783
Șase dintre cele mai mari companii de produse lactate din lume vor începe în curând să-și dezvăluie emisiile de metan, ca parte a unei noi alianțe globale lansate la summitul Națiunilor Unite despre climă de la Dubai.
Liderii
Creșterea animalelor este responsabilă pentru aproximativ 30% din emisiile antropice globale de metan, din surse precum gunoiul de grajd și eructurile de vacă, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU. Grupurile de advocacy au spus că combaterea metanului din animale ar trebui să fie o prioritate majoră la summitul COP28 din acest an.
Cei cinci membri ai Dairy Methane Action Alliance – Danone, Bel Group, General Mills, Lactalis USA, Kraft Heinz și Nestlé – vor începe să-și raporteze emisiile de metan până la jumătatea anului 2024 și vor scrie planuri de acțiune pentru metan până la sfârșitul acelui an.
Metanul este de aproape 30 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon, conform Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, făcându-l un obiectiv major al încercărilor de a reduce încălzirea globală.
Reducerea emisiilor de metan din produse lactate înseamnă oferirea de sprijin atât tehnic, cât și financiar fermierilor din întreaga lume pentru a experimenta soluții posibile, cum ar fi aditivii pentru hrana animalelor, a declarat Chris Adamo, vicepreședinte pentru guvernare și afaceri publice la Danone, la un apel cu reporterii.
„Nu există un singur glonț de argint. Trebuie să ne uităm la acest spectru complet de opțiuni diferite pentru fermele din diferite zone geografice”, a spus el.
Danone s-a angajat anul acesta să reducă emisiile de metan din lanțul său de aprovizionare cu lapte proaspăt cu 30% până în 2030.
Limitarea emisiilor de metan
Reducerea metanului cauzat de om cu 45% în acest deceniu ar menține încălzirea globală sub 2 grade Celsius, conform unei evaluări din 2021 realizată de Climate & Clean Air Coalition și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu.
Companiile implicate în noua alianță nu trebuie să se angajeze să își reducă emisiile de metan cu o anumită cantitate, dar măsurarea și raportarea mai puternică sunt instrumente cheie pentru ca companiile să își reducă în cele din urmă emisiile, a declarat Katie Anderson, director principal al afacerilor Fondului de Apărare a Mediului. -program sector alimentar si silvic, la apelul de presa.
„Acest lucru determină mai multă responsabilitate”, a spus Anderson. EDF convoacă alianța.
La nivel global, producția de alimente reprezintă aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră.
Liderii COP din acest an au promis că summitul va include acțiuni privind emisiile din sectorul alimentar.