Ferma

267

Aspecte de bune practici în creșterea oilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Unele abilități de creștere a oilor au o singură metodă acceptabilă, de exemplu gura oilor sau administrarea de injecții intramusculare. Dacă există mai mult de o practică acceptată, (de exemplu, identificarea oilor), ea se oferă consiliere cu privire la tehnica celor mai bune practici, cu referire la actualul cod de practică pentru bunăstarea animalelor, după cum se arată în  The Sheep-Animal Welfare Standards emis de EFSA. Iată un rezumat al recomandărilor.

Încălcarea normelor

Încălcarea normelor de bune practici poate conduce la un potenţial de efecte adverse (de exemplu, pneumonie de aspiraţie, sângerare, înec, infecţie sau transmitere a bolii). Trebuie asigurate:

-Eficacitate optimă în creșterea ovinelor.

-Standard înalt de bunăstare a animalelor, în special evitarea durerii, rănilor sau stresului.

-Standarde ridicate de sănătate și siguranță la locul de muncă, inclusiv reducerea expunerii la concentrate de insecticide, sânge de oaie, urină și alte fluide corporale și unelte de tăiere ascuțite.

-Promovarea productivității la locul de muncă, permițând procesarea eficientă a unui număr mare de oi, fără a compromite siguranța operatorului sau bunăstarea animalelor.

Manipularea turmei

Manipularea cu succes a oilor depinde de înțelegerea și de a profita de comportamentul natural al oilor. Manipularea oilor implică de obicei patru componente cheie:

-oile;

-oameni sau înlocuitori ai acestora (câini sau mașini);

-facilităţi; și

-tratamentele efectuate.

Dacă toate aceste componente sunt abordate din perspectiva comportamentului natural al oilor, manipularea va fi mai puțin stresantă și mai sigură atât pentru oi, cât și pentru cei care le manipulează.

Comportamentul oilor

Oile au un unghi larg de vedere, de până la 300 de grade, în funcție de lungimea lânii de pe cap. Datorită acestui unghi larg de vedere, ei sunt ușor speriați de oameni și de mișcările din afara condeiului sau cursei; părțile solide ale curselor și stilourilor vor ajuta la prevenirea acestui lucru.

Oile au o vedere excelentă la distanță, dar mușchii oculari relativ slabi, ceea ce le face dificil să se concentreze rapid asupra obiectelor apropiate. Oile au un punct orb direct sub bot și se vor încetini sau se vor opri dacă văd schimbări la sol în față.

Având facilități de manipulare cu podele din materiale consistente, fără grătare, bălți, umbre sau o modificare a suprafeței sau texturii pardoselii, va permite un flux constant de oi prin facilitățile de manipulare. Oile sunt sensibile la mișcările bruște și la orice are un contrast ridicat de lumină și întuneric.

Facilitățile de manipulare într-o singură culoare consistentă sunt de preferat. Asigurați-vă că clădirile în care sunt mutate oile au multă lumină naturală și profitați de preferința oilor de a se muta în zone puternic luminate. Oile pot recunoaște fețele altor oi și ale altor animale (de exemplu, oameni și câini).

Auzul

Oile se bazează mult mai mult pe vedere decât pe auz. Ele sunt mai sensibile la zgomotul puternic decât oamenii, în special la sunete bruște de mare intensitate (motoare, claxone de vehicule, țipete, lătrat puternic de câine) și sunt ușor de speriat de aceste sunete.

Evitați zgomotele puternice sau strigătele lângă oi. Câinii trebuie dresați să nu latre excesiv. Utilizați opritoare de cauciuc pe porți pentru a reduce zgomotul și pentru a evita zgomotul metalului agățat și zgomotul lanțurilor. Conducta de evacuare a echipamentului pneumatic departe de zona de manipulare.

Zgomotele de nivel scăzut, cum ar fi zgomote sau foșnet de plastic pot fi folosite pentru a muta oile. Totuși, dacă oile devin entuziasmate, este posibil să nu răspundă la aceste sunete.

Comportament social

Oile sunt animale de turmă și trăiesc în mod natural în grupuri de familie sau de burlaci foarte coordonate. Mieii învață despre împrejurimile lor din asociere strânsă cu mamele lor. Când sunt amenințate, oile vor forma grupuri strânse și se vor îndepărta, iar acest lucru poate fi profitat în timpul manipulării.

Datorită naturii lor de turmă, oile sunt mai calme atunci când au contact corporal cu alte oi. Oile devin foarte stresate atunci când sunt separate de perechea lor de turmă, chiar și atunci când se aud.

Oile, în special Merinos, dezvoltă relații și subgrupuri în cadrul unei turme. Subgrupurile se bazează în mod obișnuit pe rasă, vârstă și sex, oile folosindu-și vederea acută pentru a distinge oile familiare de oile necunoscute.

Manipularea care implică separarea grupurilor va fi dificilă pentru un manipulator, în timp ce menținerea subgrupurilor împreună va fi mult mai ușoară. Manipularea poate perturba relațiile dintre oi, mai ales când există aglomerație în timpul curgerii sau amestecarea turmelor.

Dacă li se oferă șansa, oile se vor reorganiza în subgrupul lor original; profitați de acest lucru la sortarea și manipularea oilor.

Izolarea oilor trebuie evitată

Oile izolate pot deveni frenetice și își pot răni mânuitorii sau pe ei înșiși. Oilor le place să mențină contactul vizual între ele și să urmeze cu ușurință un lider. Lasă oile să urmeze un lider cu viteza lor și nu le grăbi.

În timpul adunării, țineți coada mulțimii împreună și transportați oi sau miei nepotriviți într-un vehicul. Mieii orfani (pastăi) nu învață să se teamă de persoana care i-a crescut, lucru care poate fi profitat în timpul manipulării.

