341
EFSA continuă eforturile de a opri răspândirea pestei porcine africane în Europa prin extinderea campaniei pentru al treilea an și lansează noi activități - pilot în patru țări.
O campanie importantă a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) se desfășoară în 2022 pentru al treilea an consecutiv, cu scopul de a continua conștientizarea populației cu privire la pesta porcină africană (PPA) care afectează porcii domestici și mistreții din Europa.
Campania are ca țintă regiunea de Sud-Est a Europei și se desfășoară în parteneriat cu autoritățile locale în optsprezece țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, RepublicaCehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Kosovo,Letonia, Lituania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Slovacia și Ungaria.
Fermierii, medicii veterinari și vânătorii sunt vizați în cadrul campaniei, deoarece aceștia au un rol important în diseminarea informațiilor și aplicarea măsurilor de biosecuritate în exploatații și fonduri cinegetice.
"Pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă care se răspândește în regiuni din Europa care până acum nu erau afectate. Răspândirea bolii reprezintă o amenințare globală și a dus la pierderi devastatoare pentru crescătorii de porci din Europa și nu numai", spune Bernhard Url, directorul executiv al EFSA. "Lucrăm împreună cu partenerii din cadrul autorităților locale, pentru a ajunge la fermierii ale căror animale și mijloace de trai au fost afectate de această boală mortală. Campania #StopASF are ca scop informarea fermierilor, precum și a medicilor veterinari și a vânătorilor, cu privire la ceea ce trebuie să urmărească, cu mesajul nostru de a detecta, preveni și raporta."
Campania "Opriți Pesta Porcină Africană" face parte din eforturile continue ale Comisiei Europene și ale altor organisme internaționale de a stopa răspândirea PPA în UE și în țările vecine.
Ce este pesta porcină africană?
PPA este o boală virală mortală care afectează porcii domestici și mistreți. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoacă pierderi socio-economice semnificative în multe țări. Nu există vaccinuri aprobate în Europa, astfel încât un focar poate duce la sacrificarea unui număr mare de porci în zonele afectate.
Cui se adresează campania?
Campania se adresează grupurilor de persoane și indivizilor care intră în contact cu porcii domestici și mistreți, în special crescătorilor de porci, vânătorilor și medicilor veterinari. Cu ajutorul grupurilor locale de fermieri, organizațiilor veterinare, asociațiilor de vânătoare și altor organisme relevante, campania urmărește să crească gradul de conștientizare cu privire la modul de prevenire a răspândirii PPA.
Aflați mai multe
Pentru mai multe informații, precum și pentru fișe informative, infografice, kit de postări pentru rețele sociale și alte materiale vizitați site-ul campaniei ASF a EFSA.