570
Este necesar un dialog suplimentar cu părțile interesate înainte de orice revizuire a legislației privind bunăstarea animalelor, potrivit Comisiei Europene, citata de Euractiv, în urma acțiunilor legale inovatoare introduse de activiști supărați de eșecul acesteia de a îndeplini interdicția promisă a fermelor în cuști.
Comisia Europeană a declarat Parlamentului European în martie că propunerile abandonate ale executivului UE necesită consultare cu părțile interesate și o perioadă de tranziție suficientă pentru sectorul agricol. Inițiativa „Dialog strategic”.
Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reformă, a spus că consideră că inițiativa „dialog strategic” lansată de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, la începutul acestui an, ar fi un forum ideal pentru discuții.
Documente depuse Răspunsul a venit în momentul în care Comitetul cetățenesc al Inițiativei cetățenilor europeni (ICE) a depus documente la Curtea de Justiție din Luxemburg în care își prezintă cazul, care demonstrează că Comisia nu și-a îndeplinit promisiunea de a introduce o legislație care să interzică cuști ca răspuns la ICE de succes, care au fost introduse cu intenția specifică de a oferi cetățenilor UE mai multă influență asupra procesului decizional al instituției.
În 2021, Comisia și-a luat angajamentul clar de a introduce propuneri legislative pentru interzicerea UE a agriculturii în cuști înainte de sfârșitul anului 2023, în urma ECI, care a fost semnat de 1,4 milioane de oameni și susținut de o coaliție de 170 de ONG-uri, condusă de Compassion in World. Agricultura.
Este prima dată când Comisia a fost trasă la răspundere pentru o lipsă de acțiune în privința unei ICE. Dacă va avea succes, Comisia ar fi obligată să-și publice propunerile într-un interval de timp clar și rezonabil și să acorde acces la dosarul său privind ECI End the Cage Age. Olga Kikou, de la Comitetul cetățenesc pentru Încheierea cuștii ECI, a declarat că Comisia Europeană și-a eșuat oamenii și i-a eșuat pe cei 300 de milioane de animale care sufereau în cuști:
„Nu există nicio justificare pentru orice întârziere suplimentară... Nu ne vom odihni până când fiecare cușcă nu va fi o cușcă goală.” Sondaj Eurobarometru În octombrie anul trecut, sondajul Eurobarometru al Comisiei a constatat că 9 din 10 cetățeni UE consideră că animalele nu ar trebui crescute în cuști individuale.
Consilierii științifici ai Comisiei, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, au susținut, de asemenea, eliminarea treptată a cuștilor din motive de bunăstare pentru găinile ouătoare, porci, viței de lapte, rațe, prepelițe și iepuri. (Foto: Dreamstime)