Ferma

304

EMA: Vânzările de antimicrobiene în zootehnia Uniunii Europene

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Recent, European Medincine Agency (EMA), organism pendinte de Comisia Europeană, a dat publicității Raportul care sintetizează vânzările de medicamente pentru uz veterinar în fermele din Uniunea Europeană și în câteva alte state occidentale, inclusiv Elveția, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Datele se referă la anii 2019 și 2020 și pot reprezenta un indicator foarte serios, referitor la sănătate șeptelului din aria genografică vizată. Iată concluziile documentului ”Sales of veterinary antimicrobial agents in 31 European countries in 2019 and 2020”

Diferențe mari

Concentrându-ne pe cele mai recente date, în vânzările pentru 2020, exprimate în mg/PCU, s-a observat o diferență mare între țările cu cele mai mari și cele mai scăzute vânzări (în intervalul de la 2,3 mg/PCU la 393,9 mg/PCU și valoarea mediană a 51,9 mg/PCU). Valoarea agregată pentru toate cele 31 de țări care au raportat date în 2020 a fost de 89,0 mg/PCU.

Din vânzările totale de antimicrobiene în cele 31 de țări în 2020, cele mai mari cantități, ca proporție din totalul mg/PCU, au fost reprezentate de peniciline (31,1%), tetracicline (26,7%) și sulfonamide (9,9%); 2019 și 2020 sunt primele

ani în care ponderea vânzărilor reprezentate de peniciline este mai mare decât cea a tetraciclinelor.

Per total, în 2020 aceste trei clase au reprezentat 67,7% din totalul vânzărilor în cele 31 de țări. Tiparele de vânzări ale diferitelor clase de antimicrobiene, exprimate în mg/PCU, au variat substanțial între 31 de țări.

În 2020, s-au observat variații notabile între țări în ceea ce privește cantitățile vândute pentru clasele de antimicrobiene incluse în categoria B, adică cefalosporine de generația a 3-a și a 4-a, fluorochinolone, alte chinolone și polimixine, cu vânzări pentru fiecare clasă variind de la <0,01 la 0,7 mg/PCU, <0,01 la 12,9 mg/PCU, 0 la 1,1 mg/PCU și respectiv 0 la 15,9 mg/PCU.

Macrolidele au reprezentat 8,8% din vânzările totale de antimicrobiene pentru animalele de la care se obțin alimente în cele 31 de țări din 2020. Premixurile au reprezentat 22,5%; pulberi orale pentru 7,4%; si solutii orale pt 57,0%.

Dintre formele de produs destinate tratamentului individual animale (13,1% din vânzările totale în toate țările), 12,0% din vânzări au fost reprezentate de produse injectabile, 0,7% prin produse intramamare și 0,4% prin paste orale, bolusuri și produse intrauterine.

În 2020, în cele 31 de țări, vânzările de VMP antimicrobiene adecvate pentru tratament de grup (pulbere orală, soluție orală și premix), care conținea o substanță activă antimicrobiană, a reprezentat 85,7% din vânzările totale, în timp ce VMP-urile care conțin două sau mai multe substanțe active antimicrobiene au reprezentat 14,3%.

Cauze ale variațiilor

Variațiile între cele 31 de țări ale vânzărilor raportate (mg/PCU) și ale modelelor de vânzări se datorează parțial diferențelor în apariția bolilor bacteriene, în componența populației animale și în producție sisteme. În plus, există variații considerabile în ceea ce privește ghidurile de prescripție, tratamente și doze zilnice utilizat pentru diverși agenți antimicrobieni și forme farmaceutice.

Deoarece acești factori pot explica doar parțial diferențele de vânzări observate între cele 31 de țări, trebuie luați în considerare și alți factori. Unele țări au și-au schimbat sistemele naționale de colectare a datelor de-a lungul anilor (de exemplu, Slovenia în 2013, Spania în 2014 și 2017, România în 2015 și Italia în 2020), au identificat subraportarea (de exemplu, Bulgaria în 2014, Spania în 2014, Croația în 2018 și Portugalia în 2019) sau raportarea dublă (de exemplu, Bulgaria în 2020) pentru unii dintre ani, care poate avea, de asemenea, un impact asupra datelor.

O imagine corectă

În UE, utilizarea antimicrobienelor pentru promovarea creșterii este interzisă din 2006. Prin urmare, seturile de date furnizate către ESVAC reprezintă exclusiv vânzări de agenți antimicrobieni vânduți ca VMP. Astfel, este rezonabil să presupunem că datele prezentate în acest raport oferă o bună imagine de ansamblu asupra vânzărilor totale de antimicrobiene agenți din cele 31 de țări raportoare.

