Tehnologii

322

Echipamente pentru evaporare și filtrare a laptelui

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cerințele consumatorilor au determinat procesatorii de lapte să devină din ce în ce mai performanți. Iată în această ediție a revistei câteva exemple de echipamente pentru evaporarea sau filtrarea laptelui.

Evaporatoare verticale cu film

Evaporatorul vertical cu film este eficient din punct de vedere energetic, conceput pentru a elimina apa dintr-un lichid pentru a obține o concentrație mai mare de solide. Cu un design modular, fiecare evaporator este personalizat pentru clienții noștri.

SiccaDania proiectează și furnizează evaporatoare cu film în cădere extrem de eficiente, variind de la capacități la scară pilot până la aproximativ 80 de tone pe oră de evaporare a apei. Tehnologia de evaporare este concepută pentru a fi eficientă din punct de vedere energetic pentru clienții din industria laptelui, amidonului și alimentară.

O instalație de evaporare constă în mod normal din următoarele:

• Rezervor de alimentare și pompă de alimentare

• Sistem de preîncălzire, prin schimbătoare de căldură cu plăci sau tubulare

• Sistemul de tratament termic, printr-un schimbător de căldură tubular, DSI sau vas direct cu abur

• Evaporator cu film în cădere cu separator de vapori integrat, pompe de circulație și pompe de refulare

Fiecare evaporator este proiectat, proiectat și construit conform specificațiilor aplicației. Pentru produsele care nu sunt sensibile la căldură, evaporatorul nostru utilizează un singur sistem de duză, ceea ce înseamnă o conductă de alimentare pe secțiune.

Pentru produsele care sunt sensibile la căldură, cum ar fi produsele lactate, inginerii au concluzionat că un sistem de duze multiple cu o placă de distribuție și mai multe conducte de alimentare previne deteriorarea produsă de căldură.

Toate procesele și unitățile sunt proiectate pentru a fi ușor și eficient de curățat. Evaporatorul nu face excepție. Evaporatoarele au un design igienic, ușor de curățat, cu duze CIP mărite, care sunt complet sudate și înlocuibile, permițând o curățare mai bună și mai eficientă.

Instalatii de microfiltrare

Microfiltrarea acoperă o gamă relativ largă de dimensiuni ale porilor membranei. Unități de proiectare cu membrane sunt fie ceramice, fie polimerice. Intervalul de limitare pentru microfiltrare variază în general de la 0,05 la 5 um sau mai mare de 200.000 greutate moleculară (MW). Microfiltrarea este împărțită în soluții de tip CMF (ceramică) și PMF (polimer), fiecare având avantaje și limitări.

Microfiltrarea ceramică

Membranele ceramice (CMF) au de obicei o distribuție a porilor bine definită și îngustă, ceea ce le face foarte potrivite pentru reducerea bacteriilor și a sporilor din lapte și zer. Cu microfiltrarea ceramică pentru fracţionarea proteinelor, este, de asemenea, posibil să se atingă un raport ridicat „CAS/WP” și compoziții unice de permeat MF (zer nativ).

CMF este, de asemenea, utilizat pentru reducerea bacteriilor și permite o reducere mai mare a logului în comparație cu alte tehnologii de separare și, prin urmare, este aplicat pentru produsele ESL și crește producția de lapte și zer praf de ultimă generație.

Microfiltrare polimerică

Membranele de microfiltrare polimerice sunt utilizate pentru limpezirea saramurului brânzei și din ce în ce mai mult, pentru procesele de fracționare și degresare.

Microfiltrarea polimerică (PMF) a fost și încă se dezvoltă rapid pentru procesele de fracționare și aplicații de degresare. SiccaDania Filtration a dezvoltat noi procese și caracteristici operaționale pentru a sprijini industria în obținerea de beneficii extinse prin aceste procese.

SaniBrine

Producția tradițională de brânză implică soluții de saramură ca parte a procesului de fabricare. Pentru a controla de-a lungul timpului dezvoltarea bacteriilor în soluțiile de saramură, SiccaDania Filtration aplică un sistem de membrană polimerică MF. Sistemele sunt concepute pentru a filtra un anumit volum constant din piscina cu saramură, reducând astfel încărcătura microbiană și menținând o bună calitate a saramură.

Instalații de nanofiltrare

Nanofiltrarea acoperă o gamă restrânsă de dimensiuni ale porilor membranei. Se pot utiliza unități cu membrane polimerice pentru concentrarea solidelor și reducerea mineralelor.

Nanofiltrarea (NF) acoperă dimensiunile porilor membranei cuprinse între 0,001 – 0,002 µm sau 100 – 1.000 greutate moleculară (MW). Membranele polimerice sunt utilizate în mod obișnuit pentru aplicații NF, unde dimensiunea porilor membranei permite sărurilor monovalente să treacă prin membrană.

Aplicațiile tehnologiei NF implică în mod normal procese de concentrare și reducere a volumului. Astăzi, NF este utilizat pe scară largă pentru concentrarea și demineralizarea parțială a zerului și a permeatului de UF.

Nanofiltrarea poate fi utilizată și în procesarea produselor lactate cu conținut redus de lactoză și în purificarea leșiei.

NF este utilizat pe scară largă pentru concentrarea eficientă și demineralizarea parțială pentru anumite pulberi de zer, adesea combinate cu tehnologii de electrodializă (ED) sau schimb ionic (IE). Reducerea volumului în scopuri de transport este aplicată pe scară largă în întreaga lume.

Instalații de ultrafiltrare

Ultrafiltrarea are o dimensiune mică a porilor, ceea ce o face preferată pentru concentrarea proteinelor. SiccaDania Filtration proiectează unități cu membrane fie ceramice, fie polimerice.

Ultrafiltrarea (UF) acoperă o gamă de dimensiuni ale porilor membranei, adică valoarea limită. Valoarea limită variază în general de la 0,002 la0,05 um sau 1.000 până la 200.000 greutate moleculară (MW). Ultrafiltrarea poate aplica atât membrane ceramice, cât și polimere pentru concentrarea proteinelor.

Distribuția bine definită și îngustă a porilor face ca membranele ceramice UF să fie adecvate pentru tipurile de brânză proaspătă foarte specializate, în timp ce membranele polimerice UF oferă avantaje semnificative atunci când sunt aplicate pentru tipurile standard de brânză proaspătă.

Aplicarea concentrației de UF permite standardizarea proteinelor din lapte pentru laptele de brânză, laptele praf degresat și fabricarea altor produse lactate, de ex. concentrate de proteine ​​din lapte (MPC) și produse derivate. În plus, ultrafiltrarea este o tehnologie de bază în fabricarea concentratelor de proteine ​​din zer (WPC) și a produselor derivate similare.

UF este, de asemenea, o tehnologie cheie foarte importantă în procesarea brânzei albe UF și a produselor lactate cu conținut redus de lactoză. UF este, de asemenea, foarte eficient pentru a produce tipuri de brânză albă precum feta, domiati și halloumi.

Utilizarea UF pentru a produce tipuri de brânză proaspătă precum quark, skyr, iaurt grecesc, brânză cremă, brânză dublă cremă și queso fresco oferă un randament suplimentar incredibil în comparație cu metodele tradiționale de fabricare a brânzei.

Designul este, de asemenea, flexibil pentru fabricarea mai multor tipuri de produse într-o singură fabrică comună, maximizând astfel utilizarea și flexibilitatea.

(Sursa: siccadania.com)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2