de liberă practică asigură în schimburi permanenț, și sprijină ONG-urile pentru protecția animelelor prin acțiuni de examinare clinică, vaccinare antirabică, microcipare și eliberarea documentelor necesare pentru circulația animalelor în spațiul european.
Un important sprijin a fost oferit și de medicii veterinari din 12 cabinete veterinare din județul Suceava și de 4 din județul Iași, care au pus la dispoziție spațiul pentru cazare și servicii veterinare, gratuit.
De asemenea, Facultatea de Medicină Veterinară din Iași și-a oferit sprijinul, atât prin punerea la dispoziție a unor spații pentru animale, inclusiv animale de interes economic, dar și prin servicii de consultații și tratamente veterinare.
ANSVSA a pus la dispoziție spațiile frigorifice ale (PCF) Siret pentru depozitarea alimentelor primite prin donații, unde sunt verificate și sortate de personalul sanitar veterinar, astfel încât să nu fie pusă în pericol sănătatea refugiaților.
O altă echipă a ANSVSA, alcătuită din vicepreședintele dr.Dănuț Păle și directorul dr. Mariana Țerbea s-au deplasat la PCF Isaccea, pentru a se asigura că există suficient personal sanitar veterinar care să faciliteze tranzitul animalelor de companie, prin aplicarea procedurii simplificate.
Personalul sanitar veterinar de specialitate, 24/7, verifică și sortează alimentele donate și însoțește transportul acestora, în zona liberă, până la bac.
A fost solicitat și asigurat, cu sprijinul Colegiului Medicilor Veterinari, pe spațiul pus la dispoziție de către primăria orașului Isaccea, a unui cort unde medicii veterinari voluntari vor realiza, gratuit, toate acțiunile sanitare veterinare necesare pentru animalele de companie care nu îndeplinesc condițiile necesare.
Vicepreședintele ANSVSA dr. Laszlo Csutak, a obținut și sprijinul Facultății de Medicină Veterinară din Cluj, care își pune la dispoziție spațiile și expertiza pentru a caza și a îngriji animale.
Deplasările conducerii ANSVSA vor continua și în restul punctelor de frontieră cu Ucraina pentru a se asigura că sănătatea oamenilor și animalelor este protejată.
Serviciul Comunicare și Logisctică Documentară