717
Potrivit Euractiv, o versiune a programului de lucru al Comisiei Europene pentru 2024 nu listează niciunul dintre dosarele UE privind alimentele durabile rămase în analiză, confirmând aparent cele mai mari temeri ale părților interesate că aceste propuneri nu vor vedea lumina zilei înainte de alegerile UE din iunie viitor.
Absențe notabile
Programul de lucru, intitulat „Livrarea azi și pregătirea pentru mâine”, prezintă planurile Comisiei pentru ce propuneri intenționează să prezinte și când, dar nu menționează principalele dosare agroalimentare restante.
Se află într-un moment deosebit de tensionat pentru elaborarea politicilor UE, deoarece orice nu este pus pe masă înainte de alegerile din iunie se confruntă cu un viitor incert în următoarea Comisie și Parlament.
Absențele notabile includ legea sistemelor alimentare durabile, un element-cheie al strategiei emblematice a UE de la Farm to Fork (F2F) și un pilon central al Green Deal, care urmărește să accelereze și să faciliteze tranziția către sisteme alimentare durabile.
Creat inițial pentru al treilea trimestru al acestui an, între alegerile UE care se profilează și respingerea crescândă împotriva politicilor ecologice ale UE, au fost ridicate semne de întrebare cu privire la faptul dacă acesta va fi prezentat înainte de sfârșitul mandatului acestei Comisiei, în octombrie 2024.
De asemenea, revizuirea de către UE a legislației privind bunăstarea animalelor este în mod evident absentă din programul de lucru, deși susține că protecția animalelor în timpul transportului – una dintre cele patru propuneri menite să alcătuiască pachetul privind bunăstarea animalelor – va avea loc înainte de sfârșitul lunii. 2023.
„Deși accentul principal este acum pe punerea în aplicare [a Pactului Verde], vom prezenta și în acest an propuneri privind protecția animalelor în timpul transportului”, se arată în programul de lucru al Comisiei.
Acesta adaugă că eforturile vor continua pentru a „asigura că tranziția verde se face într-un mod just, inteligent și incluziv”. De asemenea, susține că Green Deal „rămâne o parte centrală” a activității Comisiei.
Comisia încă evazivă cu privire la cronologia pieselor lipsă agendei alimentare a UE
Audierea parlamentară pentru atribuirea portofoliului Green Deal vicepreședintelui Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, nu a oferit prea multă claritate cu privire la cronologia legislației rămase din Farm to Fork, politica emblematică a UE în domeniul alimentației durabile.
„Agricultura durabilă și securitatea alimentară”
Un document însoțitor care detaliază în continuare planurile Comisiei pentru 2024 se referă la doar două propuneri agroalimentare – cele privind plantele obținute prin anumite tehnici genomice noi și reglementarea utilizării durabile a pesticidelor, vehiculul prin care UE speră să reducă la jumătate utilizarea și riscul pesticide până în 2030.
Subliniind necesitatea de a progresa cu privire la aceste propuneri, care sunt ambele aflate în prezent în discuție de către parlamentari, documentul solicită găsirea de acorduri ca parte a eforturilor de „încurajarea agriculturii durabile și a securității alimentare”.
Între timp, documentul reiterează că Comisia va iniția o serie de „dialoguri sociale ecologice”, inclusiv un dialog strategic privind viitorul agriculturii în UE, așa cum a anunțat în discursul președintelui Comisiei Ursula von der Leyen privind starea Uniunii din septembrie.
Acesta este conceput pentru a se implica în continuare cu fermierii, părțile interesate din lanțul alimentar și cetățenii „care lucrează împreună la tranziția către sisteme alimentare durabile”, conform programului. Lansarea acestui dialog strategic este planificată pentru prima jumătate a lunii noiembrie, au declarat pentru Euractiv surse UE.
Este puțin probabil ca știrile să vină bine cu părțile interesate, care s-au adunat într-o ultimă încercare de a salva propunerile lipsă.
„Eșecul publicării legii [sistemelor alimentare durabile] va însemna eșecul în îndeplinirea obiectivelor UE în materie de climă, mediu și sănătate”, au subliniat 160 de semnatari, inclusiv Biroul European de Mediu (EEB) și Compassion in World Farming EU, într-o scrisoare adresată. președintelui von der Leyen încă din septembrie.
Acest lucru se datorează faptului că întreprinderile din sectorul alimentar, comercianții cu amănuntul, fermierii, consumatorii și factorii de decizie politică au nevoie de lege ca „cadru de politică care să le permită să-și dea puterea să își joace rolul în tranziția sectorului agroalimentar, care este esențial pentru realizarea climatului UE. obiective”, au stabilit ei.