293
Războiul din Ucraina va menține prețurile mărfurilor la niveluri istorice ridicate cel puțin până la sfârșitul anului 2024, inclusiv pentru alimente, potrivit unui nou raport al Băncii Mondiale. Instituția se teme de o epocă a stagflației.
Cel mai mare șoc din anii 1970
Prețurile alimentelor și energiei ar putea rămâne ridicate pentru anii următori, avertizează (din nou) Banca Mondială. De la criza petrolului din anii 1970, prețurile materiilor prime nu au mai crescut niciodată atât de puternic, dar acum efectele războiului din Ucraina și prețurile la energie se amplifică reciproc. Creșterile de preț la mărfurile alimentare – dintre care Rusia și Ucraina sunt mari producători – și îngrășămintele sunt deja cele mai mari din 2008.
„În general, acesta este cel mai mare șoc al mărfurilor pe care l-am experimentat din anii 1970. Ca și atunci, șocul este exacerbat de o creștere bruscă a restricțiilor comerciale cu privire la alimente, combustibil și îngrășăminte”, a declarat Gill Indermit, vicepreședintele Băncii Mondiale la New York. „Aceste evoluții încep să ridice spectrul stagflației.”
Grâul cu 40% mai scump
Prețurile grâului ar crește cu peste 40 % și ar atinge un nivel record în acest an. Acest lucru va pune presiune asupra economiilor în curs de dezvoltare care depind de importurile de grâu, în special din Rusia și Ucraina.
Se preconizează că prețurile metalelor vor crește cu 16 % în 2022 și vor scădea în 2023, dar vor rămâne la niveluri ridicate.
„Acest lucru va avea efecte secundare de durată. Creșterea bruscă a prețurilor inputurilor, cum ar fi energia și îngrășămintele, ar putea duce la o scădere a producției de alimente, în special în economiile în curs de dezvoltare.
Folosirea mai puține inputuri va reduce producția și calitatea alimentelor, la fel ca și disponibilitatea alimentelor”, a spus John Baffes, economist senior în grupul de prognoză al Băncii Mondiale.
Modele de durată
Creșterea prețurilor la alimente și la energie merg mână în mână și nu pot fi separate, afirmă Banca Mondială.
Deoarece sunt atât de strâns legate între ele, este puțin probabil ca lucrurile să se îmbunătățească. Dimpotrivă, modelele de comerț, producție și consum la nivel mondial au fost modificate de șoc într-o asemenea măsură încât efectele vor persista până la sfârșitul anului 2024.
În primul rând, costurile cresc atât de mult încât au mai rămas puține resurse pentru a trece la alte surse de energie, fosile sau mai curate. Tranziția către o energie mai durabilă poate fi amânată.
În al doilea rând, creșterea prețurilor unor mărfuri conduce, de asemenea, la creșterea prețurilor altor mărfuri: prețurile ridicate ale gazelor naturale au condus la creșterea prețurilor la îngrășăminte, ceea ce, la rândul său, conduce la creșterea prețurilor la agricultură.
Mai mult decât atât, răspunsurile guvernamentale de până acum – în special reducerile de taxe și subvențiile – doar exacerba lipsa ofertei și presiunile asupra prețurilor.
Războiul duce, de asemenea, la modele comerciale mai scumpe, care ar putea duce la o inflație mai lungă. Fara cereale din Ucraina?
Apoi companiile privesc China sau alte locații mai îndepărtate. Este probabil ca această diversiune a comerțului să fie mai costisitoare, se arată în raport, deoarece implică distanțe mai mari de transport.