Ferma

336

Comisia Europeană va sprijini trecerea sectorului cărnii de porc către o producție mai durabilă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit Comisiei Europene, Grupul de reflecție privind carnea de porc și-a prezentat raportul final, la zece luni după prima sa reuniune de lansare, la 10 martie 2022.

Tranziția către soluții durabile

La reuniunea Consiliului pentru agricultură, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a recunoscut munca grupului și a prezentat răspunsul Comisiei la recomandările raportului. Trecerea către sisteme de producție de porci mai durabile, mai ecologice și mai prietenoase cu animalele ar trebui să fie o prioritate pentru sector.

La momentul lansării sale, în martie 2022, sectorul cărnii de porc se confrunta de câteva luni cu dificultăți serioase din cauza combinației mai multor factori negativi (restricții sanitare în contextul COVID-19, încetinirea exporturilor către China, răspândire în continuare). pestei porcine africane și creșteri ale costurilor de intrare). Calea de urmat a necesitat o reflecție aprofundată, deoarece dificultățile predominante au depășit fluctuațiile sezoniere așteptate.

Facilitat de departamentul de agricultură al Comisiei Europene, Grupul European de Reflecție a Cărnii de Porc a luat forma unor reuniuni comune ale Grupului de Dialog Civil pentru Produse Animale (Secțiunea Carne de Porc) care adună părțile interesate și ale Grupului de Experți ai Comitetului pentru Organizarea Comună a Agriculturii.

Secțiunea Piețe (Secțiunea Produse Animale) care adună experți naționali din toate țările UE. Grupul european de reflecție a cărnii de porc sa întâlnit de șapte ori. Ca mărturie a muncii lor, membrii grupului au predat apoi raportul lor independent Comisiei Europene.

Recomandări

Raportul conține 26 de recomandări care acoperă provocările socio-economice, de mediu și climatice, precum și bunăstarea animalelor, cercetare și inovare. Deși majoritatea recomandărilor vizează statele membre și părțile interesate, multe dintre ele sunt adresate Comisiei.

Acesta este cazul agriculturii ecologice, organizațiilor de producători, hranei pentru animale și surselor de proteine și promovarea standardelor UE de calitate și producție, de exemplu.

În discursul său adresat miniștrilor agriculturii, comisarul Wojciechowski a reamintit următoarele aspecte:

• Bunăstarea animalelor: 7 miliarde EUR vor fi dedicate îmbunătățirii bunăstării și sănătății animalelor în planurile strategice ale PAC. De asemenea, Comisia revizuiește în prezent legislația privind bunăstarea animalelor.

• Promovarea agriculturii ecologice și a producției durabile: Comisia a prezentat în aprilie 2021 un plan de acțiune cuprinzător pentru dezvoltarea producției ecologice în UE. Pe lângă acțiunile specifice prezentate în planul de acțiune, Comisia va aloca 28 de milioane EUR în 2023 campaniilor de promovare.

• stimularea cererii de produse ecologice. În plus, 36 de milioane EUR vor sprijini promovarea practicilor agricole durabile benefice pentru climă, mediu și bunăstarea animalelor, precum și consumul de produse agroalimentare produse în mod durabil.

• Dependența sectorului de furaje importate: Comisia va prezenta, de asemenea, peste un an, o abordare a UE cu privire la proteine.

• Cercetare și inovare: Orizont Europa va investi aproximativ 9 miliarde EUR din fonduri UE pentru a sprijini cercetarea și inovarea în domeniile „alimentului, bioeconomiei, resurselor naturale, agriculturii și mediului”, o treime din acest buget fiind alocată special agriculturii. În 2023-2024, sunt deja prevăzute 2 miliarde EUR pentru diferite apeluri.

Fonduri suplimentare sunt, de asemenea, rezervate pentru proiecte de cercetare care dezvoltă vaccinuri pilot împotriva pestei porcine africane, care a avut un impact semnificativ asupra sectorului. În general, Comisia promovează, de asemenea, cooperarea intersectorială și implicarea fermierilor, a consilierilor și a altor actori în proiecte de cercetare, în special prin intermediul Sistemului de cunoștințe și inovare în agricultură (AKIS).

O gamă largă de instrumente sunt, de asemenea, disponibile în planurile strategice ale PAC pentru a sprijini sectorul să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, să îmbunătățească gestionarea furajelor și a gunoiului de grajd și să investească în energii regenerabile, cum ar fi biogazul.

De asemenea, Comisia încurajează statele membre să urmeze recomandările grupului privind strategiile și instrumentele de gestionare a riscurilor agricole.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2