Ferma

456

EFSA: Cazurile de gripă aviară sunt în scădere în Europa

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Europa a înregistrat cel mai mic număr de cazuri de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) la păsările de curte și la păsările sălbatice din 2019/2020, iar riscul pentru publicul larg rămâne scăzut.

Acestea sunt principalele constatări ale celui mai recent raport privind gripa aviară al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și laboratorul de referință al UE (EURL), pe baza datelor raportate între aprilie și iunie 2024.

Îmbunătățirea situației din Europa poate fi legată de mai mulți factori și necesită investigații suplimentare. Acestea pot include:

imunitatea dezvoltată de păsările sălbatice în urma unei infecții anterioare;

reducerea anumitor populații de păsări sălbatice;

scăderea contaminării mediului; și modificări în compoziția genotipurilor virale.

Experții au remarcat circulația continuă a virusului HPAI la păsările sălbatice din Europa pe tot parcursul anului, deși în număr redus. Ei au recomandat sporirea supravegherii în vederea următorului sezon de gripă.

HPAI în afara Europei

Pentru prima dată în mulți ani, Australia a raportat cazuri de HPAI. Diferitele subtipuri care circulă în Australia nu sunt raportate în prezent în restul lumii.

Experții au remarcat diversitatea neașteptată a speciilor de mamifere afectate de HPAI, precum și diferitele genotipuri virale care circulă printre păsările de curte, păsările sălbatice și mamiferele din America de Nord.

Transmiterea directă de la bovine la bovine nu a fost încă confirmată, în timp ce laptele crud de la vaci a fost observat ca o nouă cale de transmitere, neașteptată.

Dovezile actuale indică faptul că pasteurizarea industrială joacă un rol semnificativ în inactivarea virusului HPAI în laptele crud de vacă. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2