720
FAO transmite că la începutul acestei luni, Comisia de Statistică a Națiunilor Unite a aprobat crearea unui nou domeniu statistic privind statisticile privind securitatea alimentară și nutriția, marcând pentru prima dată când cel mai înalt organism de stabilire a standardelor din sistemul statistic internațional încorporează aceste subiecte alături de concentrarea sa existentă pe conturile naționale, statisticile populației, agricultura, big data și alte teme.
Sunt vizate securitatea alimentară și nutriția
Decizia va sprijini eforturile continue ale Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) privind dezvoltarea și armonizarea datelor privind securitatea alimentară și nutriția (FSN) și statistici.
Odată cu crearea acestui nou domeniu de date, cele trei organizații vor apărea în fața Comisiei de Statistică a ONU la fiecare doi ani pentru a raporta despre starea datelor FSN și pentru a sprijini Comisia în stabilirea și implementarea unei agende comune pentru a avansa activitatea în domeniu. în următorii ani.
În timp ce aceste trei agenții, împreună cu alte organizații ale ONU, țări membre și diverse alte instituții, au lucrat de mult timp la și cu datele privind securitatea alimentară și nutriția, lumea poate beneficia de eforturi suplimentare pentru a consolida definițiile, metodele și recomandările existente și pentru a aborda lacune importante cu statele membre să evalueze în mod corespunzător starea securității alimentare și a nutriției la nivel național, regional și global
„Acesta este un pas foarte important în consolidarea unei abordări mai sistemice și a angajamentului față de securitatea alimentară și nutriție, care sunt esențiale pentru mandatele FAO, UNICEF și OMS. Acesta generează un spațiu puternic pentru dialog, discuții și dezbateri tehnice cu privire la datele necesare pentru politici și acțiuni eficiente între membrii țărilor și agențiile ONU”, José Rosero Moncayo, statistician șef al FAO și director al diviziei de statistică, Joao Pedro Azevedo, statistician șef al UNICEF și Stephen Mac Feely, directorul de date și analize al OMS, a declarat într-o declarație comună.
Comisia de Statistică a ONU este un organism interguvernamental care reunește șefii autorităților naționale de statistică ale tuturor membrilor ONU. Este responsabil pentru stabilirea standardelor statistice, dezvoltarea conceptelor și metodelor agreate la nivel internațional și implementarea acestora la nivel național și internațional.
Decizia de a adăuga un domeniu autonom de securitate alimentară și nutriție a fost determinată de cele trei agenții (FAO, UNICEF și OMS) și de recomandările de politică aprobate de Comitetul pentru Securitatea Alimentară Mondială (CFS), cea mai importantă platformă internațională și interguvernamentală incluzivă pentru ca părțile interesate să lucreze. împreună pentru a asigura securitatea alimentară și nutriția pentru toți.
Cum functioneaza?
Eforturile de colectare a datelor pe teme de securitate alimentară și nutriție au fost conduse de mult timp de agențiile FAO, UNICEF și OMS, împreună cu o proliferare de alte inițiative regionale și neguvernamentale, subliniind necesitatea validării și armonizării metodelor de măsurare.
În linii mari, FAO a furnizat de multă vreme date cu autoritate despre insecuritatea alimentară, UNICEF cu privire la rezultatele cheie în materie de nutriție, cum ar fi încetinirea în creștere a copilului și dietele copiilor, și OMS pe subiecte legate de dietele sănătoase și nutriția.
Implementarea deciziei de astăzi va stimula o discuție mai puternică între ONU și membrii săi pe subiecte precum eliminarea lacunelor de date care există în prezent cu privire la datele privind securitatea alimentară și nutriția, consolidarea capacităților statistice ale statelor membre de a colecta date FSN, promovarea utilizării datelor existente. pentru generarea și evaluarea politicilor de date și armonizarea metodelor de măsurare.
De asemenea, va oferi o platformă de mobilizare a resurselor donatorilor internaționali pentru aceste eforturi. FAO, OMS și UNICEF, în colaborare cu țările membre, vor concepe și implementa o agendă de lucru care vizează dezvoltarea și documentarea bunelor practici și linii directoare privind conceptele, metodele și standardele statistice pentru statisticile privind securitatea alimentară și nutriția. (Foto: Freepik)