720
Vaccinarea împotriva gripei aviare nu poate imuniza complet păsările, a declarat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) într-un raport publicat recent, în urma unei solicitări din partea Franței, de a se analiza mai temeinic situația.
Recomandări EFSA
EFSA a recomandat testarea lunară a păsărilor moarte pentru a dovedi absența bolii pentru a proteja circulația păsărilor de curte și a produselor aferente.
„Este recomandată vaccinarea”, a declarat Frank Verdonck, șeful Unității pentru pericole biologice și bunăstare a animalelor din cadrul EFSA, într-un comunicat de presă, adăugând: „Cu toate acestea, este necesar să se continue cu o schemă de supraveghere strategică și să se implementeze măsuri pentru a reduce riscul transmiterii virusului”
Raportul este a doua parte a unui aviz științific al EFSA privind vaccinurile disponibile în UE. În prima parte, EFSA recomandase deja ca vaccinarea să fie considerată o completare și să nu înlocuiască alte măsuri de biosecuritate, cum ar fi monitorizarea.
În cea mai recentă prezentare generală a EFSA privind cele mai mari epidemii de gripă aviară din UE, autoritatea se referă la 3,5 milioane de păsări domestice moarte sau sacrificate între decembrie 2023 și martie 2024 în fermele de păsări afectate de gripa aviară cu patogenitate ridicată (HPAI).
Potrivit datelor Comisiei Europene, în 2016-2017, peste nouă milioane de animale au fost sacrificate și 12,5 milioane în 2020-21.
Printre măsurile de biosecuritate recunoscute la nivel internațional necesare pentru a reduce răspândirea HPAI se numără sacrificarea în masă și restricțiile de mișcare. Aceasta implică costuri pentru întreprinderi.
Un raport din 2008 al Băncii Mondiale a estimat consecințele economice ale epidemiei până la 0,7% din PIB-ul global, 0,4% în Europa și Asia Centrală.
Miniștrii agriculturii din UE cer o strategie de vaccinare
În 2022, miniștrii agriculturii din UE au convenit asupra unei strategii de vaccinare, ținând cont și de restricțiile privind comerțul cu păsări de curte legate de vaccinuri.
Țări precum Marea Britanie, SUA și Arabia Saudită, de exemplu, refuză în prezent să cumpere de la țările care practică vaccinarea de teama de a nu importa virusul pe teritoriul lor.
Miniștrii fermelor din UE sunt de acord cu strategia de vaccinare împotriva gripei aviare
Miniștrii agriculturii din UE au convenit marți (24 mai) la Bruxelles să pună în aplicare o strategie de vaccinare împotriva gripei aviare, în timp ce blocul se luptă cu cel mai violent focar din istoria sa. Raportează EURACTIV Franța.
Ideea vaccinării a fost împinsă în special din Franța, care în octombrie 2023 a demarat un program de vaccinare de 100 de milioane de euro, numărând peste 25 de milioane de rațe tratate pe 25 martie.
Vaccinarea este obligatorie pentru fermele cu peste 250 de rațe, în încercarea de a reduce decesele, sacrificarea și restricționarea circulației păsărilor de curte.
În ianuarie anul trecut, autoritățile naționale au detectat un focar într-o fermă de rațe care a urmat programul de vaccinare.
„Se știe” că vaccinarea nu elimină complet riscul de infecție, dar reduce „circulația virală”, au spus autoritățile franceze. (Foto: Dreamstime)