Tehnologii

265

Ar putea etichetele inteligente să înlocuiască datele de valabilitate ale produselor alimentare?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Etichetele inteligente OliTec pot fi aplicate pe un produs sensibil la temperatură în același timp cu care este ambalat, oferind o reprezentare vizuală a prospețimii pe baza temperaturii la care este depozitat în timp și imitând ciclul de viață al produsului, informează publicația de specialitate Packaging Europe.

O mai mare claritate

Compania spune că etichetele pot oferi o mai mare claritate decât datele de cel mai bine înainte – pe care multe supermarketuri caută să le elimine din ambalaj – și să contribuie la reducerea risipei alimentare.

OliTec este o tehnologie capabilă să reproducă durata de viață a unui produs, deoarece este sensibil la timp și temperatură. Tehnologia comunică pe toată durata de viață a produsului cu o cronologie vizuală care accelerează și încetinește (în funcție de temperaturi).

Tehnologia are un preț competitiv și ușor de aplicat și utilizat datorită încorporării ei în etichetele standard, prin urmare poate fi aplicată și activată la viteze mari, în conformitate cu procesele utilizate în fabricație.

Domenii de utilizare

Tehnologia poate fi aplicată produselor care sunt sensibile la schimbările de temperatură și care au o durată de viață de 5-15 zile la 5°C. Tehnologia este în prezent dezvoltată în continuare pentru a prelungi durata de viață peste 5-15 zile.

OliTec poate fi aplicat pe orice ambalaj al produsului datorită designului său plat, flexibil, care poate adera la orice material.

Unde în lanțul de aprovizionare vedeți că etichetele inteligente OliTec au cel mai mare impact?

Eticheta ar putea fi aplicată la punctul de ambalare, permițând o mai bună gestionare a lanțului de aprovizionare prin identificarea oricăror zone din lanțul de aprovizionare în care au existat variații de temperatură.

Tehnologia OliTec ar putea fi folosită și în magazin pentru a permite o mai bună gestionare a rotației stocurilor. În cele din urmă, OliTec ar putea fi folosit de consumatorii din casă pentru a gestiona alimentele și a reduce cantitatea aruncată. Toate cele de mai sus ar avea impactul reducerii deșeurilor.

Care este impactul asupra mediului?

Industria aeriană produce 1,9% din totalul gazelor cu efect de seră (GES) la nivel mondial, în timp ce deșeurile alimentare se estimează că produc între 8-10% GES. Ca atare, reducerea risipei alimentare cu 25% ar fi echivalentul cu reducerea GES produsă de întreaga industrie aeriană.

Deșeurile alimentare care ajung la groapa de gunoi sunt deosebit de puternice, deoarece deșeurile de la groapa de gunoi produc metan, care are de 28 de ori mai mult potențialul de încălzire globală al dioxidului de carbon.

Un studiu cu TTI-uri alternative de prima generație (indicatori de temperatură timp) a demonstrat că utilizarea etichetelor de temperatură temporală ar putea reduce risipa de la 25%-65%, în funcție de categoria de alimente.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2