Astfel, potrivit unui proiect de act normativ, agenţii comerciali prinşi că distrug produsele alimentare devenite improprii consumului uman vor fi sancţionaţi cu amendă de 10.000 de lei. Comercianţii vor fi obligaţi prin lege să dimensioneze mai eficient stocurile şi să vândă cu prioritate produsele care se apropie de data expirării. A doua măsură prioritară prevăzută de lege este donarea alimentelor încă potrivite consumului uman către spitale şi orfelinate. Dacă alimentele sunt expirate, acestea pot fi direcţionate pentru consumul de către animale, către agricultură, ca îngrăşăminte, sau către valorizarea energetică prin transformarea în gaz metan. Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii, susţine că legea este bine-venită, în condiţiile în care în România 74 de kilograme de alimente pe cap de locuitor se aruncă anual la gunoi. "La Ministerul Agriculturii există un grup de lucru interministerial care lucrează la elaborarea unei strategii pe risipa alimentară. Se are în vedere şi elaborarea unui ghid referitor la ce înseamnă risipa alimentară. Sunt mai multe măsuri pe care le discutăm, printre care educaţia consumatorilor faţă de alimente, în sensul că magazinul rămâne acolo şi atunci să îşi ia cantitatea de hrană atât cât are nevoie, ca să nu mai arunce. Închiderea hipermarketurilor nu este o măsură care să facă parte din strategia noastră, a fost o discuţie în parlament, dar nu ştiu dacă este agreată de producători, de procesatori şi de consumatori. Trebuie să existe o consultare a consumatorului în această privinţă", ne-a declarat Viorel Morărescu, pentru ziarul Ring.