Repere

541

Dietă revoluționară care ajută la prevenirea bolii Alzheimer și ajută la tratarea epilepsiei

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Dieta keto a fost legată de multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea tensiunii arteriale și scăderea zahărului din sânge. Acum, oamenii de știință cred că ar putea ajuta la sănătatea creierului, noteaza FoodNavigator.

Veche dar trecută cu vederea

Dieta ketogenă, denumită mai frecvent dieta keto, există de peste un secol. Acest lucru i-ar putea surprinde pe mulți, deoarece a câștigat cu adevărat acțiune în cultura populară abia la mijlocul anilor 1990.

Termenul „ketogenic” a fost inventat pentru prima dată de doctorul Russell Wilder de la Clinica Mayo din Statele Unite în 1921 în lucrările sale pentru a găsi un tratament nutrițional pentru epilepsie.

De atunci, oamenii de știință și profesioniștii din domeniul sănătății s-au uitat la potențialele beneficii ale dietei ketogenice asupra altor probleme de sănătate și asupra sănătății generale.

FoodNavigator a raportat anterior un studiu al Universității din California, Davis, care a analizat potențialul dietei ketogenice de a combate semnele timpurii ale Alzheimer. Acum, cercetătorii se uită la dieta ketogenă ca pe o modalitate de a îmbunătăți sănătatea creierului.

Ce este o dietă ketogenă?

Dieta ketogenă, mai cunoscută sub numele de dieta keto, este o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, bogată în grăsimi și moderată în proteine, care schimbă metabolismul organismului de la utilizarea glucozei ca sursă principală de combustibil la arderea grăsimilor și producerea de cetone pentru energie.

Ce sunt cetonele?

Cetonele sunt un tip de substanță chimică pe care ficatul le produce atunci când descompune grăsimile. Organismul folosește cetone pentru energie în timpul postului, perioade lungi de exerciții fizice sau când nu are acces la carbohidrați.

Cum poate dieta keto să stimuleze sănătatea creierului?

Un nou studiu, realizat de oamenii de știință de la Institutul Buck și de la Universitatea din Chile, a constatat că conținutul bogat în grăsimi și conținut scăzut de carbohidrați din dieta ketogenă îmbunătățește memoria la șoarecii mai în vârstă.

Echipa a identificat o nouă cale de semnalizare moleculară care îmbunătățește funcția sinapselor atunci când consumă dieta ketogenă, aruncând lumină asupra beneficiilor dietei pentru sănătatea creierului și îmbătrânirea.

„Lucrările noastre indică faptul că efectele dietei ketogenice beneficiază în general funcționarea creierului și oferim un mecanism de acțiune care oferă o strategie pentru menținerea și îmbunătățirea acestei funcții în timpul îmbătrânirii”, spune dr. Christian González-Billault, profesor la Universitatea. din Chile.

Studiul urmează cercetărilor anterioare efectuate de echipă, care analizează impactul dietei ketogenice asupra memoriei.

„Construind munca noastră anterioară, care arăta că o dietă ketogenă îmbunătățește durata de sănătate și memoria la șoarecii în vârstă, această nouă lucrare indică faptul că putem începe cu animale mai în vârstă și putem îmbunătăți în continuare sănătatea creierului îmbătrânit și că schimbările încep să se producă relativ repede, ” a spus Dr. John Newman, de la Institutul Buck.

„Este cel mai detaliat studiu până în prezent despre dieta ketogenă și îmbătrânirea creierului la șoareci.

Studiul actual și-a propus să înțeleagă ce parte din dieta ketogenă avea efectul de salvare a memoriei și cum afectează creierul la nivel molecular pentru a îmbunătăți memoria.

Cum a fost realizat studiul?

Studiul a implicat un grup de șoareci hrăniți cu o dietă ketogenă cu 90% calorii din grăsimi și 10% din proteine, iar un alt grup de șoareci cu o dietă de control au hrănit aceeași cantitate de proteine, dar numai 13% grăsimi.

Echipa a explicat că beneficiile dietei ketogenice au fost demonstrate prin experimente neurofiziologice și comportamentale. Șoarecii au fost testați pe funcția de generare, stocare și recuperare a memoriei. Rezultatele testelor au arătat că dieta ketogenă părea să beneficieze cât de bine au funcționat sinapsele, responsabile de memorie.

„În mod surprinzător, am văzut că dieta ketogenă a provocat schimbări dramatice în proteinele sinapselor”, explică Dr. Birgit Schilling, profesor la Institutul Buck.

Dr Birgit Schilling a explicat în continuare că schimbările au început după o expunere relativ scurtă la dietă, șoarecii arătând rezultate pozitive după doar o săptămână de dietă. De asemenea, s-a dovedit că efectele devin mai pronunțate în timp.

Testele ulterioare au indicat că în sinapse, o anumită cale de semnalizare (protein kinaza A, care este critică pentru activitatea sinapselor) a fost activată de dieta ketogenă. În celule izolate, echipa a arătat apoi că se pare că BHB, principalul corp cetonic produs într-o dietă ketogenă, activează această cale.

„BHB este aproape sigur că nu este singura moleculă în joc, dar credem că aceasta este o parte importantă a înțelegerii modului în care funcționează dieta ketogenă și corpii cetonici”, a spus Newman. „Acesta este primul studiu care conectează cu adevărat mecanismele moleculare profunde ale tuturor corpiilor cetonici. calea către îmbunătățirea creierului îmbătrânit.”

Probleme de sănătate legate de o dietă ketogenă

Dieta ketogenă a primit unele critici în ultimii ani în urma legăturilor cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv un risc crescut de pietre la rinichi, boli hepatice și deficiențe de micronutrienți.

Există și alte preocupări pe termen lung legate de impactul nivelurilor ridicate de grăsimi, menținute în dieta ketogenă, asupra sănătății cardiovasculare. (Foto: Freepik)

(Sursa: ”Ketogenic diet administration later in life improves memory by modifying the synaptic cortical proteome via the PKA signalling pathway in aging mice”) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2