456
Potrivit FoodngredientsFirst, guvernul danez va implementa prima taxă pe carbon din Europa pentru agricultură după luni de negocieri cu organizațiile agricole, într-un acord de referință.
Ținta: Sectoarele de porci și bovine
Danemarca, un important exportator de carne de porc și lactate, va taxa fermierii pentru emisiile de animale. Din 2030, se vor percepe 120 de coroane daneze (aproximativ 16 EUR) pe tonă de emisii de CO2, iar aceasta va crește la 300 de coroane daneze (aproximativ 40 EUR) pe tonă în 2035.
Guvernul danez spune că acordul urmărește reducerea emisiilor daneze cu 1,8 milioane de tone de CO2 în 2030, reducând „deficitul în raport cu obiectivul climatic pentru 2030”.
Stephanie Lose, ministrul economiei, spune: „Prin acordul tripartit verde, am stabilit o direcție verde clară pentru viitorul agriculturii daneze. Creăm un cadru pentru o producție agricolă mai durabilă, de înaltă tehnologie și mai eficientă, care asigură o tranziție ecologică.”
„Nu a fost o sarcină ușoară, dar sunt mândru că am arătat încă o dată că noi, în Danemarca, putem să ne ascultăm și să găsim împreună soluții la marile provocări cu care se confruntă țara noastră bună”, continuă ea.
„Aș dori să mulțumesc părților din tripartitul verde pentru munca deosebită, seriozitatea și cooperarea de încredere în ultimele luni. Acest lucru a creat fundația pentru ca noi să reușim în cele din urmă să încheiem un acord în care să se poată vedea toate părțile.”
Țara a propus pentru prima dată planuri pentru o taxă pe carbon în februarie, iar de atunci, guvernul și partidele din tripartitul verde — Agriculture & Food, Asociația Danemarcei pentru Conservarea Naturii, Federația Alimentară NNF, Dansk Metal, Dansk Industri și KL — au fost blocate. în discuții pentru a ajunge la un acord.
Greenpeace salută decizia danezilor
Un purtător de cuvânt al Greenpeace a declarat pentru Food Ingredients First că, deși noul acord este „departe de a fi perfect”, este o taxă „prima mondială” pe emisiile de CO2 din agricultură, iar semnificația acestuia ar trebui recunoscută.
„Pe fondul națiunilor care se retrag de la angajamentele climatice, acest lucru oferă speranță. Deși taxa pe carbon ar fi trebuit să fie atât mai mare, cât și implementată mai devreme, aceasta marchează o piatră de hotar semnificativă”, adaugă purtătorul de cuvânt.
Martin Damm, președintele Asociației Naționale a Municipiilor, consideră că acordul este ambițios și adaugă că municipalitățile erau pregătite să preia conducerea.
El spune: „Municipiile cunosc cel mai bine proprietarii de terenuri și condițiile locale și, prin urmare, ne bucurăm că și primăriile vor fi responsabile de transformarea locală, astfel încât să ne asigurăm că există loc atât pentru agricultură, cât și pentru natură. Sunt planificate schimbări majore în țara noastră, iar acordul va schimba zonele daneze pentru decenii viitoare.” (Foto: Freepik)