Ferma

781

C.E. admite că importurile din Ucraina determină scăderea prețurilor la carnea de pasăre, ouă și zahăr

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Pe fondul creșterii exporturilor ucrainene către UE, Comisia Europeană insistă că relația comercială funcționează circulă, dar admite că există „un anumit risc” ca importurile să scadă prețurile și să amenințe producția locală de păsări de curte, ouă și zahăr.

Vulnerabilitate și risc

„Nu vedem nicio evoluție negativă foarte semnificativă pe piața agricolă a UE”, a spus directorul adjunct al Comisiei pentru agricultură, Pierre Bascou, europarlamentarilor, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea importurilor ucrainene în cadrul unei reuniuni a comisiei pentru agricultură a Parlamentului European săptămâna trecută.

Cu toate acestea, Bascou a recunoscut că executivul UE a identificat „o anumită vulnerabilitate și risc” în sectoare precum păsările de curte, ouăle și zahărul. „Acesta este un element pe care îl monitorizăm foarte îndeaproape”, a adăugat el.

UE a ridicat temporar restricțiile la importurile din Ucraina în iunie 2022, după invadarea țării de către Rusia, ceea ce a dus la un aflux de mărfuri ucrainene pe piața UE care a împins prețurile în scădere, în special în țările din prima linie - și anume Ungaria, Polonia, Slovacia și România.

Probleme la carnea de pasăre

În timp ce cerealele și semințele oleaginoase reprezintă majoritatea importurilor – Ucraina fiind unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume – europarlamentarii au subliniat și alte produse agricole.

„Exporturile ucrainene de carne de pasăre [exporturile către UE] au crescut cu aproximativ 150% în comparație cu situația de dinainte de război, iar ouăle (...) cu peste 100%”, a spus europarlamentarul de centru-dreapta Norbert Lins.

Ca răspuns, Bascou a subliniat o scădere a producției de ouă din UE în ultimele luni, cauzată de „creșterea costurilor de intrare și [impactul] focarelor de gripă aviară” și o creștere simultană a cererii consumatorilor.

UE rămâne unul dintre cei mai mari producători de carne de pasăre din lume și un exportator net, cu o producție anuală de aproximativ 13,4 milioane de tone, potrivit datelor UE.

Cu toate acestea, Asociația Procesatorilor de Păsări și Comerțului de Păsări din UE (AVEC) avertizează că competitivitatea UE este în scădere și spune că creșterea importurilor din Ucraina, dar și Brazilia și Thailanda, „este foarte îngrijorătoare”.

O problemă ”lipicioasă”

Tensiunile cresc și în privința zahărului, în special în Franța. „Fabricile au fost închise”, a declarat europarlamentarul francez Anne Sander.

Exporturile de zahăr ale Ucrainei către UE au crescut de la 25.000 de tone între octombrie 2021 și iulie 2021 la 390.000 de tone în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor UE.

Asociația franceză a cultivatorilor de sfeclă de zahăr (CGB) a cerut „un răspuns clar din partea Comisiei Europene privind gestionarea viitoare a acestui aflux de zahăr” într-o prezentare din 28 noiembrie. Asociația se teme că volumele crescute ar putea duce la scăderea prețurilor și ar putea dăuna producătorilor locali.

Cu toate acestea, Bascou a subliniat că „prețurile [zahărului] rămân la un nivel foarte ridicat (…) la peste 800 EUR pe tonă”.

Prețul mediu al zahărului în UE „a atins niveluri record în 2023”, potrivit comisarului UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. „Din cauza unei secete severe de vară, producția de zahăr pentru 2022/2023 este estimată a fi cu aproape 12% mai mică față de anul precedent”, a spus el duminică (3 decembrie) într-un răspuns scris către europarlamentarul Peter Jahr.

În același sens, Bascou le-a îndemnat europarlamentarilor să nu uite că UE „era dependentă [de importurile ucrainene] înainte de război și [rămâne așa] după război”. El a adăugat că Ungaria și România sunt „importatori net” de zahăr.

Țările din prima linie nu dau înapoi în privința cerealelor

Între timp, Comisia Europeană a confirmat pentru Euractiv că interdicțiile naționale privind importurile din Ucraina sunt încă în vigoare în Ungaria, Polonia și Slovacia, care le-au impus unilateral în septembrie, și și-a exprimat îngrijorarea.

Vicepreședintele Comisiei UE, Valdis Dombrovskis, s-a întâlnit vineri (1 decembrie) cu viceprim-ministrul slovac Peter Kmec pentru a discuta modalități de „detensionare a situației”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei pentru Euractiv.

Dombrovskis și Kmec au vorbit despre îmbunătățirea așa-numitelor „culori de solidaritate” – rute terestre alternative stabilite de UE pentru ca Kievul să-și exporte cereale și semințe oleaginoase după ce Rusia s-a retras dintr-un acord intermediat de ONU la Marea Neagră care a permis trecerea în siguranță a mărfurilor. navelor. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2