Stiri

219

Companiile din România sunt tot mai preocupate de corupția evidentă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

CE a publicat cel mai recent sondaj Eurobarometru special privind corupția, care enumeră percepțiile și experiențele cetățenilor, precum și sondajul Eurobarometru Flash privind atitudinea întreprinderilor față de corupție în UE.

Corupția rămâne o problemă gravă pentru cetățenii UE: 68 % dintre aceștia consideră că, în țara lor, corupția este încă larg răspândită.

Pentru 63 % dintre întreprinderile din UE, corupția este, de asemenea, o problemă larg răspândită în țara lor. 37 % dintre respondenți consideră că măsurile anticorupție se aplică în mod imparțial și fără scopuri ascunse.

34 % dintre cetățenii UE consideră că suficiente urmăriri penale sunt reușite astfel încât să descurajeze persoanele să se implice în practici de corupție și că eforturile guvernului lor național de combatere a corupției sunt eficace (31 %). Iar 31 % consideră că transparența și controlul asupra finanțării partidelor politice din țara lor sunt suficiente.

Sondajele Eurobarometru reprezintă o sursă importantă de informații pentru evaluările Comisiei, inclusiv pentru rapoartele privind statul de drept.

În cadrul mecanismului UE privind statul de drept, Comisia încurajează lupta împotriva corupției pentru a promova o cultură a statului de drept în toate țările UE.

Raportul din 2022 privind statul de drept va conține, pentru prima dată, recomandări specifice adresate statelor membre, în special referitoare la combaterea corupției.

În luna mai, Comisia a prezentat o propunere de directivă privind recuperarea și confiscarea activelor, pentru a se asigura că infracțiunile și corupția nu sunt profitabile, limitând capacitatea infractorilor de a comite noi infracțiuni.

În plus, Parchetul European este operațional și a blocat și confiscat deja active de la infractori în valoare de mai multe milioane de euro.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2