Ferma

234

Care este impactul Pactului Verde European asupra produselor lactate?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Recent, fermierii din Țările de Jos, Belgia, Polonia și Germania au condus sute de tractoare la Bruxelles pentru a protesta împotriva politicilor ecologice ale UE despre care organizatorii au spus că subminează competitivitatea fermierilor europeni, potrivit Reuters, citat de Euractiv.

Green Deal nu e realist

Protestatarii au declarat că vor ca Europa „să pună deoparte Green Deal” deoarece „nu este realist”. Unul dintre fermieri a declarat agenției de presă la protestul de la Laeken, în nordul Bruxelles-ului: „Am venit din Polonia pentru că știm că sursa problemei noastre este la Bruxelles. Pentru că vrem să schimbăm, să schimbăm profund, Green Deal.”

Este cel mai recent val dintr-un val de luni de proteste al fermierilor din Europa, unde muncitorii din agricultură au denunțat prețurile scăzute la alimente, reglementările excesive și acordurile de liber schimb despre care spun că îi fac să se lupte să concureze cu importurile ieftine.

Protestul a fost organizat de grupul de lobby olandez Farmers Defense Force și susținut de grupuri de dreapta și de extremă dreapta.

„Vrem ca Europa să pună deoparte Green Deal pentru că nu este realist”, a declarat Bart Dickens, președintele filialei belgiene a Farmers Defence Force.

Și în Polonia

În Polonia, fermierii au blocat un punct de trecere a frontierei cu Ucraina, în ceea ce poliția a declarat că este o demonstrație de solidaritate cu protestele de la Bruxelles. „Camioanele care călătoresc din Ucraina sunt blocate și 12 camioane au voie să părăsească Polonia între orele 8:00 și 20:00”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Malgorzata Pawlowska.

Cu toate acestea, există opinii mixte între diferitele grupuri de lobby ale fermierilor. Cel mai mare lobby agricol din Europa, Copa Cogeca, și asociația agricolă La Via Campesina, au declarat fiecare pentru Reuters că membrii lor nu vor participa.

Cu toate acestea, în raportul lor recent, La Via Campesina a spus că cerințele fermierilor sunt clare că ar trebui să existe o garanție pentru prețuri echitabile care să acopere costurile de producție și condiții decente de muncă prin reglementarea pieței și politici publice europene care sprijină fermierii și muncitorii agricoli.

Impactul Pactului Verde al UE asupra sectorului zootehnic

Potrivit European Dairy Association, European Green Deal este „inițiativa emblematică care va transforma Europa și va modela viitorul continentului nostru și al industriei noastre, ne oferă ocazia de a evidenția rolul pozitiv al produselor lactate pentru societate, nutriție, mediu și într-o dimensiune economică în noul cadru.”

Pe scurt, European Green Deal are ca scop realizarea unui sistem alimentar echitabil, sănătos și prietenos cu mediul în Uniunea Europeană.

Într-o lucrare de politică publicată de Wageningen Economic Research, „The Green Deal: O evaluation of impacts of the Farm to Fork and Biodiversity Strategies on the EU livestock sector”, cercetătorii au concluzionat că atingerea obiectivelor Green Deal ale UE poate duce la o reducere a producția de animale cu 10-15%.

Ei au spus că impacturile pe termen scurt asupra venitului net al fermelor sunt diverse (câștigători, precum și pierderi) și influențate de diverși factori, cum ar fi prețurile, impactul specific regional al constrângerilor de mediu, modificările plăților directe ale PAC, dezvoltarea costurilor și subvențiile care compensează costurile asociate cu adoptarea unor măsuri specifice.

Impactul de piață

Într-o altă cercetare recentă publicată în jurnalul Communications Earth and Environment, cercetătorii au evaluat impactul pe piață și non-piață al celor 3 pârghii principale ale Green Deal care vizează lanțul alimentar.

Ei au fost de acord cu declarația lor că „Acordul verde european îmbunătățește sustenabilitatea sistemelor alimentare, dar are impacturi economice inegale asupra consumatorilor și fermierilor”.

Ei au spus că consumatorii câștigă din punct de vedere economic datorită cheltuielilor mai mici cu alimente, dar crescătorii de animale pierd din cauza scăderii cantității și a prețurilor.

„Efectele asupra veniturilor producătorilor de culturi alimentare/furajere sunt pozitive numai atunci când creșterea produselor de consum alimentar depășește scăderea consumului de furaje”, au spus aceștia. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2