Ferma

586

Durabilitatea fermelor de lapte devine mai transparentă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Un număr tot mai mare de instrumente și perspective sunt disponibile pentru a reduce atât efectele directe, cât și cele indirecte asupra amprentei de mediu a producției de lapte în fermă, notează DairyGlobal. Acest lucru ajută la construirea încrederii și a transparenței în jurul progresului nostru în producerea de lapte durabil.

Inpactul asupra mediului

Impactul asupra mediului al producției de lapte este un subiect fierbinte la multe conferințe globale de creștere a animalelor de astăzi.

La recentul summit al inovației Animal Agtech desfășurat la Amsterdam, Țările de Jos, s-a abordat din nou că întregul lanț valoric alimentar este responsabil pentru reducerea impactului asupra climei al producției de alimente.

Cu toate acestea, majoritatea emisiilor provenite din producția de proteine animale (emisii din domeniul de aplicare 3) sunt generate la nivelul fermei. Aceasta este de departe cea mai mare parte a emisiilor totale din producția de alimente și este considerată de unii cea mai complexă de rezolvat.

Deși pune o presiune suplimentară asupra fermierilor, aplicarea unor practici agricole mai durabile poate oferi, de asemenea, noi oportunități de a adăuga valoare produselor lor și de a fi mai eficiente și mai sigure pentru viitor. Dar acest lucru se poate face doar cu măsurătorile, calculele și instrumentele de validare potrivite care permit fermierilor să fie recompensați pentru acțiunile pe care le întreprind.

Progresul industriei

S-au înregistrat deja progrese considerabile în industria produselor lactate. Fermierii olandezi de lactate, de exemplu, și-au redus impactul carbonului pe kilogram de lapte cu 35% între 1990 și 2019.

Această cercetare asupra emisiilor de gaze cu efect de seră de la „furaj la poarta fermei” a fost realizată de experți de la Universitatea Wageningen și Cercetare, Blonk Consultants, Schothorst Feed. Cercetare și FrieslandCampina și revizuite de către oameni de știință independenți.

Echipa de cercetare a concluzionat că multe elemente au influențat această scădere, inclusiv mai puțină energie electrică și utilizarea furajelor combinate per kilogram de lapte, reducerea cantității de azot aplicată la hectar și creșterea productivității vacilor de lapte. Un factor general clar este producția de lapte mai eficientă din 1990, ceea ce are ca rezultat mai puține emisii.

Procesatorii de produse lactate introduc noi modele de prețuri pentru a recompensa fermierii care implementează practici agricole durabile. FrieslandCampina, de exemplu, plătește fermierilor un plus de 1,5 euro cenți/kg lapte atunci când emisiile (echivalent CO2) sunt de 0,9 kg sau mai puțin pe kilogram de lapte.

La summitul de la Amsterdam, un vorbitor de la cooperativa daneză de produse lactate Arla a explicat modelul lor de stabilire a prețurilor în care fermierii câștigă puncte pentru fiecare măsură durabilă pe care o aplică. Fermierii Arla primesc 0,03 euro cenți/kg lapte pentru fiecare punct pe care îl obțin, până la maximum 3 euro cenți.

Sănătate și eficiență

Cu toate acestea, în ciuda acestui progres, există încă loc de îmbunătățit și de sporit transparența în ceea ce privește impactul asupra mediului al producției de lactate, aplicând practici îmbunătățite și o mai bună monitorizare a progresului.

Facerea strategiilor de reducere a emisiilor mai accesibile și măsurabile pentru fermieri și consilierii hranei pentru animale este crucială în această călătorie.

Se pot aplica intervenții directe și indirecte pentru a reduce amprenta de mediu a laptelui. Un exemplu de măsură indirectă este creșterea eficienței, sănătății și longevității vacilor.

Creșterea vieții productive este un accent într-un număr tot mai mare de țări producătoare de lactate, deoarece are nu numai o componentă de durabilitate, ci și afectează pozitiv economia fermei și bunăstarea animalelor.

Vacile mai sănătoase produc pur și simplu mai mult lapte. De exemplu, principalele motive pentru sacrificare includ fertilitatea slabă, mastita și tulburările ghearelor. Reducerea ratei de sacrificare de la 30% la 20% poate reduce amprenta de mediu a laptelui la fermă cu până la 5%.

Vacile mai sănătoase încep cu îmbunătățirea creșterii vițeilor și a puietului și aplicarea modificărilor nutriționale și aditivilor furajare care îmbunătățesc eficiența producției de lapte. Reducerea vârstei la prima fătare de la 25,5 luni la 22,0 luni crește, de asemenea, eficiența și poate reduce amprenta de mediu a laptelui la fermă cu până la 5%.

Date din măsuri directe

Efectele directe asupra impactului asupra mediului al laptelui pot fi generate de schimbarea materiilor prime din alimentație. MyFeedPrint, dezvoltat de Trouw Nutrition, este un instrument care permite fabricilor de furaje să identifice și să sugereze ingrediente pentru furaje cu o amprentă mai mică asupra mediului decât alte opțiuni de ingrediente.

Furnizarea bovinelor de lapte cu furaje care sunt mai durabile reduce direct amprenta de mediu a laptelui pe care îl produc. Poate fi la fel de simplu ca schimbarea unei surse de grăsime.

În timp ce furajele (pentru vacile care alăptează, precum și puietul și vacile uscate) reprezintă o mare parte din impactul total asupra mediului al laptelui (aproximativ 40%), sunt implicați și alți contributori, cum ar fi operațiunile din fermă, gestionarea gunoiului de grajd și fermentația enterică.

Pentru a oferi o estimare exactă a impactului total asupra mediului per kilogram de lapte produs, experții în produse lactate pot folosi acum serviciul MyMilkPrint.

Acest instrument de evaluare a ciclului de viață dezvoltat de Trouw Nutrition folosește inputuri specifice fermei, cum ar fi producția de lapte, utilizarea energiei, ingredientele cultivate în fermă, furajele achiziționate, aditivii furajeri utilizați și datele nutriționale pentru a permite producătorilor de lactate să vadă o imagine completă a efectelor modificări directe și indirecte pe care le fac în fermă.

Călătoria continuă

Produsele lactate sunt foarte hrănitoare și, cu o populație în creștere, lumea are nevoie de astfel de alimente. Cu toate acestea, lumea trebuie să reducă și emisiile de gaze cu efect de seră.

Abordarea corectă poate ajuta la reducerea impactului laptelui asupra mediului, asigurând în același timp că operațiunile individuale de produse lactate rămân viabile și competitive.

Și în timp ce sustenabilitatea este un subiect global, intervențiile aplicate sau necesare pot varia în funcție de regiune și fermă și în funcție de obiectivele stabilite de procesatorul de lapte sau de guvern.

La Animal AgTech Innovation Summit, unul dintre mesajele cheie a fost așadar „gândește global, acționează local”.

Summitul a concluzionat, de asemenea, că în sectorul zootehnic au loc schimbări pozitive, datorită inovației și tehnologiilor recente care au devenit disponibile.

De asemenea, este important să împărtășim aceste povești de succes pozitive și eforturile pe care fermierii le fac.

Deținerea mai multor date pentru a măsura progresul și a fi mai transparent – generate de instrumente precum MyFeedPrint și MyMilkPrint – este esențială pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate și transmiterea acestui mesaj pozitiv de-a lungul întregului lanț valoric al produselor lactate și nu numai.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2