Discuția se concentrează pe tendințele către cele mai recente date, adică datele din 2020. De asemenea, trebuie remarcat faptul că, în toate țările participante, agenții antimicrobieni au statutul numai pe bază de rețetă. Datele naționale de vânzăr acoperă toate speciile considerate animale de la care se obțin produse alimentare conform UE legislație, care include pești și cai de crescătorie.

Astfel, populația de animale cu care ar putea fi tratată agenții antimicrobieni include toate animalele care produc alimente. Cu toate acestea, ca utilizarea agenților antimicrobieni variază considerabil de la diferitele specii de animale, interpretarea datelor ar trebui să ia în considerare distribuția valoarea PCU între specii în diferitele țări.

Programele de dozare

Programele de dozare pentru diferiți agenți antimicrobieni variază substanțial între și în cadrul claselor ca între speciile de animale, uneori cu mai multe ordine de mărime, așa cum se reflectă în DDDvet și DCDvet valori publicate de EMA în 201630.

De exemplu, doza pentru un curs complet de tratament (DCDvet) cu un

VMP de fluorochinolonă poate varia între 10 și 40 mg/kg, în funcție de faptul că bovinele, porcii sau păsările sunt tratate, în timp ce pentru un VMP cu tetraciclină orală, doza pentru un curs complet de tratament poate varia între 42 mg/kg și 353 mg/kg.

Aceasta implică faptul că o anumită cantitate de substanță activă de fluorochinolonă poate fi utilizată pentru a trata de mai multe ori la fel de multe animale cât aceeași cantitate de substanță activă a unei tetracicline.

În plus, în cadrul unei clase de antimicrobiene pot exista doze diferite pentru diferite substanțe; de exemplu, doza de doxiciclină este de aproximativ un sfert din aceasta pentru oxitetraciclină. Doza zilnică poate varia, de asemenea, între formele orale și parenterale.

O altă considerație este că dozajul poate diferi semnificativ între specii; pentru pește, o doză tipică de tetraciclină pentru un tratament complet este 800 mg/kg, de aproape șase ori mai mare decât pentru animalele terestre. Deoarece datele din acest raport acoperă toate produsele alimentare animale împreună, nu este posibil să se ia în considerare diferențele de dozare la raportarea datelor.

Vânzările pe licențe speciale

Proporția vânzărilor de VMP antimicrobiene pe licența specială a variat între 33,3% și <0,01% din totalul vânzărilor. Dintre cele 25 de țări care au raportat date pentru fiecare an din 2011, scăderea vânzărilor (mg/PCU) pentru unele dintre țările cele mai vândute au avut un impact considerabil asupra vânzărilor totale agregate, care au scăzut cu 43,2% în această perioadă (2011–2020).

Vânzările totale de antimicrobiene AMEG categoria B în aceste 25 de țări au urmat o tendință descendentă, care, de asemenea, a contribuit la scăderea globală. Mai exact, între 2011 și 2020, vânzările de generația a 3-a și a 4-a cefalosporinele au scăzut cu 32,8% (de la 0,24 mg/PCU la 0,16 mg/PCU), cele ale polimixinelor au scăzut cu 76,5% (de la 10,98 mg/PCU la 2,58 mg/PCU), cele ale fluorochinolonelor au scăzut cu 12,8% (de la 2,53 mg/PCU la 2,21 mg/PCU) iar vânzările de alte chinolone au scăzut cu 85,4% (de la 1,07 mg/PCU la 0,16 mg/PCU).

Pentru 20 din cele 25 de țări care au raportat date pentru toți anii din 2011 până în 2020, vânzările (mg/PCU) în 2020 au fost mai mici decât vânzările din 2011 (interval de la -3,3% la -60,4%). Pentru cinci țări, vânzările (mg/PCU) în 2020 au fost mai mari decât vânzări în 2011 (interval de la 1,4% la 79,3%).

Când ne uităm la un nivel mai granular al schimbărilor dintre 2019 și 2020, o creștere aparentă de 5,8% în ansamblu pot fi observate vânzările (mg/PCU) pentru cele 25 de țări între 2019 (86,6 mg/PCU) și 2020 (91,6 mg/PCU). Acest creșterea aparentă trebuie interpretată cu prudența cuvenită. În acest moment, nu este posibil să se stabilească dacă creșterea observată rezultă din anomalii de date, fluctuații ale pieței sau o combinație de diferiți factori.

