Ferma

393

Ce mai trebuie făcut pentru a avea un vaccin anti-PPA?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Momentul în care lumea are primele vaccinuri împotriva pestei porcine africane (PPA) se apropie. Este timpul, deoarece virusul și-a găsit drumul și în Italia și Caraibe. Ce opțiuni există pentru a face un vaccin anti-ASF și cât de departe a progresat cercetarea? Iată o analiză în acest sens, publicată de PigProgress.

Precauții

Deoarece PPA este aproape întotdeauna letală, este de o importanță capitală ca prevenirea introducerii bolii virale să fie obiectivul principal pentru țările în prezent lipsite de virusul PPA.

În regiunile endemice, totuși, controlul bolii depinde de un diagnostic eficient și de sacrificarea rapidă a animalelor infectate și expuse. Aceasta nu este o metodă eficientă de prevenire, control și eradicare a PPA. Prin urmare, este nevoie urgentă de a dezvolta vaccinuri sigure și eficiente și de a garanta aplicarea lor optimă în teren.

La nivel global, au fost folosite mai multe strategii pentru a dezvolta vaccinuri. Cu toate acestea, virusul PPA este complex cu un genom ADN dublu catenar care este greu de abordat. Virusul induce distrugerea masivă a limfocitelor B și T din țesuturile limfatice și, în cele din urmă, nu există un răspuns imunitar eficient.

Prin urmare, vaccinurile inactivate nu sunt eficiente pentru a preveni infecția cu ASFv. Adăugați la acest amestec o serie de alți factori, cum ar fi resursele limitate, complexitatea epidemiologiei virusului, lipsa anticorpilor neutralizanți, variabilitatea genetică și lacunele de cunoștințe legate de patogeneză și modularea imunității și este clar de ce dezvoltarea abordărilor bazate pe descoperire este dificilă.

Mai mult, natura exactă a răspunsurilor de protecție a gazdei și a antigenelor de protecție trebuie să fie pe deplin determinată pentru a proiecta un vaccin influent. În ciuda acestor limitări, câteva laboratoare dedicate lucrului la vaccinologia PPA au contribuit la câteva descoperiri influente în domeniu.

Vaccinuri ASF integrale

Virușii au fost fie izolați din câmp, fie generați experimental și testați pentru capacitatea lor de a induce în siguranță imunitate protectoare. Virușii atenuați pot fi fie izolate natural cu virulență scăzută, fie tulpini virulente atenuate prin ștergerea unor secvențe ADN definite care codifică factori de virulență. Vaccinurile pe bază de virus întreg sunt împărțite în două categorii.

Vaccinuri vii atenuate

Vaccinurile vii atenuate de PPA pot induce niveluri variate de protecție, variind de la 60% la 100% împotriva provocării cu virus virulent, dar au potențialul de a provoca reacții post-vaccinare și efecte secundare adverse și probleme de siguranță.

Avantajul imunizării cu virus viu atenuat mai degrabă decât cu antigene selectate este declanșarea răspunsurilor imune împotriva tuturor antigenelor virale care sunt întâlnite în mod normal de gazdă în timpul unei infecții; prin urmare, este mai eficient. Această abordare pare – deocamdată – a fi cea mai promițătoare dintre toate strategiile, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a dezvolta vaccinuri vii atenuate împotriva PPA și pentru a aborda provocările majore și preocupările legate de siguranță.

Vaccinuri inactivate

Eforturile de a genera vaccinuri ASF inactivate capabile să confere protecție au fost neproductive și nu a existat nicio protecție la provocare cu virusul virulent.

Vaccinurile inactivate împotriva PPA sunt antigenice, dar nu pot stimula organismul să producă răspunsuri imune celulare complete, ceea ce poate face parte din motivul pentru care vaccinurile inactivate împotriva PPA nu pot oferi protecție imună împotriva ASFv.

Subunități

Vaccinurile ASF subunităților folosesc o proteină structurală, nestructurală sau nealocată de patogen definit ca antigene pentru a stimula răspunsurile imune. Unele experimente preliminare de vaccinare folosind proteine ​​recombinante au dat rezultate promițătoare care ar putea fi urmate cu alte combinații de proteine ​​recombinate, fie ca proteine ​​purificate, fie ca constructe de virusuri vii recombinate.

Vaccinuri pe bază de ADN

Vaccinul ASF pe bază de ADN transferă o secvență specifică de ADN care codifică antigenul într-un organism pentru a induce răspunsul imun. Deși vaccinurile ASF pe bază de ADN pot induce niveluri ridicate de răspunsuri imune, ele încă nu pot rezista pe deplin provocării tulpinilor virulente.

Avantajele potențiale ale vaccinării ADN față de abordările tradiționale includ stimularea răspunsurilor imune, stabilitatea îmbunătățită a vaccinului, absența oricărui agent infecțios și ușurința relativă a producției pe scară largă.

Vaccinuri cu vectori vii

Vectorii de expresie genetică virali, bacterieni sau pe bază de plasmide au fost utilizați ca platforme de livrare a antigenului pentru a declanșa răspunsul imun împotriva ASFv. Deși vaccinurile ASF cu vector viu sunt foarte imunogene, ele nu au conferit o protecție semnificativă în urma provocării intranazale cu ASFv.

Perspective de viitor

În urma imunizării cu vaccinuri candidate, nivelurile de protecție variază de la 0% la 100%, în funcție de rasa de porci, doza de vaccin, calea de livrare și izolatul de virus utilizat pentru provocare.

Studii recenteau secvențiat genomul de focac și porc pentru a înțelege mai bine mecanismele de toleranță la infecția cu ASFv și modul în care povara bolii este redusă la aceste specii de porci în comparație cu porcii domestici.

Deși sunt disponibili candidați promițători pentru vaccinul ASF, este nevoie de cercetare în colaborare continuă înainte de introducerea unui vaccin disponibil comercial.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2