307
Un pas important în realizarea aprovizionării și livrării produselor, mai ales a celor alimentare determină succesul lanțului. Dar ultimul pas se îmbunătățește în depozit și prin distribuția eficientă, coordonată de la centru. Ca urmare, managerii de lanț adaugă permanent noi tehnologii la sistemele lor pentru a ține pasul cu creșterea cererii de comerț, mai ales a celui electronic și cu lipsa perenă de forță de muncă. O foarte interesantă analiză a cursei pentru automatizarea sistemelor logistice din depozite, precum și a transparentizării activității a fost publicată de FoodLogistic, analiză pe care v-o publicăm în ediția de față a revistei noastre.
Pandemia, factor de accelerare a modernizării
Pandemia de COVID-19 și ulterioare blocajele au alimentat așteptările consumatorilor, determinând livrări mai rapide și, desigur, accelerarea ritmului de adoptare a tehnologiei. ”Comerțul electronic a cunoscut o creștere agresivă ultimii ani, chiar înainte de COVID-19 pandemie”, spune Adhish Luitel, un analist al industriei, de la ABI Research.
”Pandemia a declanșat o creștere extraordinară a cererii pentru comenzile online. Pentru furnizori este mult mai dificil de a ține pasul cu creșterea rapidă a cererii pieței”.
Companiile din lanțul de aprovizionare investesc progresiv și continuu în tehnologia de depozit, pentru a se păstra la curent cu aceste provocări. Cum comenzile si depozitele devin mai complexe, la fel și tehnologiile necesare pentru a ține pasul devin mai compleze.
Metodele tradiționale de introducere și urmărire a comenzilor nu mai sunt suficiente, așa că firmele de distribuție apelează la mijloace moderne de îmbunătățire a automatizării și pentru mărirea vizibilității în operațiuni.
Câteva din aceste tehnologii includ execuţia depozitului, sisteme de control, prognoza muncii, resurse, planificare și programare, managementul retururilor, capabilități în timp real, simulare și modelare, aplicații mobile și API-uri, mașini de învăţare şi inteligenţă artificială bazate pe cloud informatică, telematică, roboți mobili și altele.
Vizibilitatea, un factor primordial
”Vizibilitatea lanțului de aprovizionare nu mai este un lucru secundar pentru orice organizație, indiferent de dimensiune, iar acum ea se întinde pe o multitudine de industrii verticale, segmente de cazuri de utilizare și zone geografice”, spune Bart
De Muynck, VP și analist la Gartner. ”Atunci când vine transportul intern, clienții cer mai multă vizibilitate în timp real, în tranzitul transporturilor”.
Ca urmare, piața de automatizare a depozitelor este așteptată să crească la 27 de miliarde de dolari, până în 2025. Un studiul atribuie creșterea distribuției emergente a livrărilor multicanal, globalizarea rețelelor lanțului de aprovizionare, adoptarea crescută a microcentrelor de realizare a livrărilor, apariţia roboţilor mobili autonomi şi nevoia tot mai mare de livrare în aceeași zi.
La rândul ei, piața de echipamente legată de depozite automatizate va ajunge probabil la 8,7 miliarde de dolari, până în 2025, conform Interact Analysis, iar aceste investiții evidențiază nevoia tot mai mare de soluții îmbunătățite pentru distribuția și livrarea produselor.
Clienții nu au răbdare
”Cum așteptările clienților pentru livrare rapidă cresc, pentru depozite este o provocare să proceseze volumele amplificate de mărfuri care trec prin facilități într-o anumită unitate de timp”, spune Luitel. ”Această problemă este accentuată și mai mult de lipsa forței de muncă și complexitatea problemelor cu personalul, din cauza pandemiei. Aceasta a generat nevoia pieței de noi soluții tehnologicee în depozitare și logistică”.
Dar, pentru a răspunde tuturor acestor provicări, cum și în ce tehnologii investesc companiile, cum lucrează companiile pentru a livra în aceeași zi cu comanda și ce forme de tehnologii sunt cel mai bune pentru atenuarea riscurilor lanțului de aprovizionare?
Automatizarea depozitului și adoptarea de tehnologii revelatoare, cum ar fi software-ul de achiziții, resursele întreprinderii planificare (ERP), sisteme de management al depozitelor (WMS), robotică și alte soluții automatizate, ajută deja companiile să estimeze mai bine inventarul, reducerea deșeurilor, problemele de gestionare a flotei fără șofer și multe altele.
Automatizarea și utilizarea optimă a echipamentelor și a tehnologiei îmbunătățește viteza de finalizare a comenzii. În acest fel, se încearcă să se reducă numărul de oameni implicați în sarcinile rudimentare. Îmbunătățirile software sunt obișnuite, inclusiv pentru a înlocui munca manuală și pentru a accelera eficiența și gestionarea mai bună a stocurilor.
