Ferma

329

EFSA: Animalele aflate în transport necesită mai mult spațiu

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Animalele aflate în transport necesită mai mult spațiu, temperaturi mai scăzute și călătorii mai scurte pentru a asigura o protecție adecvată, potrivit unui nou set de avize prezentate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care va contribui la revizuirea în curs de desfășurare de către UE a legislației privind bunăstarea animalelor.

Cele cinci avize științifice, care au fost solicitate de Comisia Europeană și publicate miercuri (7 septembrie), explorează protecția animalelor în transport, de la rumegătoare mici, cum ar fi oile și caprele, până la animale mai mari, cum ar fi ecvideele și bovinele.

Ei identifică diferitele consecințe asupra bunăstării pe care animalele le pot experimenta în timpul diferitelor etape ale transportului, inclusiv gestionarea stresului, foamea și setea prelungite, problemele de odihnă și restricția de mișcare.

Opiniile au constatat că, în general, oferirea de mai mult spațiu, scăderea temperaturilor maxime și menținerea timpilor de călătorie la minimum sunt toate necesare pentru a îmbunătăți bunăstarea animalelor de fermă în timpul transportului.

În plus, conceptul de „aptitudine pentru transport” nu are o definiție adecvată, a constatat avizul, concluzionand că ar trebui stabilite orientări și praguri bazate pe măsuri bazate pe animale.

De asemenea, a constatat că, pentru animalele transportate în containere, inclusiv păsările de curte și iepurii, durata călătoriei ar trebui să fie considerată ca fiind tot timpul în care animalele sunt ținute în containere.

Guilhem de Seze, șeful departamentului EFSA pentru producția de evaluare a riscurilor, a subliniat într-o declarație că bunele practici de bunăstare a animalelor „nu numai că reduc suferința inutilă, ci ajută și la creșterea sănătoasă a animalelor”.

„Acesta este un element cheie pentru siguranța lanțului alimentar, având în vedere legăturile strânse dintre bunăstarea animalelor, sănătatea animală și bolile transmise prin alimente, în conformitate cu principiul One Health pe care EFSA se angajează”, a spus el.

Principiul One Health are ca scop crearea unei abordări colaborative, transversale, care să recunoască interconexiunile dintre oameni, animale, plante și mediul lor comun, în vederea obținerii unor rezultate optime de sănătate și bunăstare.

Pentru Olga Kikou, șefa grupului de campanie Compassion of World Farming EU, descoperirile EFSA „tocmai au confirmat ceea ce cetățenii au știut de-a lungul timpului – că animalele suferă în timpul transportului și că legislația UE nu este adecvată scopului”.

Cu toate acestea, ea a considerat că recomandările agenției sunt „încă destul de conservatoare”.

„Este imperativ ca politicienii să fie mai ambițioși decât minimul strict dincolo de care corpurile animalelor nu reușesc să funcționeze și pe care agenția le subliniază”, a subliniat ea.

Legislația actuală a UE privind protecția animalelor în timpul transportului a intrat în vigoare în 2005.

Descoperirile EFSA vor contribui la revizuirea în curs de desfășurare de către Comisia Europeană a legislației privind bunăstarea animalelor, care este întreprinsă în cadrul politicii alimentare emblematice a UE, strategia Farm to Fork,

Procedând astfel, executivul UE urmărește să alinieze legislația cu cele mai recente dovezi științifice, să-și extindă domeniul de aplicare, să o facă mai ușor de aplicat și, în cele din urmă, să asigure un nivel mai ridicat de bunăstare a animalelor. Propunerea Comisiei este așteptată în a doua jumătate a anului 2023.

Între timp, pe fondul unei serii de incidente recente cu profil înalt în care animalele au rămas blocate pe mare, executivul UE pregătește, de asemenea, în cadrul legal existent, o legislație terțiară pentru îmbunătățirea controalelor oficiale asupra navelor pentru animale, care urmează să fie adoptată la sfarsitul anului 2022.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2