După cum informează PoultryWorld.net, patru instituții de cercetare sunt lider în dezvoltarea inteligenței artificiale și a roboticii specifice industriei avicole pentru sectorul de procesare.
Susținere financiară
Susținute de un grant de 5 milioane USD pe 4 ani de la Institutul Național de Alimentație și Agricultură al Departamentului Agriculturii SUA, organizațiile de cercetare au ajutat la înființarea Centrului pentru Automatizare Scalabilă și Inteligentă în Procesarea Păsărilor de curte.
Efortul de colaborare al Universității din Arkansas, al Institutului de Tehnologie din Georgia, al Universității Nebraska-Lincoln și al Universității Fort State Valley va asigura îmbinarea inteligenței artificiale, a învățării automate și a roboticii pentru a avansa operațiunile de procesare a cărnii de pui și igienizare.
Lucrători pe linia de procesare a păsărilor de curte
Directorul de proiect, Jeyam Subbiah, a declarat că Stația de experimente agricole din Arkansas va primi aproape jumătate din grant (2,2 milioane USD) pentru a se concentra pe automatizarea siguranței alimentelor pentru fabricile de procesare a păsărilor de curte.
Impulsul pentru automatizarea procesării puiului a început odată cu pandemia de Covid-19, când boala s-a răspândit rapid printre lucrătorii liniei de procesare. De atunci, a fost foarte dificil să angajezi destui muncitori.
„Liniile de prelucrare a păsărilor de curte au început acum 70-80 de ani. De atunci, au existat doar schimbări progresive în tehnologie. Astăzi, este nevoie de o schimbare transformatoare”, a spus Subbiah.
Îmbunătățiți precizia și reduceți risipa
Subbiah a spus că mâinile robotizate nu sunt pricepute să țină un pui și că este nevoie de o nouă tehnologie pentru a preveni scăparea cărnii alunecoase. Separarea carcaselor în bucăți de carne a fost, de asemenea, dificilă:
„Este destul de greu să-i înveți pe oameni cum să folosească un cuțit cu precizie”, a adăugat Donyi Wang, profesor asistent de inginerie biologică și agricolă pentru Stația de experimente agricole din Arkansas.
„Robotica este potrivită pentru sarcini repetitive, dar nu se descurcă bine cu precizia necesară pentru a tăia produsele din pui”, a adăugat el, spunând că automatizarea existentă în procesarea păsărilor de curte, cum ar fi dezosarea, risipește multă carne.
„Dezosatorii umani lasă aproximativ 13% din carne pe oase. Dezosatoarele automate lasă 16-17%. La scară industrială, aceasta este o pierdere semnificativă de valoare. Vom folosi inteligența artificială și realitatea virtuală pentru a îmbunătăți precizia și a reduce risipa.”
Wang și Subbiah vor dezvolta, de asemenea, imagini hiperspectrale pentru a detecta materialele plastice din carnea de pui.
Wang va dezvolta, de asemenea, un robot mobil care este echipat cu un biosenzor pentru a produce o hartă biologică a unității pentru a evalua eficiența salubrității.
Robotul va colecta automat tampoane pentru a testa bacteriile atunci când harta biologică indică potențiale puncte fierbinți.
Finanțare suplimentară
Instituția de Tehnologie din Georgia va primi 2,1 milioane USD din grant pentru a se concentra pe automatizarea liniilor de procesare care transformă puii în carne.
Doug Britton, managerul Programului de Cercetare în Tehnologia Agricolă, a declarat: „Obiectivul final este de a impulsiona inovația de transformare în industria de procesare a păsărilor de curte și a cărnii prin automatizare, roboți, inteligență artificială și tehnologie de realitate virtuală”.
Sprijinul financiar rămas a mers către Universitatea din Nebraska-Lincoln, unde Julia McQuillan, profesor de sociologie, va studia efectele roboticii asupra lucrătorilor din industria păsărilor de curte și modul în care aceștia percep tehnologia.
„Sperăm să aducem în cele din urmă noi afaceri conduse de proprietari în zonele rurale. Colaborarea cu oameni de știință din domeniul alimentației, informaticieni, facultate de extensie și ingineri robotici oferă oportunități uimitoare de a înțelege semnificațiile inovațiilor pentru antreprenori, lucrători și alte părți interesate și de a avansa teoriile fundamentale despre știință, tehnologie și societate în sociologie.”
În cele din urmă, Brou Kouakou, decan asociat pentru cercetare la Universitatea de Stat Fort Valley din Georgia, va investiga aplicarea tehnologiei dezvoltate prin proiect pentru a vedea dacă aceasta poate fi utilizată pentru alte industrii de carne.