Conform EFSA, virusul gripei aviare foarte patogenă (HPAI) continuă să circule pe scară largă printre păsările marine din Europa, provocând o mortalitate ridicată, în timp ce situația generală la păsările de curte s-a atenuat. Investigațiile epidemiologice ale unui focar la pisici din Polonia sunt în desfășurare.
Multe specii sunt afectate
Riscul pentru publicul larg rămâne scăzut, potrivit celui mai recent raport privind gripa aviară al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și laboratorul de referință al UE (EURL).
HPAI a afectat o gamă extinsă de specii de păsări sălbatice din cele mai nordice părți ale Norvegiei până la coasta Mediteranei. Păsările marine au fost acum găsite moarte și în interiorul uscatului și nu numai de-a lungul coastelor. EFSA recomandă supravegherea activă a bolii la păsările sălbatice, în special la păsările de apă, pentru a înțelege circulația și menținerea diferitelor virusuri HPAI.
Majoritatea mamiferelor sălbatice afectate de HPAI sunt carnivore care vânează păsări sălbatice, se hrănesc cu păsări sălbatice moarte sau ambele. Douăzeci și patru de pisici domestice și un caracal captiv (cunoscut și sub numele de râs al deșertului) au fost testați pozitiv la HPAI A(H5N1) în Polonia, unele dintre ele dezvoltând semne clinice severe care duc la deces.
Sursa infecției rămâne incertă, nefiind demonstrată până acum nicio transmitere de la pisică la pisică sau de la pisică la om. Prezența anticorpilor a fost detectată la cinci câini și o pisică fără semne clinice la o fermă italiană afectată de un focar de HPAI la păsări de curte.
EFSA recomandă o supraveghere sporită a virusurilor HPAI la carnivorele domestice sălbatice și care se deplasează liber în zonele cu risc ridicat și evitarea expunerii animalelor de companie carnivore la animalele moarte sau bolnave (mamifere și păsări).
Risc scăzut pentru populația generală
ECDC a evaluat că riscul de infectare cu virusul HPAI în Europa rămâne scăzut pentru populația generală și scăzut spre moderat pentru persoanele expuse profesional sau în alt mod la păsări sau mamifere infectate (sălbatice sau domestice).
Pentru a reduce și mai mult riscul de infecție, experții recomandă creșterea gradului de conștientizare a publicului pentru a evita expunerea la păsările marine sau mamiferele moarte sau bolnave.