Profitați de comportamentul de așezare al oilor în timpul manipulării, oferind alei pentru ca oile să se întoarcă la padocul de acasă. Oile se deplasează în interiorul și între padocurile lor familiare pe trasee bine definite.

Folosiți-vă de acest instinct natural, ducând oi în și din curte pe același traseu de fiecare dată. Oile au de obicei un program zilnic regulat de pășunat și odihnă la ore și locații stabilite în padocul lor de acasă. Folosiți-l pentru a localiza oile în padoc în anumite momente ale zilei.

Introducerea oilor în padocuri noi poate duce la probleme, deoarece oile nu vor fi familiarizate cu sursele de apă sau cu cea mai bună hrană. Când sunt introduse în padocuri noi, oile tind să rămână la locul introducerii, așa că asigurați-vă că acesta este aproape de apă și de hrană bună. Alternativ, oile ar trebui duse la sursa de apă și hrană într-un padoc nou.

Rasele

Rasele de oi pot diferi prin caracteristicile lor comportamentale. Merinos tind să se îngrămădească sau să se adună împreună, ceea ce reprezintă un avantaj în timpul manipulării. De asemenea, pasc în formație de grup.

Rasele britanice sunt mai independente și împărțite în grupuri mici sau pasc singure. Oile caută animale din aceeași rasă. Folosiți această preferință de rasă atunci când sortați oile. Oile sexuale prezintă un comportament dependent de sex.

Oile sunt mai independente decât masculii, deoarece legătura oaie-miel are prioritate față de turmă. Grupurile de vremea au ordine de conducere mai consistente. Înțelegerea acestei diferențe poate facilita manipularea.

Vârsta

La mieii tineri, atașamentul social și comportamentul de urmărire se bazează pe oaie, iar pe măsură ce mielul îmbătrânește, atașamentul social devine mai concentrat pe turmă. Din această cauză, grupurile de miei sau oi cu miei tineri pot să nu fie la fel de ușor de adunat ca grupurile de adulți.

Oile și mieii vor fi suferinzi dacă sunt despărțiți. Mieii foarte mici pot avea dificultăți să țină pasul. Adunați cu grijă mulțimile de miei și lăsați mieii să se odihnească. Cărați miei care nu pot ține pasul.

Experiența

Oile învață rapid, mai ales când sunt mici. Oile își amintesc și încearcă să evite experiențele dureroase sau înspăimântătoare și vor căuta experiențe pozitive, în special cele cu o recompensă alimentară. Profitați de capacitatea naturală de învățare a oilor.

Folosiți tehnici blânde de manipulare. Evitați strigătele și zgomotele puternice. Nu loviți oile cu baston, țevi sau bețe. Nu folosiți aparate electrice la oi. Nu vă țineți de lână în timp ce prindeți sau reține oile.

Utilizați reținerea minimă necesară pentru a duce treaba la bun sfârșit. Utilizați dispozitive de manipulare adecvate, operate de personal bine instruit.

Familiarizați oile cu curțile și configurațiile curselor. Instalați curți suplimentare în apropierea padocurilor.

Antrenați oile tinere la o rutină familiară. Utilizați același traseu către și dinspre curți de fiecare dată. Nu este cea mai bună practică să folosiți aparate electrice la oi. Produsele electrice trebuie utilizate numai atunci când nu există alte opțiuni disponibile.

Luați în considerare bunăstarea oilor atunci când utilizați un baston electric și nu îl utilizați pe zonele genitale, anale, ugerului sau facial ale oilor, la mieii cu vârsta mai mică de trei luni sau la oile care nu se pot îndepărta.

Abilități de manipulare

Abilități bune de manipulare a animalelor și câinii bine antrenați ajută la asigurarea unui rezultat de succes atunci când se manipulează oile și sunt mai importante decât curțile bune.

Abilitățile de manipulare a animalelor includ trei abilități cheie bazate pe comportamentul natural al oilor:

-observație,

-interpretare și

-acțiune.

Oile preferă în mod natural să evite contactul cu oamenii sau câinii, iar această preferință este folosită pentru a muta și a păzi oile. Oamenii vin în contact direct cu oile în timpul procedurilor de manipulare, ceea ce este stresant pentru oi, mai ales dacă le este prea frică de oameni din cauza manipulării anterioare dure sau a procedurilor dureroase.

Fiecare oaie sau grup de oi este înconjurat de o ”zonă de zbor” sau spațiu personal. Dacă o persoană se deplasează în spațiu, oaia se va îndepărta, sau dacă persoana se deplasează prea aproape, oaia se va deplasa spre și pe lângă persoană.

Dimensiunea zonei de zbor este redusă dacă o persoană se apropie rapid sau din față a animalului și dacă oile sunt singure, închise sau neobișnuite cu contactul uman. Profitați de zona de zbor atunci când manipulați oile folosind două repere pe corpul lor.

Primul este chiar în spatele umărului. Forțarea din spatele acestui punct mută oaia înainte și din fața acestui punct mută oaia înapoi. Al doilea este între ochi, cu mișcare spre stânga, rezultând o mișcare spre dreapta și invers. Profita de zona de zbor atunci când manipulați oile folosind două repere pe corp, unul chiar în spatele umărului și unul între ochi.

Câini

Câinii bine dresați facilitează manipularea oilor. Câinii trebuie dresați să nu muște, să nu latre în exces sau să urmărească oile. Folosirea câinilor prost dresați poate fi extrem de stresantă pentru oi. Cânii care mușcă trebuie prevăzuți cu botniță. (Foto: Freepik)  

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2