Ferma

724

Care este legătura dintre cozile rănite, leziuni și ulcere la porci?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cercetătorii din Italia au explorat leziuni ale cozii, plămânilor, pleurelor, ficatului, stomacului, carcasei și coapsei la dispozitive de finisare fie din loturi convenționale de andocare, fie din loturi standard de bunăstare de la ferme, cu interzicerea completă a andocării cozii, notează PigProgress.

Studiu extins

Echipa și-a colectat datele pentru o perioadă de 9 luni într-un abator de porci italian. Camioanele transportau porcii la abator în loturi de 130 până la 140 de animale crescute în aceeași fermă. În fiecare lot, cercetătorii au selectat în medie 100 de animale pentru evaluare.

Ei au evaluat 525 de loturi (52.500 de animale) din sisteme intensive și 442 de loturi de la ferme convenționale care adoptă proceduri de andocare a cozii, inclusiv andocare scurtă, andocare lungă sau basculare. Ei au evaluat, de asemenea, 83 de loturi de la ferme cu standarde de bunăstare ridicate, cu o interdicție completă de andocare a cozii.

Viteza liniei de sacrificare a fost de 480 de porci pe oră și inspecția a fost efectuată direct în timpul cursului de sacrificare timp de aproximativ 6 până la 8 secunde.

Evaluare în trei puncte

Echipa a inspectat plămânii (leziuni asemănătoare micoplasmei), pleurele, ficatul și inima au fost inspectate de pe o platformă plasată după zona de eviscerare. Ei au evaluat leziunile cutanate folosind un sistem de notare în 3 puncte.

scor 0, până la 1 zgârietură sau mușcătură;

scor 1, de la 2 la 5 zgârieturi sau mușcături;

scor 2, mai mult de 5 zgârieturi sau mușcături, sau orice rană care pătrunde în mușchi.

În plus, ulcerele esofago-gastrice au fost clasificate folosind o scală de 4 puncte:

0 = sănătos,

1 = hipercheratoză,

2 = eroziune și/sau ulcer ușor,

3 = ulcer sever. În plus, la o zi după sacrificare, toate coapsele (șuncile) separate au fost evaluate individual pentru defecte.

Leziuni observate în abator

Acest studiu a arătat importanța abatorului ca centru de investigație, nu numai pentru boli de notificare sau tulburări de sănătate, ci și pentru diferite tipuri de leziuni și bunăstarea animalelor. Leziuni proaspete și cronice ale cozii au fost înregistrate la 44% dintre porcii cu coadă neacostată, comparativ cu 0,2% dintre porcii cu coadă prinsă, cu o prevalență de 27,3% pentru leziunile cronice severe.

Porcii cu coadă, pe de altă parte, au prezentat leziuni ale urechii mai frecvente decât porcii neacoperiți, ceea ce sugerează un efect de substituție între mușcătura de coadă și ureche.

Proporția de leziuni la porcii mai ușori neacoperiți a fost mai mare decât la porcii mai grei neacoperiți, variind de la 72,5% la 20-30% din cauza originii imprevizibile și multifactoriale a mușcăturii cozii. În plus, porcii mai în vârstă au fost mai puțin probabil să prezinte leziuni ale cozii.

În plus, lungimea cozii după andocarea cozii, inclusiv prin andocare scurtă, prin andocare lungă sau înclinată, ar putea fi responsabilă pentru diferite grade de prevalență.

Plămânii

Plămânii sunt unul dintre organele cel mai frecvent afectate de infecție după debutul unei leziuni a cozii. Leziunile severe asemănătoare micoplasmei pulmonare, ulcerele gastrice și leziunile pete de lapte în ficat au fost găsite mai frecvent la porcii neacoperiți.

Cu toate acestea, patogenia leziunilor asemănătoare micoplasmei nu are legătură cu leziunile cozii, ceea ce sugerează că mușcătura cozii și leziunile asemănătoare micoplasmei au factori de risc similari.

O frecvență mai mare a ulcerelor gastrice la porcii neancoși sugerează că leziunile fizice, cum ar fi mușcătura de coadă, pot provoca eliberarea de histamină după un proces inflamator, ceea ce duce la o prevalență tot mai mare a ulcerelor gastrice.

Mai mult, echipa nu a găsit nicio diferență pentru pleura, leziuni ale pielii, altele decât urechi, și defecte de șuncă. Absența diferențelor de frecvență a defectelor de șuncă la porcii cu coada neacostată liniștește piața cu privire la interzicerea docărilor de coadă.

Concluzii

Autorii au ajuns la concluzia că prevalența mai mare a leziunilor cozii în cozile neacostate a sugerat că sunt necesare mai multe eforturi alternative de a gestiona animalele cu cozile dezacolate pentru un sistem de creștere mai acceptabil și mai prietenos cu bunăstarea.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2