227
Cu crescătorii de animale din Europa pregătiți pentru impactul febrei catarale ovine, Marea Britanie a devenit cea mai recentă țară care a aprobat vaccinuri de urgență împotriva Bluetongue, notează AgriTech. Vor opri însă acestea răspândirea virusului?
Riscuri economice
Limba albastră este o boală virală infecțioasă, necontagioasă, care afectează bovinele și oile. Răspândite prin mușcăturile de muschi, simptomele pot include febră, umflarea limbii, leziuni, scăderea producției de lapte și, în cazuri severe, moartea la oi.
Limbă albastră nu poate fi transmisă la om prin contactul cu animalele sau prin consumul de produse de origine animală, deci nu prezintă un risc pentru sănătatea umană sau siguranța alimentară.
Dar boala prezintă riscuri economice pentru fermieri. Limbă albastră poate duce la pierderea a aproximativ 30% dintr-o turmă de ovine, cu rate mai scăzute de mortalitate la bovine. Un focar în Țările de Jos în 2008 a costat aproximativ 200 de milioane de euro numai în Țările de Jos.
O nouă tulpină (BTV-3) a apărut la sfârșitul anului 2023 și se răspândește rapid, în special în Țările de Jos, Germania și Belgia. Țările de Jos au fost lovite în mod deosebit de puternic, cu peste 5.600 de focare raportate.
Ca răspuns, mai multe țări europene au aprobat vaccinuri împotriva febrei ovine, în special pentru tulpina BTV-3.
Guvernul Regatului Unit este cel mai recent care a acordat aprobarea de urgență a trei vaccinuri BTV-3: Bulvato 3 (produs de Boehringer Ingelheim), BLUEVAC 3 (Ceva) și Syvazul BTV3 (Syva).
Aprobarea vine ca răspuns la focarul de febră ovină care se desfășoară în Marea Britanie, cu cazuri confirmate în Norfolk, Suffolk și Essex. În septembrie 2024, existau 13 spații infectate cu 41 de cazuri confirmate de BTV-3 la animale.
Vor funcționa vaccinurile?
Un nou articol avertizează că limba albastră s-a răspândit rapid la ovine și bovine în șase țări din Europa, în ciuda utilizării a trei vaccinuri noi.
Vaccinurile au arătat că animalele vaccinate câștigă o protecție bună sau completă împotriva mortalității în comparație cu animalele nevaccinate, dar nu o prevenire completă a infecției.
Guvernul Regatului Unit a subliniat că cele trei vaccinuri disponibile sunt supresive, nu preventive.
Aceasta înseamnă că nu vor împiedica animalele să fie infectate sau să fie infecțioase, deși pot reduce semnele clinice experimentate.
Prin urmare, toate controalele de circulație și restricțiile comerciale în vigoare se vor aplica în continuare animalelor vaccinate, a confirmat Defra.
Președintele NFU, Tom Bradshaw, a declarat: „Vaccinurile BTV3 nu pretind să reducă infecțiozitatea, dar par să reducă mortalitatea și severitatea semnelor clinice.
„Deci, deși nu vor împiedica infectarea animalelor, ar putea reduce impactul bolii asupra animalelor individuale și, prin urmare, ar putea oferi un beneficiu pentru bunăstarea animalelor.
„Trebuie să ne asigurăm acum că există suficientă disponibilitate pentru ca crescătorii de animale din zona cu risc ridicat să le folosească dacă doresc”.
NFU a spus că un vaccin pentru prevenirea infecției este „scenariul ideal”, dar a avertizat că momentul dezvoltării unui astfel de vaccin va fi „marea provocare”.
Animalele se pot vaccina la timp?
Boehringer Ingelheim a spus că BULTAVO 3 este primul vaccin care previne mortalitatea și semnele clinice ale BTV-3. Reduce „semnificativ” circulația virusului în sângele animalului, reducând riscul de transmitere a bolii. Oile necesită o singură lovitură pentru protecția inițială. Vitele au nevoie de două injecții, dar la distanță de trei săptămâni.
„BULTAVO 3 oferă ceea ce era de așteptat: previne semnele clinice și mortalitatea”, a spus un purtător de cuvânt.
Animalele, totuși, trebuie să fie sănătoase atunci când sunt vaccinate și să li se lase trei săptămâni pentru a-și construi imunitatea înainte de expunere. Cât de dificil s-ar putea dovedi acest lucru având în vedere răspândirea rapidă a bolii? Acest punct este crucial, a spus purtătorul de cuvânt.
„Având în vedere că BTV-3 se răspândește până la 25 km pe săptămână și necesită o perioadă de incubație de șapte până la 10 zile, este recomandabil să se vaccineze animalele situate între 100 km și 150 km de cel mai recent focar observat pentru a asigura protecția lor optimă.
Cei vaccinați atunci când se află mai aproape de focar ar putea fi loviți de BTV-3 virulent înainte de a-și obține imunitatea vaccinală completă.”
Boehringer Ingelheim a declarat că monitorizează îndeaproape focarele de BTV care circulă pe tot globul de câțiva ani. „Dar nu era nevoie substanțială de un vaccin BTV-3 la acel moment.
Un instrument esențial
Cu toate acestea, toamna trecută a apărut un focar sever și cu răspândire rapidă de BTV-3 în Țările de Jos. Provocarea cheie a fost să reacționăm rapid la nevoia pieței și să dezvoltăm un vaccin sigur și eficient.”
Boehringer Ingelheim a susținut, de asemenea, că BULTAVO 3 poate preveni viitoarele focare de BTV-3. „Monitorim îndeaproape ceea ce oferă pe teren. Cu două luni de observare, eficacitatea sa la o utilizare pe scară largă reflectă rezultatele foarte bune pe care le-am observat în faza de dezvoltare a vaccinului. În prezent, nu am primit niciun caz confirmat de lipsă de eficacitate legat de acesta.”
Directorul de marketing al rumegătoarelor corporative de la Ceva, Juan Munoz Bielsa, a declarat că vaccinul BLUEVAC-3 este primul care reduce viremia (răspândirea inițială a virusului de la primul loc de infecție în fluxul sanguin) atât la bovine, cât și la oi, ceea ce este esențial pentru controlează boala.
„În cooperare cu partenerul nostru CZV Vaccines, suntem bucuroși să sprijinim medicii veterinari și fermierii, punând la dispoziție pe piață un vaccin foarte eficient împotriva serotipului 3 a febrei catarale ovine, într-o perioadă foarte scurtă de timp.
„Acest vaccin este un instrument esențial pentru a proteja bovinele și oile aflate în grija noastră.” (Foto: Freepik)