Ferma

277

EFSA: Salmonella și Campylobacter continuă să prezinte niveluri ridicate de rezistență la antibiotice

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Rezistența la antibiotice a bacteriilor Salmonella și Campylobacter este încă mare, arată un raport publicat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Campilobacterioza a fost cea mai raportată zoonoză în UE în 2020 și cea mai frecvent raportată cauză a bolilor de origine alimentară.

Bacteriile Campylobacter de la oameni și păsări continuă să prezinte o rezistență foarte mare la ciprofloxacină, un antibiotic fluorochinolon, care este utilizat în mod obișnuit pentru a trata unele tipuri de infecții bacteriene umane.

Tendințele de creștere ale rezistenței împotriva clasei de antibiotice fluorochinolone au fost observate la oameni și puii de carne pentru Campylobacter jejuni. La Salmonella Enteritidis, cel mai frecvent tip de Salmonella la om, s-au observat tendințe de creștere a rezistenței la clasa de antibiotice chinolone/fluorochinolone.

La animale, rezistența la aceste antibiotice la Campylobacter jejuni și Salmonella Enteritidis a fost în general moderată până la mare.

Cu toate acestea, în ciuda tendințelor de creștere a rezistenței împotriva anumitor antibiotice, rezistența simultană la două antibiotice de importanță critică rămâne scăzută pentru E. coli, Salmonella și Campylobacter în bacteriile atât de la oameni, cât și de la animalele care produc alimente.

O scădere a rezistenței la tetracicline și ampicilină în Salmonella de la om a fost observată în nouă și, respectiv, zece țări, în perioada 2016-2020, iar acest lucru a fost evident în special în Salmonella Typhimurium. În ciuda declinului, rezistența la aceste antibiotice rămâne încă mare în bacterii atât de la oameni, cât și de la animale.

În plus, în mai mult de jumătate din țările Uniunii Europene, s-a observat o tendință de scădere semnificativă statistic a prevalenței E. coli producătoare de β-lactamaze cu spectru extins (ESBL) la animalele care produc alimente. Aceasta este o descoperire importantă, deoarece anumite tulpini de E. coli producătoare de ESBL sunt responsabile pentru infecții grave la oameni.

Rezistența la carbapenem rămâne extrem de rară la E. coli și Salmonella de la animalele care produc alimente. Carbapenemele sunt o clasă de antibiotice de ultimă instanță și orice descoperire care arată rezistență la acestea în bacteriile zoonotice este îngrijorătoare.

Deși constatările și tendințele sunt în concordanță cu datele raportate în anii precedenți, pandemia de COVID-19 a avut un impact asupra cantității de date raportate, în special în ceea ce privește sănătatea publică.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2