Stiri

274

EFSA: Număr fără precedent de mare de cazuri de gripă aviară în Europa

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Un număr fără precedent de detectări a virusului gripei aviare înalt patogene (HPAI) a fost raportat la păsări sălbatice și domestice din iunie până în septembrie în Europa, potrivit celei mai recente analize a EFSA, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și laboratorul de referință al UE.

Cea mai mare epidemie

În anii precedenți, în perioada de vară nu au fost depistate cazuri sau doar câteva cazuri. Sezonul general 2021-2022 HPAI a produs cea mai mare epidemie observată până acum în Europa.

Între 11 iunie și 9 septembrie 2022, 788 de detecții de virus HPAI au fost raportate în 16 țări UE/SEE și în Regatul Unit, 56 la păsări de curte, 22 și, respectiv, 710 la păsări captive și, respectiv, sălbatice.

Persistența neobișnuită la păsările sălbatice a continuat pe tot parcursul verii și a avut loc în 15 țări europene. Virusul a ajuns în coloniile de reproducere a păsărilor marine de pe coasta nordică a Atlanticului, provocând o mortalitate masivă, în special în Germania, Franța, Țările de Jos și Marea Britanie.

Păsările sălbatice puternic infectate prezentau un risc continuu de infecție și pentru păsările domestice. Din iunie până în septembrie, numărul focarelor la păsările domestice a scăzut față de lunile precedente, dar a fost de peste cinci ori mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent.

„Cu cazurile detectate la păsări de curte și păsări sălbatice până în septembrie, epidemia actuală este în mod clar încă în desfășurare.

Pe măsură ce începe migrația de toamnă și crește numărul de păsări sălbatice care iernează în Europa, acestea sunt probabil expuse unui risc mai mare de infectare cu HPAI decât anii precedenți, datorită persistenței observate a virusului în Europa”, a declarat Guilhem de Seze, șeful departamentului de producție pentru evaluarea riscurilor. Departament la EFSA.

EFSA recomandă implementarea rapidă a strategiilor adecvate și durabile de atenuare a HPAI, inclusiv măsuri adecvate de biosecuritate și strategii de supraveghere pentru detectarea precoce.

Strategiile de prevenire pe termen mediu și lung ar trebui luate în considerare în zonele dens populate și în sistemele de producție de păsări foarte susceptibile la expunerea la gripa aviară.

Întindere geografică fără precedent

Sezonul HPAI în curs a produs cea mai mare epidemie înregistrată până acum în Europa, cu un total de 2.467 de focare la păsări de curte și 47,7 milioane de păsări sacrificate în unitățile afectate.

În plus, 187 de detecții au fost notificate la păsările captive și 3.573 de evenimente HPAI au fost înregistrate la păsările sălbatice.

Amploarea geografică a epidemiei din acest an este fără precedent, cu cazuri raportate variind de la insulele Svalbard din Norvegia până la sudul Portugaliei și până la est până în Ucraina, afectând în total 37 de țări europene.

În toamna anului 2021, virusul HPAI A(H5N1) a traversat și Oceanul Atlantic pentru prima dată, răspândindu-se din Europa în America de Nord de-a lungul rutelor de migrație și provocând o epidemie severă la păsările de curte în mai multe provincii canadiene și state din SUA, provocând și mortalitate în pasari salbatice.

Risc scăzut pentru oameni

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), care a contribuit și el la raport, concluzionează că riscul de infecție pentru populația umană generală din UE/SEE este scăzut și scăzut spre mediu pentru persoanele expuse profesional, cu incertitudine ridicată, datorită diversităţii mari a virusurilor gripei aviare circulante în populaţiile de păsări. Riscul de transmitere la om prin expunerea la produse de pasăre contaminate este considerat neglijabil.

În plus, ECDC a publicat un raport tehnic privind „Testarea și detectarea infecțiilor cu virusul gripal zoonotic la oameni în UE/SEE”, la care au contribuit și EFSA, laboratorul de referință al UE și Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate la locul de muncă.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2