Mai mult software
Lumea automatizării depozitelor implică mai multe instrumente software și dispozitive hardware, de la sistemele actualizate de management al depozitelor, la roboți. Multe companii și-au mărit sistemul lor de management al depozitelor (WMS) și sistemul de management al transportului (TMS), platforme pentru a captura mai bine datele și pentru a adăuga analize predictive.
”Platformele de vizibilitate a transportului în timp real completează planificarea și execuția capabilităților TMS prin furnizarea în timp real vizibilitatea comenzilor și a expedierii”, spune De Muynck. „Aceste platforme sunt o parte esențială a tehnologiei logisticii și joacă o funcție complementară, care sprijină transportul”.
”Un aspect în plină dezvoltare al tehnologiei depozitului este utilizarea sistemelor de operare a depozitului și sistemele de control ale depozitelor (WCS)”, spune Dwight Klappich, VP și analist la Gartner.
”WES-urile sunt o tehnologie hibridă care combină capabilități de la WMS și WCS tradiționale”, spune Klappich. ”WES-urile îmbunătățesc munca și management-ul în depozitele automatizate şi gestionează interacțiunea dintre automate și procesele manuale. WES folosește aproape în timp real perspectiva asupra muncii în sistemul depozitului automatizat, combinat cu tehnologiile avansate de logistică a procesului, pentru a îmbunătăți fluxul și prioritizarea muncii”.
Prognoza muncii
Klappich indică, de asemenea, analiza și prognoza muncii ca jucând un rol mai mare în vizibilitatea operațiunilor din depozite, în următorii ani. ”Majoritatea operațiunilor din depozit utilizează în prezent modele rudimentare bazate pe foi de calcul, pentru a prezice aproximativ cerințele de muncă în viitor”, spune el. ”Unele organizații au încercat, pentru a converti previziunile privind cererea de produse în previziunile privind utilizarea eficientă a forței de muncă, dar această abordare a eșuat, pentru că modelele de date nu sunt aceleași”.
În timp ce această tehnologie este încă nouă și în dezvoltare, altele, probabil vor fi îmbunătățite devenind mai valoroase, spune el: ”Managementul capitalului uman schiţează diverse metode pentru estimarea nevoilor de muncă”, spune el.
”Acestea includ judecata manageriala, tehnici de studiu de lucru pe unitatea de timp, cunoscute și sub denumirea de standarde proiectate de dezvoltare, analiza tendințelor, tehnici de prognoză în serie, bazate pe modele simulare/analiza și, mai recent, mașini de învăţare”.
SF-ul devenit realitate
Previziunea eficientă a muncii în depozit va combina probabil mai multe dintre aceste metode. Luitel se așteaptă ca la un anumit depozit să utilizeze tehnologii de automatizare în curs de dezvoltare, pentru a avea un impact asupra industriei, cum ar fi sisteme automatizate de stocare și recuperare (AS/RS), identificarea frecvenței radio (RFID), realitatea augumentată (AR), realitatea mixtă (MR), soft bazat pe cloud și roboți colaborativi (coboți).
Calcularea și stocarea datelor bazate pe cloud, de exemplu, creează mai puțină nevoie de servere mari și specialiști IT la fața locului și ajută la reducerea costurilor asociate cu operațiunile din depozit.
Folosind cloud-ul, aceasta permite companiilor din lanțul de aprovizionare să integreze mai bine noile tehnologii și să colaboreze cu vânzătorii și altți parteneri. De asemenea, permit companiilor să primească și să proceseze informații în timp real.
”Aceste tehnologii pot duce la economii de costuri și câștiguri de productivitate”, spune Luitel. ”Operatorii de depozit văd deja îmbunătățiri masive ale KPI-urilor, cum ar fi contracția inventarului (minimizarea comenzilor deteriorate sau pierdute) și timpul total al ciclului comenzii (mai rapid de la un capăt la altul al procesului de îndeplinire)”.
Codurile de bare digitale și tehnologia RFID și-au dovedit de mult valoarea în depozit. Această valoare va continua să crească, mai ales pe măsură ce utilizarea Internetului obiectelor (IoT) și a Internetului lucrurilor (IIoT) crește, spune el.
Elemente de Industry 4.0
”Dispozitivele și scanerele de coduri de bare se folosesc de ani de zile și urmează să înlocuiască managementul depozitului bazat pe hârtie și sisteme de documentare”, spune Luitel. ”Integrarea RFID cu IoT îmbunătățește managementul stocurilor. Managerii de depozit au crescut utilizarea RFID pentru numărarea și validarea stocurilor”.
