792
Un nou proiect european, numit „Vax4ASF”, a fost lansat săptămâna trecută, după cum informează PigProgress.
Proiectul își propune să dezvolte un vaccin împotriva virusului pestei porcine africane și reunește 17 părți interesate din industria internațională a sănătății porcilor.
17 parteneri în industria porcină
Numele complet al proiectului este „Vax4ASF – Noi tehnologii pentru pesta porcină africană (ASF-PPA)”. Proiectul este susținut de Uniunea Europeană în cadrul programului Orizont Europa.
Scopul său este de a oferi o soluție definitivă, eficientă și sigură împotriva virusului PPA care afectează porcii și mistreții. Proiectul își propune să inoveze pe baza abordărilor și strategiilor anterioare de vaccinare cu potențial de succes.
Proiectul, condus de compania farmaceutică spaniolă Hipra, reunește 17 parteneri din țări europene, SUA și Kenya, într-un consorțiu internațional.
O primă întâlnire a consorțiului a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie. Ideea consorțiului este că natura complexă a virusului ASF „a fost principalul factor care a împiedicat dezvoltarea vaccinului ASF; prin urmare, în ciuda cercetărilor intense asupra diferitelor abordări ale vaccinurilor, încă lipsesc candidații de vaccin comercial complet.”
Controlul nivelului de replicare ASF
Proiectul propune că „Controlul nivelului de replicare a virusului pentru următoarea generație de vaccinuri PPA va fi crucial pentru a schimba paradigma actuală a dezvoltării vaccinurilor și a gestionării bolii. Controlul virusului va fi susținut și de generarea de teste de diagnosticare specifice, precum și de co-crearea strategiilor de supraveghere și control ASF de către toate părțile interesate cheie.”
„Proiectul nu va funcționa doar pentru a facilita îmbunătățiri de pionierat în dezvoltarea vaccinurilor de nouă generație pentru controlul eficient al virusului la nivel mondial, dar va propune și politici inovatoare pentru controlul și gestionarea PPA prin implicarea continuă a tuturor părților interesate cheie.”
Companii și organizații participante
În afară de Hipra, companiile și organizațiile care participă la consorțiu sunt:
Centrul Severo Ochoa pentru Biologie Moleculară, Spania;
Sabiotec, Spania;
Anprogapor, Spania;
Interporc, Spania;
Zabala Innovation, Spania;
Universitatea Ludwig-Maximilians, Germania;
Institutul Pirbright, Scoția, Marea Britanie;
Institutul Internațional de Cercetare a Animalelor, Kenya;
Agenția Veterinară Suedeză (SVA), Suedia;
In3diagnostic, Italia;
Cercetare bioveterinară Wageningen – WUR, Țările de Jos,
Institutul pentru Managementul Faunei Sălbatice și Conservarea Naturii al Universității MATE, Ungaria;
Profil, România;
Universitatea de Științe ale Vieții din Timișoara, România;
Institutul Național de Cercetare Veterinară PIWet, Polonia;
Universitatea de Stat din Kansas, Statele Unite.
(Foto: Freepik)