237
(Comunicat) Conferința privind viitorul fermelor familiale în perspectiva lansării “Deceniului ONU privind Fermele Familiale (2019-2028)”, eveniment organizat sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în București, România, în data de 12 martie 2019. Petre DAEA, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a deschis oficial lucrările Conferinței, care a avut ca scop principal facilitarea schimbului de experiențe și bune practici, precum și discuții cu privire la provocările cu care se confruntă fermele familiale din Europa. În decembrie 2017, Adunarea Generală a ONU a adoptat “Deceniul ONU privind Fermele Familiale 2019-2028”, care constituie un cadru pentru promovarea unor politici publice mai bune în domeniul fermelor familiale și oferă o oportunitate unică de a contribui la eradicarea foametei și a sărăciei pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG). ”Suntem onorați să organizăm, împreună cu FAO, acest eveniment la nivel înalt pentru a promova lansarea “Deceniului ONU privind fermele de familie (2019-2028)” și pentru a evidenția contribuțiile fermelor familiale în asigurarea securității alimentare. Fermele familiale fac parte din rețelele teritoriale și culturale locale și contribuie la generarea de locuri de muncă în domeniul agricol și non-agricol. Ca atare, acestea dețin un potențial unic în dezvoltarea sistemelor agroalimentare productive și durabile. Așa cum știm cu toții, România se numără printre țările membre ale UE în care fermele familiale joacă un rol important în securitatea alimentară, dezvoltarea economică și rurală”, a afirmat ministrul Petre Daea. Această conferință a reunit personalități, ambasadori din statele membre ale UE, ambasadori din țările din zona Balcanilor de Vest și din Vecinătatea Estică, experți la nivel înalt din cadrul Comisiei Europene, Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene și FAO, profesori universitari și reprezentanți ai fermelor familiale.