IoT permite depozitelor să se conecteze și să monitorizeze roboți, drone, paleți, echipamente, balize și inventar. De asemenea, permite supravegherea lucrătorilor de la distanță, în timp real. ”IoT permite dispozitivelor și sistemelor să colecteze,
Să stocheze și să partajeze datele, spune Luitel. ”De asemenea, permite evaluări de performanță și urmărirea în depozit a tuturor dispozitivelor conectate, precum temperatura în depozitele frigorifice și vibrații în urmărirea motorului”.
Coboții au, de asemenea, un impact în productivitate, deoarece aceștia dovedesc că se pot reduce orele pierdute de mărfuri pe podeaua depozitului. ”Se așteaptă ca acești coboți să câștige popularitate în depozitare, deoarece reduc semnificativ timpul necesar pentru a îndeplini sarcinile”, el spune. ”Chiar anul trecut, au fost peste 20.000 expedieri de roboți colaborativi către depozite și distribuție la nivel global”.
Unde se investește cel mai mult?
Cand vine vorba de tehnologie și automatizare, companiile de lanț investesc cel mai mult în operațiunile de ambalare, localizarea și descărcarea articolelor. Luitel spune: ”Activitatea roboților asigurată printr-o platformă bazată pe învățare automată poate valorifica rezultate îmbunătățite de pick-and-pack, cu fiecare iterație”, spune el.
”Sistemele robotizate sunt mult mai rapide și mai precise decât alegerea manuală a produsului și ambalarea lui”. Mai nou, oricine lucrează în managementul lanțului de aprovizionare al comerțului electronic sau cu amănuntul promovează sistemul de cumpărare BOPIS (prezentat și de revista noastră în ediția anterioară), bazându-se pe faptul că pentru consumator poate fi greoi să găsească produsele pe care le dorește.
”Tehnologii precum roboții mobili autonomi, soluții de alegere prin identificare vocală și soluții bazate pe AR, precum ochelarii inteligenți cuplați cu soluții IoT, precum trackerele compatibile cu Bluetooth, pot ajuta localizarea rapidă a unor astfel de articole”, spune el.
Vehicule autoghidate
Când vine vorba de descărcarea camioanelor și a paleților, mai multe tehnologii noi intră în joc, nu numai pentru a îmbunătăți viteza, ci și pentru a crește siguranța lucrătorilor, cum ar fi ghidarea automată a vehiculelor (AGV) care deplasează paleți.
”Stivuitoarele autonome și exoscheletele sunt de asemenea, investiții populare, pentru a îmbunătăți acest proces”, spune Luitel. Alte investiții majore sunt în AS/RS și AR/MR. AS/RS implică sisteme computerizate de roboți și rafturi care recuperează și ridică comenzi din anumite locații. Pentru sistemele AS/RS, piața globală a fost evaluată la 7,3 miliarde de dolari în 2021 și este așteaptă să aibă o creștere anuală compusă cu o rată de 10%, până în 2030.
Tehnologia AR/MR include software precum tehnologia vocală și hardware, precum ochelari inteligenți. Piața globală AR este de așteptat pentru a genera venituri de peste 15 miliarde de dolari, până în 2025, în depozitare și logistică, spune el. ”În 2020, mulți retaileri s-au grăbit să automatizeze și au investit în robotică și micro-centre de realizare a comenzilor, spune el. ”Cererea de roboți mobili autonomi (AMR) și AGV-urile au fost la un nivel record în 2020.
Procesele logistice automatizate au fost întotdeauna obiectivul final pe termen lung pentru companii. Cu toate acestea, companiile investesc mai mult și cu o rată mai mare decât au făcut-o anterior, din cauza pandemiei. ”Magazinele cu amănuntul și cele alimentare s-au grăbit și ele să achiziționeze tehnologii automatizare și centre automatizate de distribuție, spune Rob Wilson, director general și partener la L.E.K. Consulting.
Diminuarea riscurilor
Munca din depozit este riscantă, creînd lucrătorilor probleme asupra muşchilor şi articulațiilor, uneori, creând repetitive leziuni de mișcare. Statisticile arată că 5,1 din 100 lucrătorii din magazii şi depozite sunt răniţi sau suferă anual de boli profesionale. Tehnologiile de depozit au și ele un loc în îmbunătățirea eforturilor de siguranță, spune Luitel:
”Siguranța depozitului este un alt element critic, o componentă a operaţiunilor de depozitare. Unele dintre cele mai populare soluții tehnologice încearcă să le abordeze”, spune el. ”Utilizarea a exoscheletelor pentru operaţiunile de depozitare este un alt trend care a crescut datorită sporirii siguranței și a necesității creșterii productivității forței de muncă”.
Cel mai bine se îmbunătățește productivitatea. Avantajele combinate ale tehnologiilor, sistemelor de operare hands-free, software de analiză și optimizarea forței de muncă au un mare potențial de atenuare operațională și diminuare a presiunilor financiare în depozitele moderne.