Ferma

325

Din cauza PPA, în octombrie au fost sacrificați 100.000 de porci în Italia

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cantitatea de sacrificare a porcilor legate de pesta porcină africană (PPA) în nordul Italiei a atins aproape pragul de 100.000 în ultima lună. Numărul fermelor de porci infectate a crescut doar în 2024 la 31, informează PigProgress.

Cu aceste cifre comunicate de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), anul 2024 a fost de departe cel mai greu pentru Italia de când genotipul II al PPA a apărut în țară în 2022, mai întâi la mistreți, apoi la porcii domestici. Combaterile din 2024 au avut loc într-o zonă mare din nordul Italiei, cuprinzând părți din 4 regiuni.

Focare de PPA în regiunea Lombardia

Cel mai mare număr de decese în 2024 a avut loc în regiunea de nord Lombardia, în mod tradițional cea mai importantă regiune producătoare de porci din Italia. Numai în acest an, 22 de ferme de porci au fost confirmate pozitive pentru ASFv.

Până în prezent, acest lucru a dus la 74.882 de victime porcine, deoarece, conform reglementărilor UE, toți porcii prezenți într-o fermă trebuie sacrificați în cazul în care 1 locuitor porcin din fermă se dovedește a fi pozitiv pentru ASFv.

Majoritatea fermelor de porci infectate au fost situate în provincia Lombardia Pavia (14); celelalte au avut loc în provinciile Lodi (6) și Milano (2). De la cele mai recente focare din septembrie și octombrie, nu sunt încă disponibile date detaliate prin WOAH, așa că numărul oficial de morți este probabil să crească.

Cele mai multe ferme infectate erau instalații comerciale, adesea cu câteva mii de animale la fața locului. Cea mai mare dintre fermele infectate din datele WOAH, avea 19.615 porci la fața locului și a fost găsită infectată la începutul lunii august. În plus, o fermă de 12.548 de porci a fost găsită infectată în iulie.

Lombardia a trebuit, de asemenea, să se confrunte cu focare la fermă în 2023. Anul trecut, 9 ferme au fost raportate infectate, ceea ce a dus la sacrificarea a 19.810 de animale. Combinând cei 2 ani de atunci în total, prin urmare, numărul morților în fermele din fermele din Lombardia este acum de 94.692.

Focare de PPA în regiunea Piemont

Regiunea de nord Piemont a suferit, de asemenea, unele pierderi mari, cu 23.626 de porci care au trebuit să fie sacrificați în 8 ferme doar în 2024. În total, 7 dintre aceștia se aflau în provincia Novara, iar 1 în provincia Vercelli. În anii precedenți, Piemontul raportase doar focare de PPA în populația sa de mistreți.

Focare de PPA în regiunea Emilia-Romagna

Zona focarului acoperă, de asemenea, o mică parte din regiunea Emilia-Romagna. Până acum, focarele la mistreți au fost destul de limitate acolo, dar 1 fermă a fost infectată, în provincia Piacenza. Acolo o fermă cu 781 de animale a fost infectată în iulie. În anii precedenți, nu au fost raportate focare agricole din regiune.

Focare de PPA în regiunea Liguria

Regiunea de nord Liguria nu a raportat PPA în ferme, ci doar în populația sa de mistreți.

PPA în restul Italiei

În afară de nord, genotipul II al virusului PPA a apărut în 4 zone separate de pe întreg teritoriul țării în ultimii 2 ani, dar pe baza datelor, situația pare să fie foarte calmă acolo.

Virusul a fost găsit la mistreți din regiunea Lazio (în jurul Romei), ceea ce a dus și la sacrificarea animalelor într-o mică fermă de porci cu 9 animale în iunie 2022. În plus, virusul a apărut pentru scurt timp în Calabria (în sudul îndepărtat) în 2023, infectând o mână de mistreți și 6 ferme, toate cu mai puțin de 1.000 de animale la fața locului.

În al treilea rând, virusul a fost raportat anul trecut dintr-o zonă naturală din regiunea Campania (la sud-est de Napoli) – aici a infectat doar populația locală de mistreți.

În cele din urmă, un focar demn de remarcat a avut loc pe insula Sardinia, unde un focar unic într-o fermă cu 13 porci a dus la alarmare în septembrie 2023.

Sardinia este singurul loc din Europa în care genotipul I al virusului exista încă la acel moment, o rămășiță a unui val de infecții cu virusul din anii 1960 și 1970. Acolo unde virusul a fost eradicat de pe continent, insula a fost singurul loc în care a continuat să fie în jur.

Întrucât Sardinia este o insulă, situația a fost sub control de zeci de ani și a fost declarată oficial eradicată luna trecută. Ambele genotipuri nu s-au „întâlnit” în timpul acestei infecții recente. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2