Explicații provizorii

Explicații provizorii sunt creșterea vânzărilor în unele țări din cauza supracumpărării de VMP-uri în 2020 din cauza la incertitudinea din jurul situației pieței medicamentelor din cauza pandemiei de COVID-19 și a Brexitului și supraestimarea vânzărilor din cauza raportării duble.

Scăderea în alte țări în 2019 s-ar putea datora parțial subraportării, lipsuri, modificări ale sistemelor de colectare a datelor sau scăderi ale vânzărilor pentru clase specifice de antimicrobiene, cum ar fi ca tetracicline. Sunt necesare date pentru următorii câțiva ani pentru a analiza corect diferențele observate între 2019 și 2020.

Variații ale vânzărilor raportate (mg/PCU) și ale modelelor de vânzări între cele 31 de țări pentru 2020 este probabil să se datoreze, în parte, diferențelor în compoziția populației animale, sistemele de producție și practicile de prescripție din diferite țări. Există variații considerabile în ceea ce privește dozele zilnice utilizate pentru diverșii agenți antimicrobieni și diferitele forme farmaceutice, precum și în ceea ce privește durata tratamentului, care pot avea un impact asupra date.

În plus, diferențele dintre țări în selectarea furnizorilor de date de vânzări pot avea un impact, totuși efectul acestui lucru este considerat a fi minor. Acești factori și alți factori specifici țării trebuie luați în considerare atunci când evaluarea rezultatelor pe o bază de țară cu țară.

Datele de vânzări (numărător) și populațiile corectate ale principalelor animale producătoare de alimente (numitor) acoperă populația de animale care ar putea fi tratată cu VMP antimicrobiene. Cu toate acestea, utilizarea VMP-urilor antimicrobiene la diferitele specii de animale variază considerabil: de exemplu, utilizarea lor în sistemele extensive de producție este în general relativ scăzut. Prin urmare, interpretarea datelor ar trebui să țină cont de distribuția valorii PCU între speciile din diferitele țări, precum și caracteristicile sistemelor de producție.

Factori de conversie actualizați

Este important de menționat că rezultatele prezentate în acest raport pot diferi ușor de cele prezentate la nivel național. Astfel, pentru o analiză armonizată a tendințelor între 2010 și 2020, datele istorice (2010–2018) pentru toate țările au fost actualizate, adică tonele vândute au fost calculate utilizând factorii de conversie actualizați.

Diferențele observate în cadrul datelor istorice după aplicarea factorilor de conversie sunt mai semnificative în cazul penicilinelor decât în alte clase de antimicrobiene, ca o consecință a actualizărilor introduse derivaților de benzilpenicilină.

Deși raportarea compoziției calitative și cantitative a VMP-urilor antimicrobiene (tăria variabilă), este critică pentru calcularea tonelor totale vândute, există discrepanțe cu privire la modul în care a fost raportat de-a lungul anilor și țărilor, și chiar în seturi de date individuale.

Prin urmare, regulile de raportare a compoziției calitative și cantitative a VMP-urile antimicrobiene au fost revizuite în cel mai recent protocol ESVAC pentru a crește armonizarea datelor și calitatea datelor.

Vânzările au scăzut

Principalul indicator utilizat în acest raport pentru a exprima consumul de antimicrobiene veterinare, vânzările totale în mg/PCU, a scăzut considerabil între 2011 și 2020.

Acest lucru indică faptul că eforturile atât la nivel național, cât și la nivelul UE/SEE au avut succes, ducând la o scădere continuă a utilizării generale a VMP-urilor antimicrobiene în producția de alimente din proteine animale în majoritatea țărilor europene participante. În plus, o reducere progresivă substanțială a fost observată pentru indicatorii secundari, și anume vânzările în mg/PCU de cefalosporine de generația a 3-a și a 4-a, polimixine și chinolone.

Vânzările de fluorochinolone au înregistrat o reducere agregată mai modestă. Campanii naționale pentru utilizarea responsabilă și prudentă a antibioticelor la animale, stabilirea țintelor de reducere, restricția utilizarea anumitor antimicrobiene la animalele de la care se obțin produse alimentare, măsuri de control al prescripției.

Campaniile de conștientizare ca precum și orientările UE se numără printre acțiunile implementate la nivel de țară pentru a reduce vânzările de antimicrobiene veterinare în toată Europa. Însă, vânzările reduse de VMP antimicrobiene în multe țări indică potențialul de reducere.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2