Ferma

762

Eczema facială la bovinele de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

La începutul acestui an, au existat două rapoarte de focare clinice de eczeme faciale în regiunea australiană Gippsland. Ca urmare, experții se așteaptă ca prevalența eczemelor faciale să crească în viitor, încălzirea globală asigurând condiții adecvate pentru focare răspândite ale bolii pe perioade mai lungi. Dar, care sunt consecințele?

Efectele nocive ale Sporidesminei

Potrivit DairyGlobal, Hans van Wees, un fermier din Maffra Gippsland, Victoria, a văzut efectele bolii, fapt care l-a determinat să afirme: ”Dacă vă place agricultura, aspectul eczemelor faciale este oribil”, spune el. Hans a început să crească vaci de lapte în 2008. ”Este o fermă de lapte sezonieră”, explică el. Vacile fată o dată pe an. Mulge 880 de vaci, încrucișate pe 200 de hectare. Anul trecut a produs 415.000 de kilograme de solide din lapte, cu 840 de vaci. Anul acesta își propune să producă 435.000-440.000 kg de solide din lapte. El furnizează laptele la Fonterra.

Hans a emigrat din Olanda, în Noua Zeelandă, în 1979. A studiat mai întâi științe agricole la Universitatea Massey din Auckland. După ce a lucrat ca fermier de acțiuni timp de mai bine de 10 ani, s-a mutat în Australia. Hans a lucrat la alte două ferme, înainte de a ajunge să aibă ferma sa de lângă Maffra, la aproximativ 30 de kilometri de Sale în Central Gippsland.

Până acum, nu au fost probleme. În trecut, au fost raportate focare de eczeme faciale în statul Victoria. Dar acum, a fost văzută în principal în estul regiunii Gippsland. Eczema facială este cauzată de toxina sporidesmină, care este produsă de sporii ciupercii Pithomyces chartarum. Ciuperca crește în așternutul mort, la baza pășunii și preferă condițiile umede calde.

Când este ingerat de bovine, sporidesmina dăunează ficatului și căilor biliare. Ficatul afectat nu poate scăpa corpul de deșeuri și un produs defalcat al clorofilei se acumulează în sânge, provocând sensibilitate la lumina soarelui, care, la rândul său, provoacă inflamații ale pielii.

Zincul, un protector împotriva eczemelor faciale

Zincul este protector împotriva eczemelor faciale. Dairy Australia explică faptul că zincul previne deteriorarea celulelor prin formarea unui complex inactiv cu sporidesmin. De asemenea, inhibă absorbția intestinală a cuprului, care catalizează formarea radicalilor liberi de oxigen, care cauzează deteriorarea celulei. Suplimentele de zinc pot fi, prin urmare, eficiente pentru controlul și prevenirea eczemelor faciale.

Numărul de spori pe fermele de santinelă din diferite zone începe odată cu perioada caldă a fiecărui an. Dacă numărul sporilor crește la niveluri periculoase, autoritățile emit o alertă pentru fermierii de lapte din regiunile afectate, pentru a-și monitoriza propriile număruri de spori de pe pășuni și pentru a începe alimentarea suplimentelor de oxid de zinc în turmele lor de muls.

Hans van Wees a fost unul dintre contribuitorii la raportul A Review of Facial Eczema, din care se citează în prezentul articol. El a experimentat mai întâi efectele eczemelor faciale în Noua Zeelandă, unde lucra la acea vreme într-o cooperativă. ”În Noua Zeelandă au și un sistem de monitorizare.

Ei monitorizează numărul sporilor și vă avertizează când să folosiți oxid de zinc, pentru a preveni efectele bolii”, spune el. Însă, sistemul nu a protejat complet vitele fermei. ”Într-un an am avut 3 sau 4 vaci cu eczeme faciale”, spune el. ”Au avut dinții arși de soare și a căzut niște piele. Deci a fost foarte rău. Cea mai bună opțiune este prevenirea acesteia, desigur”.

Vițeii au suferit leziuni hepatice

Când Hans a sosit în Australia, fermierii nu erau chiar îngrijorați de eczemele faciale, își amintește el. ”Atunci nu le-au văzut aici. De-a lungul anilor am avut un număr mare de spori, dar nu am avut niciodată probleme cu vacile noastre de lapte, datorită utilizării oxidului de zinc. Am avut o problemă cu aproximativ 15 viței care au făcut eczeme faciale. Era imposibil să scăpăm de toxină, așa că am minimizat aportul de iarbă. Am crescut consumul de suplimente și am găsit și niște pășuni cu un număr scăzut de spori”.

Dar vițeii cu eczeme faciale au ajuns să aibă leziuni hepatice și urme de arsură solară pe piele. ”Ei și-au revenit, dar păreau să fie mai predispuși la alte probleme,  un an mai târziu. Ficatul lor era compromis. După aceea s-au descurcat mai bine”, spune Hans.

El subliniază că fermierii dau adesea vitelor lor doze de zinc, câte una pe animal. Dozele eliberează o cantitate consistentă de oxid de zinc, pentru a proteja animalele împotriva eczemelor faciale timp de până la patru săptămâni. ”Dar nu le putem folosi în Australia”, spune Hans. ”Nu au fost aprobate de Asociația Veterinară din Australia și nu sunt multe țări în care acestea sunt autorizate”.

Monitorizarea numărului de spori

Hans explică faptul că monitorizarea numărului de spori și a condițiilor meteorologice este un instrument important pentru prezicerea perioadelor de toxicitate. ”De obicei, primim un avertisment dacă numărul sporilor este la un nivel periculos.

Apoi, puteți lua măsuri. Hrănim o peletă de zinc. Am făcut asta timp de până la 120 de zile. În ultimii câțiva ani, s-a înregistrat un număr mare de spori în fiecare al doilea an, de obicei la sfârșitul verii, la începutul toamnei”.

După 100 de zile de hrănire cu pelete de zinc, vacile trebuie testate. ”Luăm probe de sânge și verificăm nivelurile de zinc, astfel încât să nu ajungem la niveluri toxice”, spune Hans. ”Fermierii trebuie să fie foarte atenți și să își facă calculele corect. Este important să vă asigurați că doza reală trebuie să fie în furaje. Nu există scurtături”.

Doza critică

Hans spune că au existat prea multe povești despre lucruri care merg prost. ”Fermierii pot da prea puțin sau prea mult. Dacă supradozați, rezultă vaci foarte bolnave. Dacă nu dai suficient, nu funcționează. Există o doză critică de care vacile au nevoie și care trebuie să o facă să funcționeze. Trebuie să o faceți în mod corespunzător. În cazu contrar, ar putea exista efecte pentru o întreagă generație de viței tineri sau vaci tinere.

Zincul nu este scump pentru fermieri, spune Hans. Dar daunele cauzate de eczeme faciale sunt oribile. Își pierd pielea, nu mănâncă, unele dintre animale mor. ”Am văzut și este un coșmar, nu pot să mă uit”. De aceea, Hans este foarte vigilent în protejarea animalelor sale, cu un ochi bun asupra numărului de spori.

Potrivit analizei efectuate de Dairy Australia, prevalența eczemelor faciale în Noua Zeelandă și în Gippsland, dar și alte regiuni lactate din sudul Australiei și din lume, poate crește în anii următori, deoarece efectele încălzirii globale pot oferi condiții adecvate pentru focare mai răspândite ale bolii pe perioade mai lungi.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2