Ferma

409

EFSA: Cazurile de PPA au scăzut în Uniunea Europeană

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) la porci și a cazurilor raportate la mistreți în Uniunea Europeană (UE) a scăzut considerabil în 2022 față de anul precedent, potrivit unui nou raport publicat astăzi de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară ( EFSA). Boala a fost notificată în opt țări UE la porci și unsprezece țări UE la mistreți.

Impact dramatic

„În ultimul deceniu, pesta porcină africană a avut un impact dramatic asupra sectorului de creștere a porcilor din UE și continuă să perturbe economiile locale și regionale.

În timp ce cel mai recent raport al nostru arată semne încurajatoare că eforturile de a opri răspândirea virusului ar putea avea efect, imaginea în UE nu este deloc universal pozitivă și trebuie să rămânem vigilenți. Fermierii, vânătorii și veterinarii au un rol deosebit de important de jucat în raportarea cazurilor suspecte”, a declarat Bernhard Url, directorul executiv al EFSA.

În 2022, focarele de PPA în rândul porcilor domestici din UE au scăzut cu 79% față de 2021. Scăderea a fost deosebit de marcată în România, Polonia și Bulgaria. Lituania, dimpotrivă, a înregistrat o ușoară creștere cauzată de un grup de focare sesizate vara în partea de sud-vest a țării.

Opt țări UE (Bulgaria, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia) și patru țări vecine din afara UE (Moldova, Macedonia de Nord, Serbia și Ucraina) au raportat focare la porci domestici.

România a fost cea mai afectată țară din UE, cu 327 de focare, reprezentând 87% din totalul focarelor din UE. Serbia a fost cea mai afectată țară din afara UE dintre cele incluse în raport, cu 107 focare. ASF a fost notificat pentru prima dată în Macedonia de Nord.

În ceea ce privește mistreții, în UE au fost raportate cu 40% mai puține cazuri în cursul anului 2022 față de 2021. Aceasta este prima scădere a cazurilor de PPA la mistreți în zonă de la introducerea sa în 2014.

Unsprezece state membre ale UE (Cehia, Estonia și Ungaria în pe lângă statele membre cu focare în rândul porcilor domestici) și patru țări din afara UE (Moldova, Macedonia de Nord, Serbia și Ucraina) au notificat cazuri de PPA la mistreți.

Campania StopASF a EFSA a fost extinsă

Pentru a sprijini eforturile continue de a controla răspândirea virusului, EFSA își extinde campania StopASF în 2023. Campania crește gradul de conștientizare a fermierilor, vânătorilor și medicilor veterinari din UE și din țările învecinate cu privire la modul de detectare, prevenire și raportare a PPA.

Ajunsă la al patrulea an, campania StopASF a EFSA încurajează fermierii comerciali și din curte, medicii veterinari și vânătorii să „detecteze, să prevină și să raporteze” cazurile de PPA. Campania se bazează pe asistența grupurilor de fermieri locali.

Programul este condus în parteneriat cu autoritățile locale din optsprezece țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2