Ferma

604

BEUC: Consumatorii din UE susțin noile legi pentru o mai bună bunăstare a animalelor de fermă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Un nou sondaj efectuat de BEUC (Biroul European pentru Protecția Consumatorilor) arată că majoritatea consumatorilor susțin o bunăstare mai bună a animalelor crescute pentru hrană și se așteaptă ca factorii de decizie din UE să acționeze.

BEUC și membrii săi solicită Comisiei UE să țină seama de preocupările consumatorilor și să își îndeplinească angajamentul privind bunăstarea animalelor, propunând noi legi și actualizându-le pe cele existente.

Principalele concluzii din sondaj sunt:

• Aproape 9 din 10 consumatori susțin noi legi care să îmbunătățească bunăstarea animalelor de fermă în UE, cum ar fi oferirea de mai mult spațiu de locuit, interzicerea sistemelor de cuști și mutilări.

• Consumatorii doresc să afle mai multe despre cum sunt crescute animalele de fermă și au nevoie de etichetare de încredere.

• Tranziția către sisteme mai ridicate de bunăstare a animalelor de fermă trebuie să fie echitabilă pentru fermieri și consumatori.

Monique Goyens, director general al BEUC, a comentat:

Cu 9 din 10 consumatori susțin noile legi pentru o mai bună bunăstare a animalelor, sondajul nostru confirmă că modul în care tratăm animalele crescute pentru hrană contează pentru oameni. Este timpul ca Comisia UE să își respecte promisiunile de a revizui legile UE privind bunăstarea animalelor de fermă.

La fel cum există pentru ouă, 3 din 4 consumatori ar dori informații despre cum au fost crescute animalele pe produse precum carnea și lactatele, deoarece simt că nu știu suficient. Pe de altă parte, puțini dintre ei au încredere în afirmațiile companiilor cu privire la cât de bine au grijă de animale. Industria ar trebui să se gândească de două ori înainte de a se angaja în ”spălarea bunăstării” animalelor, deoarece poate păta reputația mărcilor lor pentru o lungă perioadă de timp.

Când se îndreaptă către standarde mai ridicate de bunăstare a animalelor, UE și guvernele trebuie să se asigure că costurile acestei tranziții sunt împărțite în mod echitabil de-a lungul lanțului valoric și nu sunt suportate doar de consumatori.

Nici fermierii nu ar trebui să fie cei care suportă greul. Majoritatea consumatorilor ar dori ca UE să finanțeze fermierii pentru a îmbunătăți practicile de bunăstare și să fie de acord că importurile de alimente ar trebui să respecte aceleași reguli.

Privind o imagine de ansamblu, cu majoritatea europenilor consumând în exces carne, consumul de produse de origine animală „mai puține, dar mai bune” ar aduce beneficii nu numai sănătății consumatorilor, ci și climei și animalelor. Consumatorii au nevoie de o mână de ajutor, astfel încât mâncarea mai sănătoasă devine opțiunea ușoară. Industria, comercianții cu amănuntul și sectorul serviciilor alimentare ar trebui să facă mai mult pentru a oferi consumatorilor o gamă mai largă de opțiuni bazate pe plante la prețuri accesibile, sănătoase și convenabile”.

Mai multe constatări:

• Etichetare mai bună: 3 din 4 (72%) consumatori doresc ca etichetarea metodei de producție să fie extinsă și la alte produse, în afară de ouă.

• Lipsa de cunoștințe: peste 6 din 10 consumatori consideră că au un nivel scăzut de cunoștințe despre practicile de bunăstare a animalelor. Testele pe care le-am efectuat confirmă acest lucru și au arătat că tind să supraestimeze și să subestimeze condițiile de bunăstare.

• Sprijin pentru fermieri: consumatorii sunt de acord (78%) că importurile de produse de origine animală ar trebui să fie supuse acelorași reguli de bunăstare ca și cele produse în UE. O majoritate puternică (74%) ar dori ca UE să ofere fonduri fermierilor pentru a implementa standarde mai ridicate de bunăstare a animalelor.

• Nu „spălarii bunăstării”: consumatorii au încredere scăzută în afirmațiile companiilor privind bunăstarea animalelor și 84% ar reacționa negativ la spălarea bunăstării.

BEUC consideră că este nevoie de un sprijin financiar: 7 din 10 consumatori sunt dispuși să plătească mai mult pentru standarde mai ridicate de bunăstare a animalelor, dar în grade diferite (până la 5% doar pentru jumătate dintre cei dispuși să plătească mai mult). În timp ce o foarte mare majoritate a consumatorilor consideră că este importantă îmbunătățirea standardelor de bunăstare a animalelor, UE și guvernele naționale trebuie să se asigure că costurile acestei tranziții sunt împărțite în mod echitabil și nu sunt suportate doar de consumatori. (Foto: Freepik)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2