Ferma

313

Cercetătorii europeni extind studiile privind transmiterea PPA prin apă și hrană

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Un proiect de cercetare combinat germano-suedez a fost demarat pentru a investiga mai detaliat dacă virusul PPA poate fi transmis și prin hrană, apă și așternut, notează PigProgress.

Un virus foarte stabil

Virusul pestei porcine africane (PPA) este uneori foarte stabil în mediu, așa că există suspiciunea că virusul ar putea fi transmis și la efectivele de porci domestici prin furaje, apă și alte materiale neînsuflețite, cum ar fi așternutul. Dar se întâmplă asta cu adevărat?

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) presupune că există un risc scăzut ca anumite furaje și culturi să conțină virusuri PPA, pe baza ipotezelor teoretice, dar lipsesc datele științifice.

Unele dintre aceste lacune în cunoștințe urmează să fie acum eliminate într-un proiect internațional de cercetare, finanțat de EFSA.

În proiect sunt implicați institutul german de sănătate animală Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) și Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) din Germania, precum și experți de la Institutul Național Veterinar Suedez (SVA).

Stabilitatea virusurilor PPA

Cercetătorii vor investiga stabilitatea virusurilor PPA în diferite hrană pentru animale și materiale de așternut în condiții practice de depozitare.

Înainte de începerea investigației, BfR și FLI au evaluat în comun descoperirile științifice cunoscute anterior privind hrana ca sursă de infecție într-un studiu de literatură. S-a luat în considerare și influența prelucrării, transportului și depozitării asupra posibilei contaminări a furajelor cu virusul PPA.

Acea cercetare a fost publicată în februarie 2022. Experții au ajuns la concluzia că virusurile PPA care ar fi putut fi introduse în subprodusele prelucrate, cereale, făină de extracție și furaje combinate sunt în mare parte inactivate ca urmare a etapelor de procesare.

Cu toate acestea, manipularea necorespunzătoare a produselor după fabricare ar putea duce la reînnoirea contaminării cu virușii PPA.

Dacă sunt respectate reglementările de igienă general aplicabile și măsurile preventive pentru manipularea și producerea furajelor (conceptele HACCP), această cale de transmitere ar fi destul de puțin probabilă. O transmitere a PPA nu poate fi exclusă complet în cazul furajelor care nu sunt supuse niciunui tratament suplimentar și sunt hrănite direct.

Noul proiect de cercetare al celor 3 institute din Germania și Suedia ar trebui să ofere acum datele necesare despre virusurile PPA în timpul procesării și depozitării în materii prime furajere pentru porcii domestici.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2