Ferma

684

Asocierea lactatelor fermentate cu beneficiile de sănătate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Produsele lactate fermentate, precum și brânzeturile, pot fi asociate pe scară largă cu diverse beneficii pentru sănătatea intestinului, oaselor și mușchilor, dar efectele alimentelor asupra prevenirii și gestionării bolilor cronice pot fi mai puțin cunoscute și mai puțin cercetate, notează DairyReporter citând un studiu realizat recent.

Un vechi campion: Iaurtul

În încercarea de a evalua efectele terapeutice ale unor produse precum brânza, iaurtul și chefirul, cercetătorii de la patru instituții academice din China și Pakistan au revizuit cercetările publicate pentru a identifica unde există legături între consum și rezultatele pozitive ale managementului bolii.

De exemplu, cercetările existente au arătat că iaurtul poate fi folosit pentru a gestiona osteoporoza, o boală osoasă degenerativă, iar consumul acestuia a fost asociat cu prevenirea diareei și reducerea intoleranței la lactoză.

„Modul principal în care iaurtul ajută la gestionarea osteoporozei este că conține mult calciu, care este bun pentru oasele puternice”, au subliniat cercetătorii în recenzia lor. „Îmbunătățit cu vitamina D, îmbunătățește și absorbția calciului. Sănătatea oaselor este îmbunătățită de proteinele și alți nutrienți incluși în ele.”

Analiza a concluzionat, de asemenea, că un consum de iaurt este mai consistent legat de reducerea incidenței diabetului de tip 2, comparativ cu alte produse lactate. Iaurtul probiotic, în special, s-a dovedit că are un impact pozitiv asupra persoanelor cu afecțiuni hepatice, potrivit cercetărilor existente examinate de autori.

Cu toate acestea, efectele terapeutice ale iaurtului asupra cancerului au fost mai puțin clare pe baza dovezilor existente, au subliniat autorii.

Potențialul anti-cancer al kefirului a fost demonstrat prin mai multe studii, consumul acestuia fiind legat de încetinirea creșterii tumorii la șoareci și de reducerea dezvoltării celulelor canceroase colorectale.

Băutura fermentată, care este o sursă bogată de vitamine, minerale și bacterii benefice, s-a dovedit, de asemenea, că prezintă proprietăți antimicrobiene, în mare parte datorită conținutului său ridicat de probiotice, acizi organici și compuși bioactivi. La fel ca iaurtul, s-a dovedit că chefirul ajută la digestia, inclusiv a lactozei; îmbunătățește mucoasa intestinală și reduce riscurile de alergie și astm.

Știați că…?

Brânza maturată este în mod natural fără lactoză. Acest lucru se datorează faptului că o parte din lactoză este îndepărtată împreună cu zerul în timpul maturării, iar cantitatea rămasă este fermentată în acid lactic, acid acetic, diacetil, acetaldehidă, etanol și CO2.

Brânza este binecunoscută pentru densitatea sa ridicată de nutrienți, dar conținutul ridicat de acizi grași saturați din unele soiuri a făcut ca aceasta să fie asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare, au precizat autorii.

Dar, în timp ce revizuiau dovezile științifice publicate, ei au descoperit un studiu de cohortă mare în care consumul regulat de brânză, lapte integral și acru a fost asociat cu un risc scăzut de boli cardiovasculare, un efect care pare să fie asociat cu calciul și peptidele bioactive, care au fost s-a descoperit că scade tensiunea arterială sistolică.

Efectele brânzei bogate în probiotice au fost, de asemenea, examinate în legătură cu potențialele efecte terapeutice ale alimentelor asupra artritei reumatoide. Un studiu clinic din 2022 care a implicat 40 de pacienți cu poliartrită reumatoidă a concluzionat că consumul de brânză probiotică a redus inflamația și a îmbunătățit microbiota intestinală, ceea ce, la rândul său, a redus severitatea simptomelor artritei.

Ce este brânza probiotică?

Brânzeturile care conțin probiotice sunt de obicei acele soiuri care sunt învechite, dar care nu au suferit ulterior tratament termic. Aceasta ar putea include atât soiuri tari, cât și moi, de la gouda și edam până la brânză de vaci.

Autorii au subliniat, de asemenea, un studiu pe șoareci care leagă consumul de brânzeturi învechite de 35 de zile cu o toleranță sporită la glucoză, un semn al potențialelor efecte terapeutice ale brânzei învechite asupra diabetului; și a citat dovezi – deși cele mai recente din 2011 – ale proprietăților antibacteriene ale brânzei învechite și ale efectelor preventive asupra formării cariilor dentare.

„Alimentele fermentate reprezintă aproximativ 33% din dietele din Asia, în timp ce ele reprezintă 60% din dietele din țările în curs de dezvoltare”, au concluzionat autorii. „A devenit foarte evident dintr-o acumulare de studii că consumul de lapte fermentat produce efecte bune asupra sănătății în mai multe afecțiuni patologice.

„Grupul tot mai mare de dovezi care susțin din cercetările publicate este extrem de încurajator; ar trebui să servească drept forță motrice pentru industria alimentară pentru a produce produse lactate funcționale noi, care nu sunt disponibile în prezent pe piață.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2